Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Jednoduchý spôsob, ako si zlepšiť zdravie: Mnohí to robia, ale zle!

Pravidelným upratovaním domácnosti predídete nebezpečným baktériám a plesniam, ktoré poškodzujú zdravie.
Pravidelným upratovaním domácnosti predídete nebezpečným baktériám a plesniam, ktoré poškodzujú zdravie. (Zdroj: thinkstock.com)

Upratovanie je činnosť, ktorú väčšina populácie radí do skupiny povinná nutnosť. Vykonávame ju neradi, väčšinou sme schopní robiť všeličo iné a vymyslieť si milión ďalších činností, ktoré sú zaujímavejšie.

Tá zvyšná časť populácie sú ľudia, ktorí upratovanie zbožňujú a prináša im to akýsi druh relaxácie. Čistá domácnosť je však niečo, čo musíme mať všetci, ak sa chceme vyhnúť nezdravému prostrediu a rôznym chorobám.

Je totiž naozaj pravda, že zanedbané domáce upratovanie a čistenie prináša zdravotné ťažkosti, ktoré nám môžu spôsobiť oveľa väčšie problémy, než by sme si vôbec mysleli.

Nástrahy menom pleseň a prach

Jednou z najväčších hrozieb sú plesne. Niekedy sú málo viditeľné, inokedy vedia spôsobiť aj veľký estetický problém. Ten je ale zanedbateľný popri problémoch, ktoré môžu plesne spôsobiť na našom zdraví. Preto by sme im mali venovať veľkú pozornosť. Čo je hlavnou príčinou tvorby plesní?

Plesne sa v našej domácnosti objavujú spolu s bežnými dennými úkonmi, ako je varenie, pranie, sušenie, sprchovanie. Prinášajú ich tiež veľké množstvá kvetov a nadmerné vodné plochy – akváriá či bazény. Všetky tieto činnosti majú spoločného menovateľa, ktorým je vlhkosť.

Predísť plesniam je náročné, no dá sa to. Najlepší spôsob je časté vetranie a neustály dohľad nad vyššie vymenovanými činnosťami. Niekedy stačí častejší dozor nad neporiadnymi deťmi alebo uponáhľaným manželom, aby si po osprchovaní dôkladne utreli sklené dvere na sprchovacom kúte či aspoň otvorili okno.

Ak už sa však plesne na vašich stenách usadili, je potrebné s nimi urobiť rýchly proces. Vdychovanie spórov z plesní môže vyvolať časté infekcie dýchacích ciest, zápaly spojiviek či nosovej sliznice, kašeľ, vyrážku, bolesti hrdla, únavu. Následkom týchto problémov môžu vzniknúť chronické choroby ako ekzém, astma alebo alergická nádcha.


Jedinečná reportáž z wellness pobytu: Absolvovali sme procedúry a takto to dopadlo! (1. časť)


Vážny problém nám môže spôsobiť aj prach. Ten má ale opačné „garde“. Alergia na roztoče bytového prachu už existuje v tele človeka a v domácnosti s ním musíte už len bojovať. Časté vírenie prachu pri prášení matracov či kobercov alebo pri vysávaní môže alergikom spôsobovať podráždenie. Preto treba dbať na častejšie upratovanie v menších dávkach.

Ako často?

Ak si myslíte, že patríte k tým, čo majú čistý domov a že vaše postupy pri upratovaní sú správne, môžete si to overiť s postupom, ktorý zostavili vedci z Good Housekeeping Institute. Domáce práce rozdelili do skupín podľa dôležitosti a vznikol z toho zaujímavý zoznam.

Medzi každodenné činnosti by ste mali zaradiť upratovanie postelí, zotieranie vody na sprche, utieranie záchodovej a kuchynskej dosky, umývanie riadu a triedenie čistej a špinavej bielizne.

Raz za týždeň vám stačí vymeniť posteľnú bielizeň a uteráky, oprať, utrieť prach, povysávať a umyť dlážky, vyčistiť vnútro mikrovlnnej rúry a pretrieť všetky kuchynské spotrebiče.

V priebehu troch až šiestich mesiacov by ste mali vyprášiť  matrace, prikrývky a vankúše, utrieť vnútro chladničky, vyčistiť mrazničku aj rúru či dôkladne upratať v garáži alebo komore.

No a raz ročne by ste si mali nájsť čas na umytie okien, okenných rámov a žiaroviek, hĺbkové čistenie čalúneného nábytku a kobercov, odkvapov, ohnísk a komínov.

Čítajte tiež: Už jedno sústo pikantného jedla zamáva s vaším telom: Spustí tieto procesy!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9