Vo veľkom hazardujú so svojím zdravím: Urológ upozorňuje na hendikep mužov!

Diagnostika je pri mnohých ochoreniach kľúčová. Inak tomu nie je ani pri rakovine prostaty.
Zdroj: thinkstock.com
2016-11-10 19:00:00

Je najväčším mužským strašiakom! Iba v uplynulom roku bolo v Európe evidovaných 350-tisíc nových prípadov ochorenia rakoviny prostaty. Karcinóm (zhubný nádor) prostaty je najčastejším karcinómom u mužov, v rámci Európskej únie kvôli nemu zomrie až 9 % pacientov

Jednou z možností, ako obmedziť vysoký počet úmrtí, je včasné diagnostikovanie tohto zákerného ochorenia. Aj preto vznikla na Slovensku kampaň Spoločne proti rakovine prostaty.

Karcinóm prostaty tvorí až 11 % všetkých diagnostikovaných zhubných ochorení. Na Slovensku patrí toto ochorenie medzi tretie najčastejšie vyskytujúce sa u mužov. Každoročne lekári zaevidujú viac ako 1200 nových prípadov, teda každé tretie novodiagnostikované ochorenie je práve karcinóm prostaty. V dôsledku rakoviny prostaty ročne zomiera až 500 Slovákov.

Jedným z problémov je, že až u 42 % mužov je diagnostikovaný mikroskopický karcinóm prostaty, ktorý nemusí mať dlhodobo žiadne prejavy. Veľa pacientov tak ani nevie, že rakovinu má. Najčastejšie pritom zasahuje mužov po päťdesiatke, no neobvyklá nie je ani rakovina prostaty v mladom veku. V rámci liečby sa navyše objavujú komplikácie, 5 % pacientov po biopsii prostaty dostane zápal, až 70 % z nich potrebuje hospitalizáciu.

Ohrozujú svoje zdravie

Účinným spôsobom, ako hrozivé čísla znižovať, je včasné diagnostikovanie ochorenia. Prof. MUDr. Ján Breza upozorňuje, že muži sa nestarajú o svoje zdravie tak ako ženy. Nežnejšie pohlavie je v tomto dôslednejšie a nezabúda na pravidelné preventívne prehliadky u gynekológa. Množstvo mužov však nechodí k svojmu urológovi, čím sa vystavujú nebezpečenstvu - ak by sa u nich rozvinul karcinóm prostaty, môže byť už na liečbu neskoro! Nemusia vedieť o tom, že trpia rakovinou prostaty, tento zdravotný problém dokáže odhaliť jedine lekár. Pravidelnými preventívnymi prehliadkami teda môžu zachrániť svoj život.

Možnosti vyšetrenia

Začiatkom 90.-tych rokov minulého storočia vstúpila do praxe diagnostika  pomocou prostatického špecifického antigénu bielkovinového  enzýmu, ktorého hladina v krvi býva pri rakovine prostaty zvýšená. Hovoríme o ňom ako o biologickom markeri, ktorý vieme zistiť  rozborom krvi. Ďalším prevratným doplňujúcim vyšetrením je digitálne rektálne vyšetrenie prostaty (DRE).

Tieto vyšetrenia by mali podstúpiť najmä muži vo veku 65 rokov a viac, ktorí patria do rizikovej skupiny. Okrem veku patrí medzi rizikové faktory aj rasa či rodinná anamnéza. Muž, ktorý má otca alebo brata s karcinómom prostaty, má vyššie riziko vzniku tohto ochorenia, ako muž bez takejto rodinnej anamnézy. Vedci tiež objavili špecifické gény, ktoré môžu byť spojené s vývojom karcinómu prostaty. Urýchliť alebo zapríčiniť vývoj karcinómu prostaty môže aj vysoká hladina testosterónu. 

Všetky tieto faktory by mal mať každý zodpovedný muž na pamäti. Kampaň Spoločne proti rakovine prostaty Nadácie na pomoc onkologickým pacientom má cieľ dosiahnuť diskusiu širokej verejnosti a upozorniť na dôležitosť prevencie. 

„Už od založenia pivovaru v roku 1842 plzenskými mešťanmi bola súčasťou ich podnikateľskej filozofie podpora ľudí v núdzi. Tento pilier zdravého podnikania vyznávame dodnes a snažíme sa, podľa možností, podporovať prospešné projekty a organizácie. Vážime si prácu nadácie NPOP, ktorá poskytuje poradenstvo a všeobecnú pomoc ľuďom postihnutým onkologickými ochoreniami. Odbornosť a vysoký morálny kredit osobností, ktoré v nadácii pracujú alebo ju podporujú, sú pre nás zárukou, že náš príspevok pomôže dobrej veci,“ povedal marketingový manažér značky Pilsner Urquell Luděk Baumruk.

Čítajte tiež: Rozlúčte sa s ružovou tabletkou: Najpopulárnejší liek zrejme nahradí tento!

2016-11-10 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia