Hit olympionikov: Čo znamenajú záhadné červené kruhy na ich telách?

Podľahli ste už aj vy čaru bankovania alebo ani neviete, o čom hovoríme?
Zdroj: thinkstock.com
2016-08-11 06:00:00

Olympijské hry trvajú už takmer týždeň. Priniesli niekoľko krásnych rekordov, ale aj nepríjemných zranení. O tom jednoducho šport je. Na telách amerických olympionikov sa objavujú zvláštne červené kruhy. Odkiaľ pochádzajú?

Nie sú to žiadne paranormálne javy, je to výsledok jednej z nájznámejších metód masírovania. Bankovanie je niekomu známe a má s ním skúsenosť. Ak neviete, o čo vlastne ide, prinášame vám zhrnutie, ale aj názor odborníka, ktorý sa bankovaním zaoberá. 

Čo to bankovanie vlastne je?

Stredoveká liečebná metóda má dva spôsoby prevedenia. Ten prvý, takzvané mokré či krvavé bankovanie, je dnes výlučne záležitosť nemocničných zariadení. Koža sa pri tomto druhu bankovania trošku nareže a na dané miesto sa priloží banka.

Pri suchom bankovaní, ktoré môžu robiť terapeuti, ide o podobný postup, no bez porušenia pokožky. Ak sa pýtate, prečo na tele vzniknú po bankovaní červené fľaky, nehľadajte za tým žiadnu mágiu. Banka sa počas terapie priloží k telu, vytvorí sa podtlak, do nádobky sa vsaje časť kože aj s podkožím, čo spôsobí popraskanie drobných cievok. Červené krvinky preniknú do priestoru, výron krvi a lymfy zvýši cirkuláciu krvi a prívod krvi do okolia. Naše telo zareaguje aktiváciou procesov nie len na mieste nasatia, ale aj v príslušnom orgáne.

Kto bankovanie môže vykonávať a kto nie?

„Mal by to byť školený špecialista na bankovanie. Bežné bankovanie môže vykonávať po príslušnom preškolení aj masér v praxi. Liečebné bankovanie však iba lekár,“ hovorí o bankovaní MUDr. Marián Šuch z Inštitútu Bioharmónia Krušovce. 

Dôvody, prečo bankovaniu povedať áno 

Z minulosti bankovania sa dozvedáme, že medzi zatvrdlinami na chrbte a vnútornými orgánmi existuje určitá súvislosť. Či už tieto zatvrdliny spôsobuje zlé držanie tela, chôdža či sedenie, v niektorom zo svalov sa vytvorí gelosa - zatvrdnutie svalu, čo ovplyvňuje niektorý z vnútorných orgánov.

Terapeut toto miesto nahmatá alebo sa rozhodne pre zónu, ku ktorej tento orgán patrí a priloží naň banku. Samotnou bankou môže previesť aj masáž, záleží od problému, ktorým trpíte.

Čomu bankovanie pomáha?

  • Bolesti chrbta, šije, kĺbov či hlavy
  • Pôsobiť sa touto metódou dá na obličky, močový mechúr, žalúdok, slezinu, pečen či žlčník
  • Banky sa dajú prikladať na brucho, hrudník, podbruško, lakte či kolená

Väčšinou je vidieť kruhy po bankovaní len na chrbte. Je to preto, lebo najdôležitejšie dráhy sa nachádzajú práve na chrbte.

Všetko pre má aj svoje proti. Môže bankovanie mať na zdravie aj negatívny účinok?

„Ak je nesprávne použité a nesprávne indikované áno, ako všetky liečebné procedúry,“  hovorí o nebezpečenstvách MUDr. Šuch. 

Kto by sa bankovaniu mal vyvarovať?

„Onkologicky chorí pacienti, tehotné ženy, pacienti trpiaci infečnými ochoreniami zasahujúcimi do oblasti kože, pacienti s problémom v oblasti cievneho a krvotvorného systému,“ vymenúva osoby MUD. Šuch. 

Ďalej sa bankovanie neodporúča ľudom trpiacim na hemofíliu, pacientom s krehkými cievami, leukémiou a nádorovými ochoreniami. Tejto terapii sa vyhnite aj keď vás trápi vysoký krvný tlak či vysoká horúčka.

Prečo práve olympionici túto metódu obľubujú?

Bankovanie je jedna z metód masáže, čiže by sa dalo povedať, že športovci takýmto spôsobom relaxujú. Výsada bankovania sa zatiaľ pripisuje najmä americkému tímu, nevyhli sa mu ani iné tímy.

Dôvod bankovania je ale celkom prozaický. Ako sa atléti vyjadrili, túto metódu používajú najmä ako úľavu pri bolesti, pomáha im s rekonvalescenciou po fyzickej námahe -  či už z tréningov alebo samotného súťaženia.

Bankovanie je v tíme súčasťou celkového zotvanie sa z pretekov, ktoré zahŕňajú aj saunu, športové masáže či ľadové kúpele.

„Toto je to tajomstvo, ktoré ma počas tých rokov udržalo v dobrej kondícii,“ povedal americký gymnasta Alex Naddour na adresu bankovania.

Bieloruský plavec Pavel Sankovich na chuť bankovaniu prišiel už skôr a jeho vzťah k tejto metóde je tiež pozitívny.

„Bankovanie je skvelým nástrojom na zotavenie,“ napísal na svoj účet na sociálnej sieti plavec.

 

This kinda Saturday morning. Cupping is a great recovery tool #cannotwalk#everydayislegday

Fotka uverejnená používateľom Pavel Sankovich (@pavelsankovich),

 

Skúsenosti s bankovaním má aj plavec Michael Phelps.

Spýtali sme sa preto lekára, či považuje bankovanie v tomto prípade za prevenciu, alebo ide o individuálne liečenie bolesti. 

„Podľa mňa ide o individuálne liečenie,“ uzatvoril tému MUDr. Šuch. 

Čítajte tiež: Odvráti nebezpečnú chorobu? Obľúbený alkoholický nápoj ako ho nepoznáte! 

Fotogaléria

2016-08-11 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: cnn.com, red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia