Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Na tieto raňajky radšej zabudnite: Čo je nevhodné jesť ráno?

Cereálie sú obľúbenými raňajkami, no majú ďaleko od zdravia!
Cereálie sú obľúbenými raňajkami, no majú ďaleko od zdravia! (Zdroj: thinkstock.com)

Zvyknete raňajkovať? Ak áno, čo najradšej? Možno by ste to ani nepovedali, ale niektoré zo „zdravých“ jedál sú pravým opakom. Sú nevhodné, jesť by sme ich hneď ráno nemali, pritom sa mnohé tvária ako dokonalé raňajky. Ktoré sú to?

 

  • Cereálie s nízkym obsahom vlákniny

Na naštartovanie trávenia potrebujeme práve dostatok vlákniny. Niektoré predpripravené cereálie totiž obsahujú nie len veľa cukru, ale aj nízky obsah vlákniny. Neudržia vás v strehu, budete rýchlo hladní. Cukor je totiž iba energia, ale takmer žiadna výživa.

  • Nízkotučný jogurt

Chcete si udržať postavu a preto radšej uprednostňujete nízkotučné verzie jogurtov? Asi nerobíte veľmi správne. Tieto jogurty majú nízky obsah kalórií, často vysoký obsah umelých sladidiel, rôznych chemikálií zvlášť vtedy, ak sú umelo dochucované.

Uprednostniť by sme mali grécke jogurty, ktoré sú plné proteínov, ktoré majú tendenciu udržať nás sýtych dlhšie.

  • Smoothies

Kupované smoothies nápoje nemusia byť také zdravé, ako sa na prvý pohľad zdá. Môžu obsahovať plnotučné mlieko, zmrzlinu, takže je to viac ovocný koktail ako smoothie, ako ho poznáme. Preto uprednostnite radšej doma spracované smoothie pred tým kupovaným a miesto mlieka pridajte grécky jogurt.

  • Palacinky

Tieto raňajky síce viac vidíme v amerických filmoch ako v našich domácnostiach, no niekto rád sladké raňajky a preto bývajú palacinky vhodnou alternatívou.  Ak si ich polejete javorovým sirupom, medom, doprajete si dávku cukru, ktorú ráno rozhodne nepotrebujeme. Vzdať sa palaciniek nemusíme, obmedziť musíme maximálne polevy, ktoré na ne dáme.

  • Čokoládové tyčinky

Nestíhate raňajkovať, preto si do tašky hodíte tyčinku v domnení, že lepšie ako nič? Na jednej strane zjesť aspoň niečo, aby sme raňajky nevynechali, na druhej strane „pchať“ do seba umelé cukry nie je príliš dobrý nápad.

Mnoho týchto tyčiniek je plných cukru, čo nám síce dodá energiu, no nezasýti a po chvíli sme opäť hladní.

 
  • Raňajkové menu z fast foodu

Ak opäť nastane situácia, že nebudete stíhať, zrejme prvé, čo vám napadne je, že si zájdete do fast foodu a vezmete si raňajkové menu. Áno, opäť musíme povedať „lepšie ako nič“. Často je ale toto jedlo mastné, vyprážané, spracované. Prináša viac neplechy ako úžitku. Preto je veľmi dobré vopred si premyslieť, čo budete nasledujúci deň jesť, aký máte harmonogram a či sa vám nestane, žeby ste potrebovali mať niečo dopredu pripravené.

  • Kupovaná granola

Je zmesou viacerých potravín, najčastejšie ovsených vločiek, orechov, mandlí, medu, semienok a hrozienok.

Tie kupované však môžu byť plné cukru, s malým množstvom bielkovín, takže zvýšenie hladiny cukru v krvi predpovedá jeho rýchlo pád nadol. A to na ráno naozaj nepotrebujeme.

Neraňajkujeme

Niekto na tento úkon nemá čas, niekto nie je na raňajkovanie zvyknutí...každý máme svoje „ospravedlnenie“.

„Jesť takmer čokoľvek je lepšie ako preskočenie tohto jedla,“ povedala Janet Helm, food bloggerka.

Ak totiž vynecháte základné „piliere“ jedla ako mlieko, ovocie či celozrnné pečivo, v popoludnajších hodinách môže byť ťažšie pre trávenie. Najmä to znamená, že večer toho zjete oveľa viac a často nezdravo. A to sa v budúcnosti môže prejaviť vo veľmi vážnych problémoch. 

Čítajte tiež: Každý deň zjedla jednu uhorku a potom sa to stalo: Zmeny v tele!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9