Žiarivo biele a zdravé zuby realitou: Jedinečný recept na zubnú pastu!

Biele zuby dosiahnete vďaka zubnej paste bez chemických látok.
Zdroj: thinkstock.com
2014-04-28 11:30:00

To, ako si čistíte zuby, je veľmi dôležité. Ak však nemáte páru, čo všetko sa nachádza v zubnej paste, ktorú používate, správna technika vám môže byť nanič. S veľkou pravdepodobnosťou totiž máte doma zubnú pastu plnú chemických látok. Vyrobte si radšej vlastnú!

Zubné pasty plné chemických látok

Vo väčšine zubných pást nájdete škodlivé látky vrátane Laurylsulfátu sodného (Sodium Lauryl Sulfate), ktorý sa používa v kozmetických výrobkoch, sprchovacích géloch či šampónoch. Napriek tomu, že sa často hovorí o jeho škodlivosti, nie je zakázané použitie v kozmetike. Môže vyvolať dráždenie očí, nepríjemné alergické reakcie a dermatitídy. Čo je na tom najhoršie, táto látka kumuluje v pečeni, mozgu či v srdci. Dokonca sa o nej hovorí aj v súvislosti s možným karcinogénnym účinkom.

Okrem Laurylsulfátu sodného obsahujú niektoré zubné pasty aj iné toxické látky. Trápia vás drobné vyrážky alebo začervenaná pokožka v okolí úst? S veľkou pravdepodobnosťou môže za to zubná pasta, ktorá podráždila vašu pokožku.

Krásne zuby vďaka kokosovému oleju

Rozmýšľali ste už nad tým, že by ste si vyrobili vlastnú zubnú pastu? Takú, ktorá je bez sulfátov a ďalších toxických zložiek, akým je fluorid, a ktorá vám zlepší celkové zdravie chrupu aj ústnej dutiny?

Zdravý chrup a biele zuby môžete docieliť vďaka kokosovému oleju. Aj keď na prvý pohľad sa vám môže zdať zvláštne, čistiť si zuby olejom, naozaj to funguje! Oleje a iné prírodné látky sa bežne používali na čistenie zubov už od staroveku. Smelo do toho! Postupujte podľa návodu a krásne biele a zdravé zuby budete mať na dosah.

Čo budete potrebovať?

  • 3 lyžice panenského kokosového oleja.
  • 3 lyžice jedlej sódy (ak máte citlivé zuby, postačí vám 1 lyžica).
  • 8-12 kvapiek esenciálneho oleja mäty priepornej.
  • 1 lyžičku stévie cukrovej.

Postup

Príprava kokosovej zubnej pasty je veľmi jednoduchá. Panenský kokosový olej, ktorý je mierne zmäknutý, vložte do misky. Pridajte k nemu ostatné ingrediencie a premiešajte. Zmes skladujte v tégliku s viečkom. Nemusíte ho dávať do chladu. Kokosový olej je antibakteriálny a protiplesňový, takže udrží kokosovú zubnú pastu i vaše zuby v perfektnom stave! Pri umývaní zubov si len namočte suchú zubnú kefku do kokosovej zubnej pasty a čistite zuby obvyklým spôsobom.

Na čo sú dobré ostatné zložky?

Dôležitou zložkou tejto pasty je jedlá sóda, na ktorú určite nezabudnite. Ide o brusivo poskytujúce zubom jemnú hygienu. Navyše, je alkalická, takže pomôže neutralizovať kyseliny v ústach, ktoré spôsobujú zubný kaz. Aby toho nebolo málo, absorbuje pachy a pomáha vytvárať svieži dych!

Prírodné sladidlo stévia a mäta prieporná sa zase pridávajú pre príjemnú mentolovú a sladkú chuť kokosovej zubnej pasty. Ak vám nevyhovuje esenciálny olej mäty priepornej, môžete použiť aj iné oleje – z citrónu, limetky, eukalyptu alebo sladkého drievka.

Ak si budete touto kokosovou zubou kefkou čistiť zuby pravidelne správnou technikou, po čase očakávajte žiarivo biele zuby a zdravý chrup!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-04-28 11:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: kokosovyolej.ne

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia