Čo sa deje vo vašom tele pri srdcovom infarkte? Týmto všetkým si prejde!

Srdcový infarkt je nepríjemná záležitosť, ktorú nikto nechce zažiť!
Zdroj: thinkstock.com
2017-02-22 12:00:00

Srdcový infarkt nemusí skončiť smrťou! Rodinná anamnéza a pravidelné užívanie liekov vie pacientovi pomôcť. Aké pocity predchádzajú samotnému stavu? Tie popísala doktorka Sarah Glynnová.

Čo je to vlastne infarkt?

Infarkt myokardu nastáva, keď náhle príde k zablokovaniu koronárnych tepien krvnou zrazeninou. Práve koronárne tepny dodávajú srdcu kyslík, ktorý je pre fungovanie nášho tela a aj samotného srdca potrebný.

Rozsah poškodenia závisí od veľkosti postihnutej oblasti. Ak sú poškodené malé tepny, odumrie iba malá oblasť srdcového svalu, ak je blokovaná hlavná tepna, potom odumiera väčšia plocha svalu. Zjazvené tkanivo nefunguje, takže je blokovaný aj normálny srdcový sval, prognóza na vyliečenie je horšia.

Aký je to pocit?

Srdcový infarkt sa môže vyskytnúť u ľudí s angínou pectoris. Pociťujú prerušované krátke bolesti na hrudníku, najčastejšie pri námahe. Spôsobí to najmä zúženie jednej alebo viacerých tepien, ktoré zásobujú srdcový sval.

Niekto však môže mať srdcový záchvat, ktorý pretrváva menej ako 15 minút, bolesť sa sústredí na ľavú stranu na hrudi, šíriť sa môže do čeľuste alebo ľavej paže. Taktiež sa sťažujú aj na nevoľnosť a búšenie srdca, sú bledí a spotení. Trápia ich aj dýchacie ťažkosti.

Pridružiť sa môže aj pálenie záhy, u cukrovkárov môže mať infarkt mierne príznaky, niekedy bolesť necítia vôbec.


Množstvo ľudí ju celé roky varia zle: Chyba, kvôli ktorej hrozí otrava!


Čo môže k tomu prispieť?

Rodinná anamnéza je podstatná pre lekárov, pretože to, že dostanete infarkt, môže vyplynúť aj z chorôb v rodine.

Vyššiu pravdepodobnosť, že dostanete infarkt máte vtedy, ak ste muž, nad 50 rokov a ak sa ischemická choroba srdca objavila vo vašej rodine už predtým.

Infarkt sa dá údajne očakávať, ak:

  • Fajčíte
  • Požívate nadmerné množstvo alkoholu
  • Nehýbete sa
  • Trpíte obezitou, ktorá zvyšuje riziko ischemickej choroby srdca

Ako znížiť šance na vznik infarktu?

V podstate by sme mali robiť všetko pre svoje zdravie. Mali by sme si udržiavať zdravú hmotnosť, prestať fajčiť, obmedziť príjem alkoholu, jesť potraviny s vysokým obsahom vlákniny. Veľmi prospešné je aj cvičenie. Postačí polhodinka cvikov približne päťkrát do týždňa.

Čo robiť, ak máte podozrenie, že dochádza k infarktu?

V prvom rade je potrebné zavolať záchranu a nič nenechávať na náhodu. Zostať by sme mali v pokoji a žuť tabletku aspirínu, ak ju doma máme.

V nemocnici potom lekári zistia situáciu, v niektorých prípadoch človek môže podstúpiť núdzový chirurgický zákrok – perkutánnu koronárnu intervenciu. Lekár zavedie do postihnutej tepny balónik, pomocou ktorého dokáže spriechodniť tepnu a obnoviť tak prietok krvi.  Ďalšia liečba je už potom na lekárovi.

Čítajte tiež: Milovníci bieleho pečiva si prídu na svoje: Rokmi známe tvrdenie nie je pravdivé!

2017-02-22 12:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: express.co.uk, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia