Top 10 najhorších jedál pre srdce: Toto najcennejší orgán v tele nevydrží!

Zabudnite na fasfood, inak sa vám srdce poďakuje tak, ako by ste to nečakali..
Zdroj: thinkstock.com
2017-02-24 06:00:00

Vysoký krvný tlak, či zvýšená hladina cholesterolu? Tieto ochorenia sa žiaľ stávajú súčasťou moderného človeka. Ľudia sa menej hýbu, majú sedavé zamestnanie, sú pod neustálym tlakom a stresom. Všetky tieto nepriaznivé faktory negatívne pôsobia na kardiovaskulárny systém.


Ak chcete mať zdravé srdce, mali by ste začať cvičiť, relaxovať a hlavne zmeniť stravovanie. Tieto potraviny by mali byť pre vás tabu.

Ktorým potravinám sa treba vyhýbať?

Fast-food

Máte radi hamburger a rovno dvojitý? Doprajete si ho často? Odteraz sa fast -foodovým reštauráciám vyhnite oblúkom. Tie, vo väčšine prípadov používajú menej kvalitné suroviny, nezdravé metódy varenia a spracovania potravín. Vysoko kvalitné hovädzie mäso konzumované s mierou srdcu neublíži, no v kombinácii so sacharidmi sa už stáva hrozbou.

Údeniny, mäsové výrobky

Slanina, klobása, saláma, či údené mäso chutia výborne, kto by si sem tam nedoprial? No v skutočnosti v obsahujú priveľa soli, tuku a chemických prísad, ktoré dajú srdcu zabrať. Ak sa ich nedokážete vzdať úplne, doprajte si tie výrobky, ktoré obsahujú minimálne 90 percent mäsa, menej soli a éčok.


Pite túto tekutinu pred spaním každý deň: Neuveriteľné, ako zmení váš život!


Vyprážané jedlá

Kto by nemal rád hranolky, vyprážaný syr, či rezeň? Vysmážanie sa všeobecne považuje za najnevhodnejšiu prípravu jedla, čo sa zdravia týka. Pri vyprážaní totiž dochádza k veľmi rýchlemu znehodnocovaniu dôležitých látok, rovnako prijímame  vyššie množstvo tukov, ktoré sú pre telo záťažou. Vedci sa zhodujú v názore, že častá konzumácia týchto potravín zvyšuje cholesterol a môže spôsobiť vážne ochorenia srdca. Ak sa už vysmážaniu nevyhnete, nezabudnite, že žiaden olej, ani tuk sa nesmie používať dvakrát. V prípade, že predsa len myslíte na svoje zdravie, skúste použiť kokosový olej. Vo vysokej miere sa skladá z nasýtených mastných kyselín. Má síce špecifickú vôňu, no vydrží smaženie, aj pečenie.

Cukor je všade

Odborníci na výživu sa zhodujú v názore, že strava s vysokým obsahom pridaného cukru prispieva k obezite, môže spôsobiť cukrovku, zvýšiť hladinu cholesterolu, či ťažko poškodiť srdce. Veľa ľudí, aj keď cielene obmedzí cukor, si neuvedomí, že ho aj tak konzumuje. Cukor má totiž veľa názvov a podôb. Obsahuje ho totiž aj pečivo, cestoviny, ryža, zemiaky aj obilniny, Nájsť ho môžeme aj tam, kde by sme ho aj nečakali, napríklad v mäsových výrobkoch, horčici a mliečnych výrobkoch. Tu platí pravidlo, že najlepší cukor je ten, ktorý nezjete.

Diétne nealko nápoje

Sú bez tuku, majú nulové kalórie, isto sú zdravé. Tak toto pravda nie je. Výskumy totiž ukazujú, že ľudia, ktorí pijú diétne limonády, majú tendenciu skonzumovať viac kalórii a sú náchylnejší na priberanie, najmä v páse. Pritom brušný tuk je hlavným rizikovým faktorom kardiovaskulárnych ochorení.

Čítajte tiež: Preč s výčitkami: Tieto jedlá môžete jesť do prasknutia a nepriberiete!

2017-02-24 06:00:00  |  Text: pp   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: time.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia