Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Čo sa v skutočnosti udeje s vaším telom, ak budete každé ráno piť kávu?

Doprajte si šálku čierneho moku každé ráno.
Doprajte si šálku čierneho moku každé ráno. (Zdroj: thinkstock.com)

Patríte k milovníkom kávy, ktorých ráno preberie len vôňa horúcej šálky? Možno ste sa už stretli s názorom, že by sme kávu mali vymeniť za zdravší čaj. Najnovšie výskumy však nahrávajú všetkým milovníkom čierneho moku. Káva, najmä tá ranná, údajne výrazne prospieva vášmu zdraviu.


Samozrejme, na latté či capuccino, z ktorého preteká našľahané mlieko či šľahačka, rovno zabudnite. Ak chcete piť kávu pre zdravotné účely, zadovážte si domov kvalitný stroj na espresso a pite len čistú kávu bez cukru či mlieka. Čo sa stane s vaším telom, keď si denne doprajete takúto formu kávy?

1. Predĺžite si život

Vedci zo Stanfordskej univerzity zistili, že ľudia, ktorí pijú denne kávu, žijú dlhšie ako tí, ktorí kávu neobľubujú. Kofeín údajne blokuje určité chemické látky v krvi, vďaka čomu sa zmenšuje riziko rakoviny, demencie či dokonca depresie a zároveň pôsobí na cirkuláciu krvi. Najzdravšie je dopriať si kávu v ranných a doobedňajších hodinách.

2. Znížite riziko Parkinsonovej choroby

V roku 2012 bola v magazíne organizácie American Academy of Neurology (AAN) uverejnená štúdia, podľa ktorej kofeín pomáha lepšie ovládať pohyby ľuďom trpiacich Parkinsonovou chorobou. Okrem toho rovnaká štúdia upozornila aj na to, že pite kvalitnej kávy môže súvisieť so zníženým rizikom rozvinutia tejto choroby.

3. Prospieva pečeni

V roku 2006 vedci dokončili výskum, v ktorom analyzovali zdravotné záznamy 125 000 pacientov. Zistili, že ľudia, ktorí denne vypijú najmenej jednu šálku kávy, znižujú riziko cirhózy pečene o 20 %. Káva podľa nich zároveň pomáha prečisťovať pečeň. Po piatkovej prehýrenej noci preto urobíte lepšie, ak si namiesto rôznych babských liekov na „opicu“ uvaríte šálku horúcej kávy.


Rýchly test, ktorý napovie veľa o vašom tele: Takto zistíte zaujímavú vec!


4. Eliminuje stres

Vedci skúmali mozog potkanov, ktoré trpeli stresom v dôsledku nedostatku spánku. Zistili, že potkanom, ktoré boli po istú dobu vystavené prostrediu s koncentráciou kávovovej arómy, výrazne ustúpili príznaky stresu. Čo to však znamená pre nás ľudí? Že našu rannú kávu šálky, bez ktorej ani nemôžeme začať deň, nám už nemôže nikto vyčítať!

5. Môže znížiť riziko rakoviny kože u žien

Vedci na Harvarde v roku 2005 zistili, že pitie troch a viac šálok kávy denne u žien znižuje riziko rakoviny kože. Pravdepodobne to spôsobujú antioxidanty a samotný kofeín. Zároveň však vedci z Harvardu upozorňujú, že pitie viac ako troch šálok denne môže spôsobiť mnohé iné ťažkosti, vrátane nespavosti, a preto je vhodnejšie chrániť sa pred rakovinou aj inými spôsobmi, napríklad vyváženou stravou, pravidelným športom a abstinenciou.

6. Zvyšuje športové výkony

Nie je náhoda, že v každom fitnescentre si môžete pochutnať na kvalitnej káve. Vedci aj samotní vrcholoví športovci už dávno vedia, že kofeín zlepšuje športové výsledky, a to najmä vo vytrvalostných športoch, ako je beh.

7. Znižuje riziko cukrovky

Diabetes typu 2 sa vyskytuje najčastejšie u starších ľudí v dôsledku nedostatočnej sekrécie inzulínu v pankrease. Vedci zistili, že práve pravidelne pitie kávy znižuje o 50% riziko rozvinutia cukrovky. Samozrejme, netreba zabúdať ani na to, že cukrovku druhého typu často spôsobuje obezita, sedavý spôsob života, nárazové prejedanie a stres.

8. Zrýchľuje metabolizmus

Najmä kyselina chlorogénová, ktorá sa nachádza v káve, spomaľuje absorpciu sacharidov. Kofeín zároveň stimuluje nervový systém, ktorý vyšle signál do tukových buniek, aby sa rozpadli. Kofeín údajne tlmí aj chuť do jedla. Navyše, káva je známe diuretikum, takže sa vďaka nej zbavíte prebytočnej vody v tele. Pozor, pri obľúbenej šálke kávy však nezabúdajte na pravidelný pitný režim.

Čítajte tiež: Čo sa udeje v našom tele, keď budeme konzumovať zázvor každý deň?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9