Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Môže vám sprasknúť mechúr, ak zadržiavate moč?

Môže nám prasknúť mechúr, ak budeme zadržiavať moč?
Môže nám prasknúť mechúr, ak budeme zadržiavať moč? (Zdroj: profimedia.sk)

Zadržiavanie moču má mnohé zdravotné následky, ktorým by sme sa isto chceli vyhnúť. Odveká otázka ale je, či nám môže prasknúť mechúr, ak dlho nepôjdeme na toaletu, hoci musíme. Tycho Brahe, dánsky astronóm na prasknutý mechúr zomrel.

Zomrel v roku 1601. V Prahe totiž pozoroval pre Rudolfa II, cára Svätej ríše rímskej. Sledoval kométy a hviezdy, v tom čase voľným okom. Keďže nechcel porušiť etiku a bol príliš zdvorilý, nechcel opustiť svoje miesto a niekoľko hodín nešiel na toaletu. To spôsobilo, že jeho mechúr praskol a o niekoľko dní nato zomrel na infekciu.

Môže alebo nemôže prasknúť?

Možno vás táto odpoveď šokuje, no za určitých okolností naozaj môže prísť k prasknutiu mechúra a následných zdravotných komplikácií.

Tento stav môže nastať v rámci traumy z autonehody, príčinou môže byť aj operácia, ktorá spôsobí jeho poškodenie. Takto traumatizovaný mechúr môže prasknúť a spôsobiť nemalé komplikácie. 

Pomerne nové zdokumentované štúdie hovoria, že sa tak môže stať aj v dôsledku nadmerného pitia vody. Správa v British Medical Journal hovorí o väčšom počte žien, ktoré boli v dôsledku požitia väčšieho množstva alkoholu boli vyslané na pohovotosť, pretože s ich mechúrom nebolo všetko v poriadku.

"Vedú" ženy 

Riziko prasknutia mechúra však nie je iba problémom žien, rovnako ohrození sú aj muži. 

Príkladom je až žena prijatá do nemocnice vo West Yorkshire v Anglicku. Sťažovala sa na bolesti v podbrušku v dôsledku nadmerného požitia alkoholu. Lekári zistili, že žene praskol mechúr a na vine bol práve alkohol. Keď totiž pijeme väčšie množstvo alkoholu, máme nutkanie chodiť na toaletu častejšie. Tieto jeho účinky sú spojené s miernou traumou, napríklad z pádu, čo výrazne zvyšuje riziko prasknutia.

Ako sa lieči? 

Priemerný mechúr dospelého človeka pojme 350 – 550 mililitrov moču. Ak mechúr praskne, moč sa dostáva do brušnej dutiny, preto nás boli v oblasti podbruška.

Ako sa prasknutý mechúr lieči?

Zvyčajne pomocou katéteru, ktorú sa cez močovú trubicu dostane do miesta mechúra a odvádza tak moč. Potom je zvyčajne naplánovaný chirurgický zákrok, čím sa vyčistí brušná dutina a opraví sa aj samotný močový mechúr.

Je väčšia pravdepodobnosť, že sa to nestane 

Nemusíme sa však báť, že sa toto nešťastie stane hneď teraz. Pravdepodobnejšie je, že sa v dôsledku nepríjemného pocitu jednoducho zdvihnete a pôjdete na toaletu, v prípade núdze sa vám stane malá „nehoda“.

Berte ale na vedomie fakt, že pravidelné vyprázdňovanie močového mechúra je zdravé, predchádzate ním infekciám, ktoré vám môže spôsobiť nemalé problémy. 

Čítajte tiež: Toto je najlepší spôsob, ako rozmraziť mäso: Mnohí o ňom nevedia!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9