Fakty o lahodnej omáčke, o ktorých ste nevedeli: Majonéza vôbec nie je taká nezdravá!

Prvá priemyselne vyrábaná majonéza sa však začala vyrábať až v roku 1905 u Richarda Hellmana v New Yorku.
Zdroj: thinkstock.com
2017-04-16 06:00:00

Len málokto si vie slovenskú Veľkú Noc predstaviť bez majonézového šalátu. Táto kalorická, no fantastická pochúťka už k našim sviatkom tradične patrí. Viete však, kde vznikla a na čo všetko sa dá použiť?

Majonéza je v mnohých národných kuchyniach nenahraditeľná ingrediencia. Vyrobiť si ju môžete aj doma, potrebujete na to tri ingrediencie: žĺtky, olej a ocot. A hoci majonézu má doma takmer každý z nás, mnoho faktov o nej vás určite prekvapí:

1. Merci! 

Majonéza uzrela svetlo sveta v polovici osemnásteho storočia vo Francúzsku. Šéfkuchár mal pri slávnostnej hostine podávať smotanu s vajíčkami. Smotana však došla, a tak odvážny šéfkuchár zaimprovizoval a použil rastlinný olej. Hustá, lahodná omáčka hosťom tak zachutila, že sa čoskoro rozšírila do celého Francúzska a neskôr do celého sveta.

2. Americký sen

Prvá priemyselne vyrábaná majonéza sa však začala vyrábať až v roku 1905 u Richarda Hellmana v New Yorku. Predávali ich v drevených miskách, previazaných modrou mašľou. Práve modrá mašľa je dodnes symbolom obľúbenej značky majonézy.

3. Záhadný názov

Nikto presne nevie, odkiaľ vznikol názov majonéza, ktorý podobné znie aj v iných jazykoch. Predpokladá sa, že slovo vzniklo so starého francúzskeho slova moyeu, teda žĺtok.


Sú populárne kolové nápoje jedovaté? Po tomto už s nimi nadobro skončíte!


4. Všetci milujú majonézu

Majonéza je obľúbená pochúťka, o čom svedčí aj fakt, že len v USA sa ročne spotrebuje až 80 miliónov vajec na výrobu majonézy. V USA je majonéza taká populárna, že v roku 2013 minuli Američania až 2 miliardy dolárov na majonézu. To je viac, než utratili na akúkoľvek inú ochutenú omáčku, vrátane kečupu!

5. Nielen do kuchyne

Nie všetku majonézu však Američania len jedia. Majonéza sa využíva nielen v kuchyni, ale aj v domácej kozmetike. Údajne prospieva vlasom, pleti, nechtom, pomáha pri spálení a môže nás dokonca zbaviť aj celulitídy! Skvele poslúži aj v domácnosti, keď potrebujeme dodať kvetom lesk či vyčistiť zájdené biele miesta, napríklad umývadlo či kachličky. Dokonca údajne funguje aj vtedy, keď chcete odlepiť zo zeme či z oblečenia zalepenú žuvačku!

6. Nie je taká nezdravá, ako si myslíme

O majonéze sa hovorí ako o kalorickej bombe, ktorá škodí zdraviu. Samozrejme, kľúčová je veľkosť porcie. Odporúčaná denná dávka je jedna polievková lyžica, ktorá obsahuje 90 kalórií. Vtedy do tela dostaneme optimálne množstvo tuku. V opačnom prípade však častá konzumácia veľkého množstva majonézy môže spôsobiť rýchle priberanie na váhe a s ním súvisiace ďalšie komplikácie.

7. Zdravá alternatíva

Dnes si môžete dopriať aj zdravú verziu majonézy, ktorá neobsahuje vajcia. Áno, čítate správne. Ide o majonézu vhodnú pre vegánov, teda ľudí, ktorí nekonzumujú živočíšne tuky. Vyrába sa z oleja, vody, citrónovej šťavy, octu a korenín a údajne je mimoriadne chutná.

Čítajte tiež: Preč s veľkonočnými lákadlami, ktoré pridávajú faldíkom: Takto sa poriadne najete a nebude držať hladovku!

2017-04-16 06:00:00  |  Text: ts   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: buzzfeed.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia