Záchrana pre organizmus menom ľanové semienka: Čo nastane, ak ich zjete!

Ľanové semienka sú doslova zdravou bombou pre náš organizmus.
Zdroj: thinkstock.com
2016-09-27 14:00:00

Jeho zdravotné prínosy poznajú v ázijských krajinách už stovky rokov, napriek tomu sa u nás stále považuje za nový trend v stravovaní. Pritom je škoda, nezaradiť ľanové semienka do svojho jedálneho lístka. Čo je na tejto "superpotravine" vlastne také úžasné?

Ľanové semienka sú jednou z potravín, ktoré by ste mali mať doma v hojnom množstve. S vaším telom totiž dokáže spraviť doslova zázraky vďaka vysokému obsahu nutričných látok a vlákniny.

Mnoho ľudí si nevie predstaviť, že by jedli semienka, pritom sú skvelé v ovsenej kaši, jogurte, zemiakov či ryže. Mali by byť však pomleté, inak by prešli tráviacim traktom neporušené a telo by z nich nič nezískalo. Môžete si ich pomlieť v mlynčeku alebo rovno pomleté kúpiť. Taktiež treba dbať na to, aby boli uzavreté vo vzduchotesnom obale. Keď ich otvoríte, držte ich v chladničke, aby vám nezoxidovali.

Ak ich budete správne skladovať, vaše telo z nich vyťaží maximum! Čo všetko napravia v tele?

Nervová sústava

Ľanové semienka obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú jednou z najdôležitejších látok, ktoré telo potrebuje pre boj s depresiou. Navyše, udržiavajú mozog v dobrej kondícii, zlepšujú pamäť a rýchle myslenie.

Cholesterol

Ľanovým semienkam by mali dať zelenú hlavne tí, ktorých trápi vysoký cholesterol v krvi. V priemere ho dokáže znížiť až o 50 %! To však nie je všetko. Klesne aj hladina triglyceridov - v rozmedzí 25 až 60 %.

Cukrovka

Ich obrovskou výhodou je fakt, že zlepšujú stav už existujúceho ochorenia. Možno dokonca hovoriť o liečení, v súvislosti s cukrovkou typu 2.


Úžasný recept, z ktorého padnete na zadok: Takto sa okamžite zbavíte čiernych bodiek na tvári!


Omega-3, -6 i -9 mastné kyseliny

Okrem toho, že obsahujú omega-3, nájdete v nich aj omega-6 a omega-9 mastné kyseliny. Stačia tri lyžice semienok a dodajú vám toľko, ako veľký polkilový kus ryby.

Črevá

Jedným z najdôležitejších faktorov prevencie rakoviny hrubého čreva je pravidelná stolica, o ktorú sa postarajú ľanové semienka. Je za tým ich vysoký obsah vlákniny, ktorý zabezpečí, že pohyb potravy nebude v črevách ničím blokovaný.

Ochorenia

Málokto vie, že sú protirakovinovou bombou plnou zdravia, ktorá chráni telo. Lignany, obsiahnuté v semienkach, bránia rozvoju viacerých druhov rakovín i osteoporóze. Znižujú zápaly v tele a pozitívne pôsobia na lupus a artritídu.

Bielkoviny

Vegáni často trpia na nedostatok kvalitných bielkovín. Ľanové semienka sú nielen pre nich skvelým riešením, ako prírodnou formou dodať telu tieto dôležité látky.

Chudnutie

Akonáhle skonzumujete semienka, začnú nasávať do seba vodu, čím sa zväčší ich objem. Vďaka tomu stačí aj malé množstvo a hneď sa budete cítiť plní. Znižujú chuť do jedla a tým pomáhajú v chudnutí.

Toto všetko zabezpečia 2 až 4 polievkové lyžice pomletých ľanových semienok denne. Smelo do toho!

Čítajte tiež: Obyčajná príloha ako postrach: Varíme si doma plastovú ryžu?

2016-09-27 14:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: healthyfoodhouse.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia