Geniálny trik, ktorý dá starému a tvrdému chlebu nový život!

Udržte chlieb čo najdlhšie čerstvý.
Zdroj: thinkstock.com
2016-08-27 06:00:00

Sú potraviny, ktoré potrebujú na získanie skvelej chuti čas, napr. syr alebo víno. Na druhej strane sú tie, ktoré chutia najlepšie, keď sú čerstvé. To platí aj o pečive, ktoré po niekoľkých dňoch nevyzerá tak lákavo ako po upečení. Preto obvykle skončí v koši! Avšak, vďaka tomuto geniálnemu triku si vychutnáte čerstvé pečivo aj týždeň po jeho kúpe!

Nie vždy sa podarí spotrebovať všetko pečivo, keď je čerstvé. Keď rožky stvrdnú, buď ich jednoducho vyhodíme, alebo ich použijeme napr. na strúhanku. Ako z nich vyčarovať čerstvé a chrumkavé kúsky? Je tu skvelý trik, vďaka ktorému bude aj staršie pečivo opäť lahodné! Znie to síce ako niečo, čo sa jednoducho nedá.. Oživiť staré pečivo? Ak tento trik skúsite, zistíte, že sa to dá! Podmienkou však musí byť, aby chlieb nebol plesnivý.

Krok 1: Zapnite vodovodný kohútik a držte chlieb pod tečúcou vodou

Aj keď to znie nechutne, keďže mokré pečivo nie je nič moc, verte, že je to správny krok k čerstvému kúsku. Nebojte sa a držte ho chvíľu pod studenou tečúcou vodou. Varenie s jedlom či pitie teplej úžitkovej vody zvyšuje riziko kontaminácie olovom, ako uvádza CDC. Nechajte pečivo pod tečúcou vodou, až kým kôrka nevsiakne vodu. Pozor, nesmiete ho tak nechať príliš dlho, nech nie je veľmi vlhký. Stačí pár sekúnd.

Krok 2: Pečieme

Nastavte teplotu v rúre na 150 stupňov Celzia a vložte do nej namočený chlieb. Pečte po dobu 6 až 12 minút. Záleží aj na tom, ako veľmi je pečivo mokré. Sledujte ho priebežne a uvidíte.

Krása tohto experimentu spočíva v tom, že voda, ktorá sa dostala cez kôru sa mení na paru popritom, ako sa zahrieva v rúre. Vnútro pečiva sa tak hydratuje a stáva sa znova mäkším. Výsledok je úžasný!

Ďalšie tipy

Vôni čerstvého chlebíka sa vyrovná naozaj máločo. Ak ste si boli poň v obchode a chcete, aby vydržal čo najdlhšie s mäkkým vnútrom a chrumkavou kôrou, treba ho správne uskladniť. Mal by byť v textilnom vrecku alebo zabalený do čistej kuchynskej utierky, pričom najlepším miestom na odloženie je chlebník. Máte ho v igelitovom vrecku? Pozor, aby sa nezaparilo. Preto ho nezaväzujte a nechajte chlebík voľne dýchať. Dobrú chuť!

Čítajte tiež: 15 mesiacov bez alkoholu a kávy: Tento životný štýl vo veľkom ovplyvnil mužov život!

2016-08-27 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: prevention.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia