Trápi stovky Slovákov: Máme sa obávať epidémie čierneho kašľa?

Pred čiernym kašlom chráni očkovanie, na ktoré ale nechodíme. Prečo?
Zdroj: thinkstock.com
2016-08-25 19:00:00

Čierny kašeľ stále trápi Slovákov, hoci je očkovanie proti nemu povinné. Vlani hlásili lekári 334 takýchto prípadov, tento rok vyše 190. V porovnaní s ostanými rokmi však ide o výrazný pokles chorobnosti, uviedol Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Ochorenie sa tento a minulý rok vyskytlo v každom kraji, najviac v Bratislavskom.

Nárast ochorenia možno badať od roku 2008, k poklesu došlo až vlani. V rokoch 2010 až 2014 hlásili v priemere lekári vyše 1000 ochorení ročne.

"Môže to byť spôsobené poklesom ochrannej hladiny protilátok alebo zmenou antigénnych vlastností pôvodcu ochorenia Bordetella pertussis," povedala Martina Merková z ÚVZ SR.

Čierny kašeľ sa prejavil v každej vekovej skupine. Najvyššiu vekovo špecifickú chorobnosť zaznamenal úrad u niekoľkomesačných detí, k nárastu chorobnosti dochádza aj u ľudí nad 15 rokov.

Môže nastať smrť 

Očkovanie proti čiernemu kašľu je na Slovensku povinné od roku 1958. Ochorenie môže byť smrteľné. V súčasnosti lekári očkujú dojčatá proti čiernemu kašľu v kombinácii s očkovacími látkami proti iným ochoreniam.

"Zaočkovanosť detí narodených v roku 2013 tromi dávkami základného očkovania hexavakcínou dosiahla 96 percent," uviedla Merková.

Celoslovenská zaočkovanosť detí v šiestom roku, kedy sa vykonáva preočkovanie aj proti čiernemu kašľu, dosiahla 97,1 percenta a v 13. roku 98,1 percenta. Povinné preočkovanie 13-ročných detí sa na Slovensku zaviedlo v roku 2010.

Ako sa čierny kašel prejavuje? 

Ochorenie sa prejavuje záchvatmi kašľa, ktoré trvajú aj niekoľko týždňov. Tie sú najprv suché a dráždivé, potom nasleduje minimálne mesačné obdobie typické dráždivým, kŕčovitým kašľom a vykašliavaním hlienov, najmä v noci.

V poslednom štádiu záchvaty kašľa pomaly ustupujú. Môže ich sprevádzať zvracanie, vysoké teploty, celkové vyčerpanie a úbytok váhy.

V prevencii ochorenia je vhodné okrem očkovania vyhýbať sa kontaktu s chorými osobami či preľudneným nevetraným priestorom. Tiež si treba často umývať ruky. Chorí by mali používať jednorazové vreckovky, ktoré po použití zahodia.

Čítajte tiež: Je zlé, ak sme zjedli jablko bez toho, aby sme si ho umyli?

2016-08-25 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia