Infarkty a mŕtvice kosia stále mladších ľudí. Chráňte sa!

Prvá pomoc
Zdroj: PR článok
2017-04-24 10:00:00

Prečítajte si ľahký návod, ako mŕtvicu spoznať aj u mladých ľudí. Práve u nich táto diagnóza málokedy niekomu napadne, a preto býva jej priebeh taký závažný. Infarkt alebo mŕtvica ale nepostihujú len nešťastných mladých futbalistov, ktorých srdce neustojí extrémnu záťaž. Je to žiaľ trend, ktorý sa týka nás všetkých.


Napriek tomu, že sa kvalita našich životov neustále zlepšuje, choroby, predtým bežne radené do škatuľky starecké, stále častejšie napádajú tridsiatnikov i mladších. Obe spomínané choroby nás aj napriek tempu, ktorým kráča medicína dopredu, postihujú každým rokom viac a viac. Veľký podiel na tom má životný štýl. Stres, nedostatok spánku, zlá strava, málo pohybu, obezita, pitie, fajčenie a ďalšie faktory, ktoré neúmerne zaťažujú kardiovaskulárny systém. 

„Všetky rizikové faktory môžu byť nebezpečné, pretože každý z nich môže zase vyvolať iné rizikové faktory, ktoré môžu stav zhoršiť,” vysvetľuje doc. MUDr. Ján Lietava, internista a kardiológ a zároveň aj prezident Slovenskej ligy za prevenciu a liečbu kardiovaskulárnych ochorení SRDCE SRDCU. „Čím viac týchto faktorov sa nahromadí, o to väčšie je celkové riziko vzniku infarktu. Navyše, tieto rizikové faktory sú veľmi zákerné, pretože nebolia a v mladšom veku sa nijako zvlášť výrazne nemusia prejaviť.“

Nepodceňujte prevenciu

Ale také jednoduché to nie je. Mŕtvica alebo infarkt vás môžu dohnať aj vtedy, keď si životný štýl strážite a ešte nemáte na krku ani tri krížiky. Dôvodom môže byť napríklad kombinácia neliečeného vysokého tlaku, dlhodobého stresu a virózy. Napríklad práve vyššie spomínaný vysoký tlak patrí k najpodceňovanejším chorobám vôbec. Preto je nutné pravidelne navštevovať svojho praktického lekára, ktorý zistí, či je všetko tak, ako má, a prípadne vás pošle ku kardiológovi.

Cukor, hormóny a ďalšie

Problematická je tiež neliečená cukrovka alebo srdcová arytmia. Alebo hormonálna antikoncepcia. Podľa VšZP má totiž až desatina slovenských žien poruchu zrážanlivosti krvi, ktorá v kombinácii s antikoncepciou môže viesť k ťažkým mŕtviciam.

Ako spoznať mŕtvicu?

Pri mozgovej mŕtvici (pri infarkte samozrejme tiež) je kľúčovým rýchle konanie. Zjednodušene povedané, čím skôr sa pacient dostane do nemocnice, tým je vyššia pravdepodobnosť, že z nej vyviazne s minimálnymi následkami. Lenže ľudí mladých či v strednom veku väčšinou proste nenapadne, že by ich mohol len tak z ničoho nič „trafiť šľak”.

Zdravotníci ponúkajú ako jednoduchú mnemotechnickú pomôcku pre rozpoznanie príznakov mŕtvice slovo FAST alebo slovensky rýchlo.

Face – tvár. Svaly povolia a polovica tváre a jeden kútik poklesnú.

Arm – ruka. Necitlivosť, brnenie a slabosť v končatinách alebo v celej polovici tela. Požiadajte postihnutého, aby zdvihol obe paže s dlaňami dole pred seba. Keď jedna klesá, je to mŕtvica.

Speech – reč. Pacient začne hovoriť z cesty. Ak máte podozrenie, požiadajte ho, aby po vás zopakoval jednoduchú vetu. Keď toho nie je schopný, je to mŕtvica.

Time – čas. Keď sa stane čokoľvek z vyššie uvedeného, je čas okamžite volať záchranku.

Ani so srdcom to nie je lepšie

„Kým pre 22 percent úmrtí na Slovensku je dôvodom rakovina, v súvislosti so srdcovo-cievnymi ochoreniami zomiera ročne až 54 percent pacientov,“ hovorí Gabriel Kamenský, hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre odbor kardiológie.

Väčšina ľudí ignoruje možnosť preventívnej prehliadky, ktorá upozorní na prítomnú hypertenziu či vysokú hladinu cholesterolu a cukru ako riziká infarktu, pričom mnohí svoje základné hodnoty vôbec nepoznajú.

Pred tridsiatimi rokmi mali najvyššiu úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia Fíni. Zlepšili osvetu, zorganizovali kampane, skvalitnili informovanosť obyvateľov, ktorí začali pristupovať k problému svojho zdravia aktívnejšie, a dnes sa vo Fínsku tešia z poklesu smutnej štatistiky o 50 percent.

„Podobný trend zaznamenávajú vďaka korekciám životného štýlu obyvateľstva aj v Poľsku, Českej republike a iných krajinách. Slovensku sa však už roky štatistická linka pohybuje v jednej rovine, vôbec neklesá. Preto je najvyšší čas, aby si aj naši občania uvedomili zodpovednosť za svoj zdravotný stav a cielene pre seba niečo urobili,“ dopĺňa docent Kamenský.

Mne by sa to stať nemohlo!

Infarkt sa môže prejavovať dramaticky – silnou bolesťou na hrudi vystreľujúcou do podpažia – alebo tiež celkom nenápadne. Uvádza sa, že až 10 % pacientov môže prekonať infarkt celkom bez príznakov. A medzi ne patria práve mladšie ročníky. Niektorí pacienti zažívajú bolesti na hrudi i niekoľko dní, než sa odhodlajú vyhľadať lekársku pomoc. Väčšina ľudí si totiž, rovnako ako v prípade mŕtvice, možnosť infarktu skrátka nepripúšťa.

Choroba si jednoducho nevyberá a nikdy neviete, čo bude zajtra.

Ďalších civilizačných chorôb, ktoré sa predtým prejavovali skoro výhradne u ľudí v dôchodkovom veku, ale postupom času trápia čoraz mladších ľudí, bohužiaľ neustále pribúda. No môžeme sa im často brániť a do značnej miery sa im vyhýbať. A tiež sa dá dobre poistiť. V súčasnosti má však väčšina Slovákov životnú poistku nastavenú zle. 75 % zmlúv si ľudia uzatvárajú na trvalé následky spôsobené úrazom, hoci v skutočnosti je len 15 % trvalých následkov spôsobených úrazmi. Poistky na následky chorôb sú naopak hlboko podhodnotené.

Úplne základné správne nastavenie nie je zďaleka tak ťažké, ako si obyčajne myslíme.

Klientovi, ktorý má poistenie správne a kvalitne nastavené sa nestane, že by mu poisťovňa odmietla poistné plnenie, prípadne poskytla plnenie v nedostatočnej výške. Tieto prípady nastávajú najmä vtedy, ak sa optimálnemu nastaveniu poistenia nevenuje dostatočná pozornosť a klienti sa pri uzatváraní zmluvy neporadia s odborníkom. Neurobte rovnakú chybu.

Životná poisťovňa AXA v spolupráci s Partners Group SK ponúkajú viacero možností v rámci investičného životného poistenia Prestige MAX, ako kvalitne ochrániť seba a svojich blízkych.

Pokiaľ máte manželku, dve deti predškolského veku a hypotéku na byt, môže sa vám hodiť kombinácia poistení pre prípad smrti, pracovnej neschopnosti, závažných ochorení a invalidity. Posledné z nich (poistenie pre prípad smrti alebo invalidity s klesajúcou poistnou čiastkou) môže byť nastavené tak, aby sa v priebehu rokov znižovalo ako poistné, tak čiastka, ktorá by vám bola vyplatená – takže keby došlo k problému v blízkej dobe, kompenzácia bude vďaka vyššiemu poistnému tiež vyššia. Deti sú zatiaľ malé a splátok banke ostáva ešte mnoho. Zato o dvadsať rokov bude hypotéka splatená a deti samostatné, a preto bude zbytočné dávať za poistku veľkú čiastku.

Pokiaľ rodinu ešte nemáte, ste mladí a netrpíte žiadnym vážnym ochorením, môže vám stačiť poistenie v menšom rozsahu. I tak by ste ale mali myslieť na to, že ani vám sa choroby alebo ich následky vyhnúť nemusia. A to hlavne v prípade, že sa živíte sami. Potom sa vám pevná záchranná sieť môže veru dosť hodiť.

Životné poistenie sa skrátka neoplatí odbiť.

Pretože keď na to príde a vy budete poistku naozaj čerpať, môže sa stať, že z nej budete musieť žiť pekných pár rokov. Myslite na ňu preto ako na dlhodobú investíciu, ktorá prinesie výnos presne v tom okamihu, keď to budete najviac potrebovať.

2017-04-24 10:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia