Tiché príznaky zväčšenej prostaty: Na toto si dajte pozor!

Zväčšená prostata môže zasiahnuť aj do vášho partnerského života.
Zdroj: NaturaMed
2017-01-17 10:00:00

Patálie so zväčšenou prostatou sú záležitosťou, ktorá neraz trápi mužov v strednom veku. Hoci rastie takmer počas celého života, po päťdesiatke môže dosiahnuť veľkosť tenisovej loptičky.

Zväčšená žľaza potom tlačí na močovú trubicu a spôsobuje ťažkosti s močením. Muži chodia častejšie na toaletu, a to najmä v noci. Močia prerušovane, majú slabý prúd moču, trápi ich pocit neúplného vyprázdnenia alebo bolesť v podbruší. No a kto by sa chválil takýmito problémami?

S vekom pribúdajú aj starosti

Benígna prostatická hyperplázia, ako sa nezhubné zväčšenie prostaty odborne nazýva, je podľa viacerých výskumov prirodzenou súčasťou starnutia v dôsledku zmien v hormonálnej rovnováhe a rastom buniek. Intenzitu nepríjemných sprievodných javov možno zmierniť aj zdravou životosprávou.

„Ak sa konzumuje vo veľkom množstve nezdravé jedlo – údené plné soli, mastné jedlá plné „zlých“ tukov, veľa alkoholu, takmer žiadna zelenina, zlý pitný režim – určite to zdraviu neprospeje,“ hovorí výživová špecialistka Janka Trebulová.

Potraviny môžu pomôcť

Na začiatku roka by si muži mali posvietiť na svoj jedálniček. Menej zdravé potraviny z neho vylúčiť, naopak o tie racionálnejšie ho zase obohatiť.

„Výborné sú paradajky, ktoré obsahujú karotenoid lykopén so silným antioxidačným účinkom. Priaznivý účinok majú potraviny bohaté na vitamín B6, zinok a selén. Medzi také patria napríklad aj tekvicové semená. Okrem zinku, karotenoidov a esenciálnych mastných kyselín obsahuje aj fytoestrogén, ktorý blokuje účinok dihydrotestosterónu, čo je hlavný stimulans zväčšovania prostaty,“ vysvetľuje výživová špecialistka.

Do tejto skupiny patrí aj bobuľovité ovocie ako napríklad brusnice, ktoré majú navyše priaznivý vplyv na močové cesty. Podobne je to aj s černicami, malinami, čučoriedkami a jahodami.

Pitný režim nadovšetko

Na stav prostaty vplýva aj dodržiavanie pravidelného pitného režimu.

„Tu je dôležité, aby sa nepilo veľké množstvo tekutín naraz. Tekutiny je potrebné dávkovať v menších porciách, viacej dopoludnia a postupne k večeru znižovať ich príjem. Tu však treba dodržiavať jedno – akonáhle pocítite potrebu močiť, neodkladajte to a ani nezadržiavajte. Dve hodiny pred spaním už nepite žiadne tekutiny,“ objasňuje Janka Trebulová.

Súčasťou pitného režimu by nemali byť ochutené nápoje a presladené džúsy. Prednosť by mala mať obyčajná voda z vodovodného kohútiku, neperlivá minerálka alebo šálka zeleného čaju. 

Prevenciou na problémy s prostatou sú aj kvalitné výživové doplnky. ProstaXin od NaturaMed Pharmaceuticals je špeciálne vyvinutý pre mužov, ktorí pociťujú následky neškodného zväčšenia prostaty. Jeho sila spočíva v synergickom efekte aktívnych prírodných látok – výťažku z rastliny saw palmetto, zinku, selénu a lykopénu. Viac informácií o účinkoch, možnostiach užívania a kúpy získate na bezplatnej linke 0800 444 204 alebo na webovej stránke www.prostaxin.sk.

 

Fotogaléria

2017-01-17 10:00:00  |  Foto: NaturaMed  |  Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia