Zvýšené hodnoty radiácie vo vzduchu? Meteorológovia i hygienici vyšli s pravdou von!

Zelený čaj má úžasnú silu, podporuje výkon mozgu.
Zdroj: thinkstock.com
2017-02-25 15:30:00

Meteorológovia ani hygienici nezaznamenali v ovzduší na Slovensku od začiatku roka zvýšené hodnoty radiácie. Vyššiu úroveň aktivity jódu 131 mali v januári namerať niektoré európske krajiny vrátane Česka, informoval v polovici tohto mesiaca Francúzsky inštitút jadrovej bezpečnosti (IRSN).

 

 

"Tunajšiu radiačnú situáciu monitorujeme nepretržite, k dnešnému dňu sme nezistili zvýšenú úroveň aktivity jódu 131 v ovzduší," potvrdila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Zuzana Drobová.

Zdroj zvýšenej radiácie

Namerané hodnoty v niektorých európskych krajinách boli nízke, na hranici detekčného limitu, a to ešte v polovici januára tohto roka, vysvetlila Terézia Melicherová zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). Jód 131 je podľa nej rádionuklid s krátkym polčasom rozpadu - osem dní.  Zdroj zvýšenej radiácie nie je podľa SHMÚ známy.

"Ako prvá ju zachytila nórska stanica v Svanhovde, neďaleko ruských hraníc," uviedla Melicherová.

Prečo Nórsky úrad ochrany pred radiáciou (NRPA) neinformoval o nameraných hodnotách radiácie hneď v polovici januára?

 

"Lebo hodnoty namerané v ovzduší boli veľmi, veľmi nízke. Rovnako nízke boli hodnoty namerané v susedných krajinách. Nepredstavovalo to žiadne nebezpečenstvo pre človeka alebo životné prostredie. Preto sme sa domnievali, že správa nemá nijakú informačnú hodnotu," uviedla pre médiá Astrid Lilandová z NRPA.

SHMÚ prevádzkuje celkovo 21 sond, ktoré merajú príkon dávkového ekvivalentu gama žiarenia v ovzduší. Sú umiestnené na profesionálnych meteorologických staniciach. Všetky hodnoty príkonu dávkového ekvivalentu gama žiarenia v ovzduší sú posielané sieťou navzájom poprepájaných staníc až do centrálneho počítača v telekomunikačnom centre SHMÚ.

"Odtiaľ sa tieto správy distribuujú do servera monitoringu rádioaktivity RADMON, a tiež ďalším užívateľom," dodala Melicherová.

Čítajte tiež: Čo sa deje vo vašom tele pri srdcovom infarkte? Týmto všetkým si prejde!

2017-02-25 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia