Odhaľte, ako vyzerajú vajcia od chorej sliepky: Ak ich máte doma, preč s nimi!

Pozor na vajce od chorej sliepky!
Zdroj: thinkstock.com
2017-03-24 14:00:00

Na začiatku roka vtáčia chrípka opäť úradovala aj v našich končinách. Čo všetko musíme o vtáčej chrípke vedieť, čo nám hrozí a ako sa prejavuje na človeku?

V decembri 2016 bolo v Bratislave v domácom chove po prvýkrát na území Slovenskej republiky lokalizované ohnisko vtáčej chrípky. Majiteľ nahlásil hromadný úhyn nosníc v domácom drobnochove. Odborníci varujú, že najmä zimné mesiace sú pri šírení nákazy kritické, pretože predovšetkým divo žijúce vtáctvo je vysilené a vyhladované. Čo musíte vedieť o vtáčej chrípke a ako sa pred ňou chrániť?

Čo je vtáčia chrípka?

Vtáčia chrípka je infekčné ochorenie spôsobené vírusom chrípky typu A (H5N1). Vírus cirkuluje medzi vtákmi po celom svete. Ochorenie môže spôsobiť ich náhle úmrtie.

Ako sa choroba prejaví na zvierati?

Zviera je apatické, neje, nepije, takmer sa nehýbe a môže mať hnačku, opuchy očí či krvavý výtok zo zobáka. V prípade podozrenia okamžite informujte Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu.

Ako sa nakazí človek?

Vo všeobecnosti platí, že človek sa môže nakaziť ochorením pri kontakte s nakazeným zvieraťom či kontaktom s trusom. Vo Vietname sa ľudia údajne nakazili pri čistení klietok a neopatrnej manipulácii s mŕtvym vtákom. Existujú prípady, keď sa niektorí ľudia nakazili pri kúpaní vo vode kontaminovanej trusom infikovaných zvierat. Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ďalej len ÚVZ SR) upozorňuje, že nesmierne dôležité pri prevencii je dodržiavanie dôkladnej osobnej hygieny.


Výhody konzumácie ovsených vločiek: Neuveriteľné, ako z nich budete profitovať!


Môže sa človek nakaziť od iného človeka?

Neexistuje dôkaz, že by sa ochorenie mohlo šíriť z človeka na človeka. Existuje však prípad z roku 2006, keď v Indonézii zahynulo na vtáčiu chrípku sedem členov z rodiny. Nie je jasné, ako sa to stalo, odborníci však predpokladajú, že každý člen prichádzal do styku s nakazenou hydinou  a vylúčili, že by sa vírusom nakazili jeden od druhého.

Môžem sa nakaziť konzumáciou infikovaného mäsa a vajec?

Človek sa nemôže vírusom H5N1 nakaziť pri jedení riadne uvereného mäsa či vajec. Dôležité je však konzumovať len mäso a produkty, ktoré prešli varom. Aby ste minimalizovali riziko prípadnej nákazy, pred manipuláciou a po nej si dôkladne umyte ruky mydlom, pod teplou vodou a dôkladne umyte všetko náčinie – dosku, nôž a pod. Nepoužívajte ďalej dosku, na ktorej ste krájali surové mäso bez toho, aby ste ju dôkladne umyli. Ideálne je používať tú istú dosku len na krájanie surového mäsa. Vyhnite sa konzumácii vajec s deformovanou či mäkkou škrupinkou, ktorá naznačuje, že vajce nezniesla zdravá sliepka.

Ako sa vtáčia chrípka prejavuje na človeku?

Symptómy sú podobné klasickej chrípke: teplota nad 38°C, kašeľ, dýchavica, bolesť hrdla. Podozrenie na nákazu vtáčou chrípkou vzniká vtedy, keď bola chorá osoba v krajine či oblasti s výskytom vysoko patogénnej vtáčej chrípky u zvierat, ak došlo k priamemu kontaktu s chorou alebo uhynutou hydinou či voľne žijúcim vtáctvom alebo ak bola v kontakte s osobou s potvrdeným prípadom vtáčej chrípky u človeka. Do rizikovej skupiny patria najmä deti, starí ľudia a ľudia, ktorí dochádzajú do kontaktu s mŕtvou hydinou.

Čítajte tiež: Tajný recept nemeckých liečiteľov: Elixír, ktorý si poradí nielen s vysokým krvným tlakom!

2017-03-24 14:00:00  |  Text: ts   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: uvzsr.sk, webmd.com, cbsnews.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia