Ako si cesnakom ublížiť? V tomto prípade ho určite nejedzte!

Cesnka je síce zdravá potravina, no niektorým môže skôr ublíži ako pomôcť.
Zdroj: thinkstock.com
2017-12-18 15:15:00

Superzdravá potravina so silnými účinkami a rozmanitým zložením množstva prospešných látok? Ako pre koho. Nie u každého pôsobí ako prírodné antibiotikum, ktoré chráni pred vírusmi a baktériami. Kto by sa mal konzumácii cesnaku radšej vyhnúť?

Ťažko tomu uveriť, no aj cesnak môže niektorým skôr ublížiť ako pomôcť. Aj keď priaznivými účinkami, ktoré v sebe skrýva, sa môže pochváliť máloktorá potravina, napriek tomu má svoju odvrátenú stránku. Platí to hlavne pre nasledujúce skupiny ľudí:

1. Ľudia, ktorí majú problémy s pečeňou

Cesnak je známy pre svoje antibakteriálne a antivírusové účinky, aj preto ho niektorí konzumujú ako prevenciu pred hepatitídou. Navyše niektorí, ktorí už trpia týmto ochorením, konzumujú cesnak denne za účelom liečby. Cesnak by sa však nemal používať na liečenie tejto choroby.

Čítajte tiež: Koniec plastovým hrebeňom a ozdobám do vlasov?! Testy potvrdili hrozivú predtuchu!

Obsahuje totiž látky, ktoré môžu podráždiť žalúdok a črevá, a to môže zastaviť sekréciu tráviacich štiav v črevnom trakte a mať vplyv na trávenie potravy. Výsledok? Zhoršenie príznakov u pacientov s hepatitídou, vrátane nevoľnosti!

Okrem toho môže nadmerné užívanie cesnaku viesť k anémii, pretože obsahuje niektoré látky, ktoré znižujú počet červených krviniek a množstvo hemoglobínu.

2. Ľudia, ktorí trpia nebakteriálnou hnačkou

Pacienti, ktorí trpia hnačkou, by nemali jesť surový cesnak, pretože jeho pikantná chuť môže vyvolať črevnú poruchu. Môže spôsobiť zhoršenie hyperémie sliznice čreva a edému. Ak trpíte hnačkami, buďte opatrní s jeho konzumáciou.

3. Ľudia s očnými chorobami

Dokonca aj tí, ktorí majú zdravotné problémy s očami by sa mali vyvarovať konzumácii tejto potraviny. Čínska tradičná medicína radí ľuďom, aby dlhšiu dobu neužívali veľké množstvo cesnaku, pretože hrozí poškodenie pečene a tiež očí.

Taktiež môže spôsobiť tinnitus, t.j. hučanie, alebo pociťovanie iných zvukov v ušiach, stratu pamäti, atď.

4. Pacienti pred operáciou

V prípade, že idete pod nôž, mali by ste sa cesnaku vyhýbať minimálne dva týždne pred zákrokom. Dôvodom je fakt, že jeho konzumácia môže predĺžiť krvácanie.

5. Tehotné a dojčiace ženy

Ak je cesnak konzumovaný v malých, pravidelných dávkach ako prísada jedla, je bezpečný aj počas tehotenstva. Avšak neexistuje žiadny vedecký dôkaz o dostatočnom a bezpečnom používaní cesnaku na kožu, ak ste tehotná, alebo dojčíte. To je dôvod, prečo je najbezpečnejšie radšej sa mu vyhnúť počas tehotenstva a dojčenia.

6. Ľudia s nízkym krvným tlakom

Je už všeobecne známe, že cesnak má schopnosť znižovať krvný tlak. Ruky preč by mali dať od neho tí, ktorí už trpia týmto zdravotným problémom.

Dajte si na konzumáciu cesnaku pozor, je škoda naň úplne zanevrieť. Zdravá človek môže zjesť štyri strúčiky cesnaku každý deň. Ak máte citlivý žalúdok alebo vás trápi iný zdravotný problém, radšej to neriskujte a poraďte sa s lekárom.

2017-12-18 15:15:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: healthylifevision.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia