Horúce fitness trendy na rok 2017, ktoré vás zdvihnú zo stoličky!

Rok 2017 ovládnu nové i staré fitness trendy!
Zdroj: profimedia.sk
2017-01-13 06:00:00

Začiatok roka sa vždy nesie v znamení predsavzatí a možností ako zmeniť životný štýl k lepšiemu. Ak ste si mysleli, že hitom roku 2016 vo fitnese – nositeľná elektronika, crossfit, HIIT tréning, tréning s vlastnou váhou, či baletu odzvonilo, ste na omyle.

Aj v novom roku sa bude dariť crossfitu, HIIT tréningom a tréningom s vlastnou váhou

Podľa odborníkov vo fitness sa stále tešia veľkej obľube, a inak tomu nebude ani v tomto roku. Do popredia sa však opäť dostáva myšlienka, zapojiť do cvičenia myseľ, rovnako ako telo. Ľudia čoraz viac dávajú prednosť skupinovým cvičeniam, pred individuálnymi. Hitom roku 2017 budú preto hybridné cvičenia práve s dôrazom na uvoľnenie tela, mysle a novinkou bude crowling. Aerobik tiež hlási svoj veľký návrat.

1. Hybridné cvičenia - zmiešané cvičenia

Piloxing - skupinové cvičenie, ktoré je kombináciou boxu, pilatesu a tanca. Box buduje výkonnosť, tanec ladnosť a elegantnosť, pilates sa zameriava na posilnenie všetkých  svalov.

Yogalates - je cvičenie, ktoré sa snaží spojiť prvky jógy a pilatesu, aby sa telo dostalo bezpečne a zdravou formou opäť do formy. Obsahuje aj veľa fyzioterapeutických prvkov.

Spoxing - spojenie spinningu a boxu. Ide o vysoko intervalový tréning na posilnenie celého tela.

Crawling - lezenie po štyroch

Ide o novú zaujímavejšiu verziu planku (dosky). Pri lezení po štyroch sa precvičí celé telo, od hlavy, až po končeky prstov.  Ide o takzvaný izometrický pohyb, kde sa dĺžka svalu nemení, mení sa jeho napätie. Toto cvičenie zmierňuje bolesti chrbtice a znižuje krvný tlak. Pri lezení po štyroch športovec využíva zvierací štýl, nie batoliaci. Opiera sa o dlane, špičky chodidiel a kolená sú vo vzduchu. Pohyb ktorý vykonáva smeruje dopredu, dozadu, alebo do boku. Pri pohybe rukou vpred ide dopredu opačná noha. Čiže pravá ruka s ľavou nohou a naopak.

Aerobik - Aerobik oslavuje veľký comeback. Dynamický fitnesstréning v skupine za rytmickej hudby podporuje vytrvalosť a nacvičené choreografie zase koordináciu.

2. Body mind, joga, pilates

V dnešnej dobe žijeme uponáhľaným životom je potrebné, aby sme spomalili a ukľudnili sa. Hodiny body mind, jogy a pilatesu sú balzamom na telo i dušu. Pokojná myseľ je základom zdravia a vitality. Cvičenia zvyšujú fyzickú výkonnosť, flexibilitu, celkové ovládanie tela, znižujú stres. Body mind – cvičenie s vedomým precítením pohybu, hlbší kontakt so svojim telom. Spevní hlboké svalstvo tela, zbaví chronickej bolesti. Joga - zjednotí telo, dušu aj myseľ. Pilates – pri cvičení sa aktivizuje hlboký stabilizačný  svalový systém, odstraňuje sa svalová nerovnováha, zmierňujú bolesti chrbtice a svalov, dôraz sa kladie na správne držanie tela. Zlepšuje kondíciu, ukľudní myseľ a zmierňuje stres.

V posledných troch rokoch rastie popularita funkčných cvikov, ľudia cvičia viac vzpieračské cviky a cviky na rozvoj funkčnej sily, ako sú trhy, nadhody, tlaky a iné. Takisto uprednostňujú cviky s vlastnou váhou tela, či HIIT tréningy.

3. Silový tréning

Posilňovanie celého tela je neodmysliteľnou súčasťou tréningového plánu. Pri silovom tréningu sa spojí kardio aktivita a cvičenie na rozvoj flexibility. Má pozitívny účinok na budovanie svalovej hmoty, formovanie postavy.

4. Tréning s vlastným telom

Tento druh tréningu využíva čo najmenej príslušenstva a preto je najdostupnejším spôsobom cvičenia pre všetkých. Nejde len o kliky, priťahovanie, ale celkový návrat k základom cvičenia.

5. HIIT

Obvykle ide o 30 minútový tréning, pri ktorom je niekoľko krátkych aktivít odcvičených vo vysokom tempe. Medzi jednotlivými cvičeniami je krátka pauza.

Na vzostupe sú aj extrémne závody ako triatlon, maratón, či čoraz populárnejší Spartan race. Beh bol populárny dlhé roky, v minulosti došlo k miernemu útlmu, no ale aj ten hlási svoj návrat v rebríčku popularity, čo sa pohybu týka. Ľudia čoraz viac radšej behajú na čerstvom vzduchu, ako cvičia v uzavretom priestore. Ubúda individuálne cvičenie, narastá význam kolektívneho tréningu, či s osobným trénerom. Do popredia sa dostáva cvičenie v prírode, popularitu si získava pádlovanie na jazerách a riekach.


Jeden grapefruit denne zmení fungovanie vášho tela: Čo sa začne diať!


6. Paddling - posilňuje svalstvo tela

Veľmi obľúbeným sa stáva paddling a používanie paddleboardu. Tento šport vznikol v 60 rokoch 20. storočia na Havaji. Z morských vĺn sa postupne dostáva na vody jazier a riek. Rovnomerne zapája celé telo, svaly nôh, chrbta, brucha a rúk. Zlepšuje cit pre rovnováhu, celkovú fyzickú kondíciu, redukuje nadmerný telesný tuk.

Čo takto vyskúšať trochu akrobacie? Populárnym medzi mladými sa stáva slackine, pre niekoho možnosť ako vybiť energiu, pre iných spôsob meditácie.

Slackine zahŕňa balansovanie, skákanie na popruhu upevnenom medzi dvoma bodmi, napríklad stromami. Zapája všetky svaly naraz.

Veľa ľudí si nevie nastaviť vlastný cvičebný program. Pre nich sú určené skupinové cvičenia, ktoré budú v kurze aj v roku 2017.

7. Skupinové cvičenie

Profesionálny inštruktor hodinu cvičenia dôkladne pripraví, predvedie a opraví vás, ak cvičíte zle. Cvičenie v skupine je malou spoločenskou udalosťou, je zábavné a motivujúce.

8. Tanečné kurzy - hodina baletu, či twerku

Twerk – princípom je pohyb bokov hore, dole v podrepe a pohyb panvy na strany. Vďaka tomuto tancu získate pevnú postavu v oblasti nôh a zadku.

Balet - pri tanci získate dokonalú kontrolu nad svojim telom, či už na mieste, alebo v priestore. Zlepší sa držanie tela a koordinácia rúk aj nôh.

9. Certifikovaní fitness tréneri

Pod ich vedením docielite vysnívanú postavu. Treba si však dobre vybrať. Aj tento rok bude dopyt po kvalifikovaných, certifikovaných tréneroch.

10. Vodné športy, alebo vyplávaj si postavu

Plávanie výrazne zlepšuje kardiovaskulárny systém a zvyšuje celkovú odolnosť organizmu, rovnako pomáha budovať svalovú hmotu. Je to cvičenie pre ľudí všetkých vekových kategórií a schopností. Tréning zahŕňa šprinty, dĺžky, zdokonaľovanie techniky a štýlov. Aquajogging hlási svoj návrat.

11. Nositeľná elektronika

Technika napreduje neustále míľovými krokmi a stáva sa neoddeliteľnou súčasťou fitness. Rok 2016 bol rokom náramkov, Fitbitov, či Jawbone. Napriek ich množstvu, majú viac menej rovnaké funkcie, dokážu spočítať počet krokov za deň, či odmerať kvalitu spánku počas noci. Očakáva sa posun funkcií k meraniu celkového zdravotného stavu, určeniu hladinu cukru v krvi, či krvnému tlaku.

12. DNA testovanie

Podľa odborníkov, nie každé cvičenie má optimálny prínos pre človeka. Práve tento test poskytne podrobnú správu o zdravotnom stave a zostaví cvičebný program priamo ušitý na mieru. Takisto zostaví presný jedálniček.

13. Zdravá výživa a spánok

Hoci šport pri chudnutí zohráva dôležitú úlohu, neodmysliteľnou súčasťou dosiahnutia úspechu je vhodné zostavenie jedálnička. Netreba zabúdať aj na odpočinok, keď telo naberá silu a regeneruje. Zdravý životný štýl s dostatočným odpočinkom nikdy nevyjde z módy..

Čítajte tiež: Zohrievate sa v zime šálkou horúceho čaju? Po tomto zistení s tým prestanete!

2017-01-13 06:00:00  |  Text: pp   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: mirror.co.uk, independent.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia