Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Čaká nás ničivé peklo: Takto zastavíte potenie počas horúčav

Potenie sa dá počas horúčav účinne zmierniť.
Potenie sa dá počas horúčav účinne zmierniť.

Blíži sa k nám tropický vzduch z Afriky a nám neostáva nič iné, ako sa pripraviť na takmer 40-stupňové teploty. Potrápia nás extrémne horúce dni a tropické noci, kvôli ktorým sa budeme potiť viac než dosť. Aby z vás pot doslova nelial, pomôžu vám nasledujúce tipy. Vďaka nim zmiernite nepríjemné potenie.

Ako používať antiperspirant?

V každom prípade si zadovážte antiperspirant. Skontrolujte si štítok na výrobku, že ide skutočne oň a nie o deodorant. Ten totiž bude maskovať pach z podpazušia, ale nebude útočiť na nadmerné potenie. Na výrobku by ste mali nájsť formulku – Clinical Protection, resp. Klinicky testované. To vám zaručí, že produkt bude účinnejší pri odstraňovaní potu.

Dajte si antiperspirant vždy ráno a večer pred spaním. Bolo klinicky preukázané, že takéto použitie je veľmi účinné v prevencii potenia. Použite ho vždy len na suchú pokožku. Ak ju máte spotenú alebo ste práve vyliezli zo sprchy, osušte si podpazušie uterákom. Ak použijete antiperspirant na mokré podpazušie, môže dôjsť k podráždeniu kože.

Dá sa použiť aj na nohy a na tvár

Antiperspiranty môžete použiť aj na iných častiach tela okrem podpazušia. Aerosól proti poteniu môže byť skvelým riešením na nohy. Ak sa aj vaša tvár potí, potrite antiperspirantom pokožku na čele, kde začínajú rásť vlasy. Vyskúšajte to skôr, než pôjdete na verejnosť, aby ste sa ubezpečili, že nedráždi pokožku na tvári.

Výborná je tinktúra z lopúcha. Lopúch je rastlina so silným sťahujúcim účinkom a pomáha čistiť krv a telesné tekutiny. Tinktúru si môžete aplikovať priamo na oblasti, kde sa najviac potíte. Taktiež býva lopúch ako súčasť čaju, ktorý je horký.

Ako proti poteniu nôh?

Počas celého leta noste bavlnené ponožky. Môžete si tiež vybrať ponožky vyrobené z iných prírodných vlákien, ale nikdy cez leto nenosievajte nylón, ktorý nie je priedušný. Samozrejmosťou je každodenné umývanie nôh antibakteriálnym mydlom, ktorý udrží zápach na uzde. Po umytí si nohy poriadne vysušte a uistite sa, že máte suché i oblasti medzi prstami. Ak ich budete mať vlhké a potom sa obujete, niet sa čomu čudovať, ak sa vám vyvinú nepríjemné huby a baktérie, ktoré milujú vlhko a teplo.

Účinné sú aj antiperspiranty, dokážu zabrániť poteniu nielen v podpazuší, ale môžu byť efektívne aj pri znižovaní potenia na nohách. V obchodoch však máte i spreje proti poteniu, ktoré sú určené priamo na nohy.

Na zníženie potenia je výborný aj nasledovný recept: namočte si nohy do 1 litru vody, kde pridáte ešte ½ šálky octu. Močte si ich 15 minút a po tejto dobe bude pot eliminovaný. Proti poteniu je účinný aj čaj. Čaj obsahuje zložku s názvom tanín, ktorá má sušiacu vlastnosť. Uvarte jeden liter vody so štyrmi čajovými vrecúškami. Po 10 minútach odstráňte hrniec zo sporáka a pridajte trochu studenej vody. Do pripravenej zmesi vložte nohy na 20 minút. Pred namáčaním nezabudnite vybrať čajové vrecúška z vody.

Príčiny potenia

Je prirodzené, ak sa človek potí počas horúčav. Ak sa potíte viac než dosť, aj takéto príčiny môžu byť za tým:

  • Poruchy nervového systému - Nervový systém je zodpovedný za reguláciu potu. Pot je pre telo nevyhnutný, udržuje jeho rovnováhu a ochladzuje telo, keď vaša telesná teplota stúpa. Avšak v prípade, že nervový systém nie je schopný regulovať hladinu potu, spôsobí nerovnováhu v tele. Výsledkom je, že sa potíte viac ako inokedy.
  • Nezdravé návyky - Niektoré zlozvyky môžu spôsobiť abnormálne potenie, patrí sem konzumácia alkoholu, fajčenie, vysoké hladiny kofeínu a užívanie drog.
  • Môžete mať abnormálne aktívne potné žľazy. Informujte sa u lekára.
  • Dedičnosť.
  • Potenie môžu spôsobiť i niektoré prípravky určené na kožu.

Pomôže horčík

Príčinou potenia nemusí byť len teplo. Niekto sa môže nadmerne potiť i po celý rok a môžu za to spomínané abnormálne aktívne potné žľazy. Nadmerné potenie môže byť spôsobené aj nedostatkom horčíka, čo je minerál dôležitý pre telo. Podľa niektorých štúdií, podávanie 400 mg horčíka denne môže už za týždeň pomôcť k lepšej kontrole nadmerného potenia, takže požiadajte svojho lekára o predpis doplnkov výživy, ktoré obsahujú tento minerál. Taktiež môžete zvýšiť konzumáciu potravín s obsahom horčíka ako je zelená zelenina, ovocie, obilniny, mlieko, ryby, sója atď.

Fľaky pod pazuchami či spotené dlane sú veľmi nepríjemné. Aj keď sa kvôli horúčavám úplne potenia nezbavíte, pomocou účinných tipov ho aspoň zmiernite.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9