Ružová tabletka na pretrase: V tomto prípade poškodí zdravotný stav!

Ibuprofen by nemali užívať športovci.
Zdroj: thinkstock.com
2016-09-28 15:50:00

Univerzálny liek, neodmysliteľná súčasť rodinných lekárničiek, ale i ženských kabeliek. Dá sa povedať, že táto roztomilá ružová pilulka je úplne neškodná a nevinná.. Skutočnosť však môže byť iná.

"Nemá niekto ibuprofen?" Otázka, ktorú počujeme veľmi často pri rôznych príležitostiach. Keď nám stúpne telesná teplota, bolí nás hlava alebo zuby, máme menštruačné ťažkosti alebo na druhý deň po náročnej alkoholickej noci. Na ibuprofen sa spoliehame v situáciách, kedy nám je najhoršie. Tí, ktorí často cvičia a športujú by sa mu mali vyhnúť!

Zníži výkon a naruší rýchle zotavenie po tréningu

Niektorí cyklisti (a mnoho ďalších rekreačných športovcov) berú ibuprofen pred a po tréningu, a niekedyaj počas neho. Hlavne v zahraničí sa začal používať jeho slangový výraz vitamín I. Tento liek je známy tým, že dokáže odvrátiť bolesť a zápal. Avšak, mali by zvážiť jeho užívanie. Nový výskum totiž upozorňuje, že ružová tabletka v tomto prípade nepomôže, ba práve naopak. Jej užívanie môže poškodiť výkon, zotavenie a dokonca aj váš dlhodobý zdravotný stav!

V jednej štúdii, publikovanej v časopise Medicine and Science in Sports and Exercise vedci zistili, že keď si dali športovci 600 miligramov ibuprofénu pred pretekmi, skončili s väčšími tkanivovými poškodeniami po skončení tréningu ako tí, ktorí si nedali tabletku. Iná štúdia, ktorá sa zamerala na cyklistov, zase prišla na to, že ibuprofén môže spôsobiť poškodenie čreva pri fyzickej námahe a viesť k deravému tenkému črevu. Taktiež výskum na zvieratách potvrdzuje, ako môže tento liek narušiť zotavenie svalov po cvičení.


Zubár odhaľuje krutú pravdu: Čo sa stane s ústnou dutinou, keď vynecháme preventívnu prehliadku!


Bezpečnejší pomocníci

Ibuprofen je jeden z najpoužívateľnejších liekov, neexistuje snáď nikto, kto by ho nemal v domácej lekárničke. Predstavuje výborného pomocníka pri znižovaní bolesti či horúčky. Ak vás postihla nejaká pliaga alebo ste skutočne zranený, siahnite po ružovej tabletke. Ak sa chcete vyhnúť bolestiam svalov z tvrdého tréningu, obráťte sa radšej na prirodzených protizápalových pomocníkov v podobe čaju a čerešňovej šťavy.

Čierny a zelený čaj majú prirodzené antioxidačné vlastnosti. Preukázateľne znižujú poškodenie svalov a obnovenie eýchleho zotavenia. V jednej štúdii cyklisti pravidelne pili extrakt z čierneho čaju. Zaznamenali menšiu bolesť po intenzívnom intervalovom tréningu. V inej štúdii na University of Vermont študenti vypili 3 dcl čerešňového džúsu pred a po namáhavom cvičení. Bolo u nich zaznamenané zníženie svalovej sily o 4 % ďalší deň v porovnaní s jedincami, ktorým bolo podané placebo. Tí stratili až o 22 % viac sily!

Zrátané a podčiarknuté. Ak máte bolesti, pokojne siahnite po ružovej tabletke, no vyhýbajte sa jej pred a po tréningu.

Čítajte tiež: Muž si dával ľadovú sprchu po dobu jedného týždňa: Takto dopadol!

2016-09-28 15:50:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: prevention.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia