Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Neviete odolať sladkému? Predzvesť obávanej choroby!

Prílišná chuť na sladké môže byť predzvesťou demencie.
Prílišná chuť na sladké môže byť predzvesťou demencie. (Zdroj: GettyImages)

Zriedkavý typ demencie - frontotemporálna demencia (FTD), sa menej často prejavuje príznakmi, ako je strata pamäti a zmätenosť. Namiesto toho si ľudia s týmto ochorením môžu všimnúť zmeny v stravovaní. Na čo si dávať pozor?

Frontotemporálna demencia (FTD) je súhrnný termín používaný pre typy ochorenia, ktoré ovplyvňujú osobnosť, správanie, jazyk a reč. Podľa britskej národnej agentúry, na ktorú sa odvoláva Mirror, má FTD v porovnaní s inými formami ochorenia tendenciu začínať v oveľa mladšom veku - väčšina prípadov postihuje osoby vo veku 45-65 rokov.

V súčasnosti neexistuje jediný test na FTD, čo znamená, že na stanovenie diagnózy je potrebné vykonať sériu hodnotení a krvných testov. Pri akejkoľvek forme demencie je nevyhnutné vyhľadať lekársku pomoc, aby sa spomalili a kontrolovali príznaky, ktoré sa časom zhoršujú. Jeden z nich sa môže prejaviť pri jedle.

Popredná charitatívna organizácia Dementia UK uvádza, že zmeny v správaní týkajúce sa jedla alebo pitia môžu byť varovným signálom ochorenia. Patrí sem podľa spoločnosti túžba po sladkých jedlách, prejedanie sa a nadmerné pitie alkoholu, ako aj zlé správanie pri stole.

V štúdii z roku 2011 uverejnenej v časopise PubMed sa sledovalo stravovacie správanie 18 pacientov v ranom štádiu FTD v porovnaní so 16 zdravými účastníkmi . Hľadali sa vzorce vrátane prejedania sa, uprednostňovania sladkých jedál a zvýšenej tendencie jesť rovnaké potraviny.

Výskumníci zistili, že toto správanie sa vyskytovalo len u pacientov s týmto ochorením, a to bez ohľadu na pohlavie, vek alebo trvanie ochorenia. "Tieto výsledky majú dôležité klinické a teoretické dôsledky a poskytujú náhľad na vysvetlenie znepokojujúcej vlastnosti FTD, ktorej sa venovalo prekvapivo málo pozornosti," vysvetlili výskumníci.

FTD sa však neprejavuje len týmto príznakom, existuje viac varovných znamení:

  • Nedostatok záujmu o veci, ktoré vás predtým bavili
  • Znížená motivácia
  • Znížená empatia
  • Nevhodné správanie
  • Ťažkosti so sústredením sa na úlohy
  • Obsedantné/opakujúce sa správanie
  • Nedostatočné uvedomovanie si vlastných zmien

Viac o téme: DemenciaFrontotemporalna demencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9