Takto zareaguje telo na jarný detox po hodine, týždni a mesiaci!

Zdravá strava dokáže s vaším telom spraviť divy!
Zdroj: thinkstock.com
2017-02-23 06:00:00

Rozhodli ste sa stravovať zdravšie a zbaviť sa starých nezdravých stravovacích návykov? Bojíte sa však veľkých zmien a neviete, či to zvládnete? Toto vás iste presvedčí. Vieme, čo s vaším telom urobí detox už po prvej hodine!

Fašiangy už ťahajú za kratší koniec a blíži sa pôst. Práve vtedy je ideálny čas na jarnú očistu, počas ktorej zbavíte svoje telo prebytočného tuku, škodlivín, dodáte mu potrebné živiny, vitamíny a energiu, ktorú telo po dlhej zime potrebuje.

Odborníci odporúčajú počas detoxu vzdať sa cukru, mäsa, čo najviac živočíšnych produktov a polotovarov a jesť čo najviac čerstvého ovocia, zeleniny, obilnín, orechov a semiačok. Zdá sa vám to v porovnaní so svojím súčasným jedálničkom desivé? Zachovajte pokoj. Detoxikácia neznamená hladovanie! Nepúšťajte sa do toho po hlave a rozhodne nechoďte do extrémov. Urobte jednotlivé zmeny v jedálničku postupne a dobre sa pripravte. Ak ešte stále váhate, prečítajte si, čo sa stane vášmu organizmu už po prvej hodine zdravého jedenia! 

Pri jedení

Vymenili ste obľúbené raňajkové kombo: párky s rožkom za misku plnú ovocia, musli a orechov či zeleninové smoothie. Do tela sa vám doslova valí prísun vitamínov a minerálov a vy máte hneď lepšiu náladu. Cítite sa plný energie.

Po hodine

Ste stále sýty, no nemáte ťažobu na žalúdku. Nepáli vás záha ako obyčajne a vďaka zjedenému ovociu nemáte chuť na sladkosť, ktorú si zvyčajne pred obedom doprajete ku kávičke v práci. Živiny, ktoré ste zjedli na raňajky, sa vstrebávajú do krvného obehu a začína sa proces detoxikácie.

Po prvom dni

Ak ste na detoxikáciu skočili po hlave a zo dňa na deň ste vyprážané rezne vymenili za zeleninový šalát, vaše telo môže byť v šoku. Vo vašom organizme prebiehajú metabolické zmeny. Telo, inokedy zvyknuté na sýte a tučné jedlá, po dlhom čase dostalo menej tučnú večeru. Večer preto môžete mať poriadnu migrénu, bolesti hlavy či pocit únavy. Je to však len dočasný stav a dôkaz, že vaše telo sa naozaj začalo prečisťovať. Z tela začínate odbúravať všetky škodliviny. Pite dostatočné množstvo čistej vody, bylinkové čaje a jedzte pravidelne, nehladujte! Len tak si zabezpečíte dostatok energie a vyhnete sa návalom hladu.


Záhada, ktorá zmení váš názor na kuracie prsia: Čo znamenajú biele prúžky na mäse!


Po prvom týždni

Už po týždni si môžete všimnúť, že vaše nohavice sú vám akési voľnejšie. Telo sa zbavuje zadržiavanej vody. Upravil sa vám spánok – zaspávate rýchlejšie a v noci sa budíte menej. Ráno sa vám vstáva jednoduchšie a kým inokedy ste sa do raňajok museli nútiť, teraz sa ich nemôžete dočkať, pretože do pol hodiny od prebudenia vám začína škvŕkať v žalúdku.

Po dvoch týždňoch

Ešte stále vás môže prepadnúť chuť na obľúbenú sladkosť, no musíte vydržať. Zrýchlil sa vám metabolizmus a nemáte pocit nafúknutého brucha. Už nepociťujete návaly únavy či migrénu, naopak, máte kopu energie, v práci sa dokážete dlhšie sústrediť a v posilňovni toho zvládnete viac než inokedy.

Po mesiaci

Mesiac je zvyčajná doba, počas ktorej ľudia detoxikujú. Cítite sa skvele. Na čokoládovú tyčinku, bez ktorej ste si pred mesiacom ani nevedeli predstaviť deň, už ani nepomyslíte. Zlepšila sa vám pleť, pokožka, ste plní energie a dokonca ste už aj trochu schudli. Vytvárate si nové návyky, vaša chladnička prešla poriadnou zmenou a nové zvyky sa už stihli nalepiť aj na zvyšok rodiny. Máte pocit, že takto sa môžete „detoxikovať“ aj celý život! Teraz prichádza rozhodujúca chvíľa – vrátiť sa k zaužívaným nezdravým koľajam alebo naskočiť na nový vlak so zdravým stravovaním? Viete, čo sa stane, keď sa budete naďalej vyhýbať cukru a pred živočíšnymi tukmi budete častejšie uprednostňovať tie rastlinné?

Po pol roku

Naďalej chudnete. Zbavili ste sa akné, zlepšila sa vám kvalita nechtov, vlasov, už ráno ste plní energie a konečne ste sa zbavili aj svojho večne vypuklého bruška. Ak ste mali problém s tlakom, pravdepodobne sa vám ustálil. Dokonca sa vám zrejme vyrovnala hladina cholesterolu. Vaše orgány, krv, koža či kosti sú v skvelej kondícii. Za šesť mesiacov ste vyskúšali množstvo nových, zdravých receptov, osvojili ste si zdravé návyky v kuchyni a dokonca ste možno pri nákupoch potravín aj ušetrili nejaké peniaze.

Po roku

Nielen vy, ale celá vaša domácnosť sa zmenila. Chladnička aj komora dnes vyzerajú úplne inak ako pred rokom. Môžu sa zdať poloprázdne, už tam na vás nečíhajú plné police sladkostí, čipsov, hotových omáčok, polotovarov či paštét. Vystriedali ich zelenina a ovocie v rôznych variáciách, orechy, zdravé oleje, semiačka, strukoviny a iné základné, minimálne spracované, potraviny. Schudli ste a hoci si sem-tam doprajete aj niečo „zakázané“, viete, že k starým návykom sa už nevrátite.

Čítajte tiež: Preč s výčitkami: Tieto jedlá môžete jesť do prasknutia a nepriberiete!

2017-02-23 06:00:00  |  Text: ts   |  Foto: Pixabay.com  |  Zdroj: red, visual.ly

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia