Takto sa odrazí celodenné sedenie na vašom pozadí!

Celodenné sedenie sa odrazí na vašom pozadí nepekným spôsobom.
Zdroj: thinkstock.com
2016-12-01 06:00:00

Ovisnuté pozadie, mľandravý zadok. To by bola zrejme odpoveď od väčšiny pri otázke, čo sa s ním stane, ak presedíte dlhé hodiny. Ani zďaleka však nevystihli, aké problémy ich čakajú!

V súčasnosti sa nájde len málokto, kto by mohol vyhlásiť, že má prácu, v ktorej je fyzicky aktívni. Väčšina pracuje v kancelárii, kde presedí aj osem hodín denne. Sedavé zamestnanie má až 90 percent ľudí. Akonáhle sa po dlhšom čase človek postaví zo stoličky, nepríjemne ho zabolia sedacie svaly. Dlhé sedenie však s vaším pozadím narobí oveľa väčšie problémy. Viac času stráveného v práci môže byť dobrý pre kariéru, no pre zadok určite nie!

Skrátené svaly a krivá chrbtica

Dan Giordano, spoluzakladateľ Centra procedúr fyzikálnej terapie upozorňuje, že ak sedíte celý deň váš zadok nie je aktívny a doslova "vypne". Tento fakt však vplýva nielen na celé telo. Ovplyvňuje pohyb bokov, panvy a panvovú stabilitu. Výsledkom je skrátenie svalov a krivenie chrbtice. Očakávajte zlé držanie tela a bolesť!


Prečo by ste mali pri zaspávaní vystrčiť nohu spod periny?


"Pohybové aparáty v bokoch sa sťahujú, čo spôsobuje, že panva sa nevie hýbať dopredu a tlačí na dolnú časť chrbta. Po piatich rokoch vysedávania hrozí chronická bolesť chrbtice. To však nie je všetko. V prípade, že boky alebo zadok nepracujú správne, môže to zvýšiť silu tlaku, čo pocítite až v kolenách a členkoch. Veľký sval neunesie váhu tela, tlak sa presúva do slabších a menších svalov," varuje odborník.

Očakávajte taktiež zmenu tvaru pozadia. Tým, že sa vám skrátia bedrové ohýbače, zadok bude plochší. Aby toho nebolo málo, prejaví sa to aj na pokožke. Tá sa dostatočne neprekrvuje, chýba jej kolagén a objaví sa nepekná pomarančová koža.

Ako tomu zabrániť?

So zamestnaním neskončíte zo dňa na deň, takže čo robiť, aby ste boli zdraví a aby ste zároveň mali pekné pozadie? Nastavte si sklon operadla na 100 až 110 stupňov. Chodidlá s predkolením a tiež predkolenie so stehnami by mali vytvárať pravý uhol. Pomôže aj pravidelné cvičenie, napr. pilates, pri ktorom zapájate a precvičujete všetky časti tela rovnomerne. Vďaka nemu predídete bolestiam chrbta a zlepšíte si koordináciu a koncentráciu. 

Čítajte tiež: Šalát ako zdravá potravina? Šokujúce zistenie, ktoré zmení váš názor!

2016-12-01 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: glamour.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia