Naozaj máte prekyslený organizmus? Odhaľte nezmysly a spoznajte pravdu

Patrí ovocie medzi kyslé potraviny?
Zdroj: pixabay.com
2017-04-04 19:00:00

Takúto tému by som asi obišiel veľkým oblúkom, ale keďže sa z každej strany valia pH knihy, pH diéty, „neutralizačné pH zázraky“ aj pH otázky, tri strany v knihe sa museli nájsť.

Rýchlokurz chémie

Podstata pH veľmi zjednodušene = množstvo iónov vodíka určuje kyslosť alebo zásaditosť chemickej látky alebo chemického prostredia. To pH môže byť 0 až 14. Hraničná hodnota je 7,0 – všetko, čo je menej, je „kyslé“ (čím bližšie k nule, tým kyslejšie) a všetko, čo je viac, je „zásadité“ (čím bližšie k štrnástke, tým zásaditejšie).

Bludy sa hlásia o slovo

pH diéty, pH knihy, predavači pH „neutralizátorov“ svorne tvrdia, že vplyvom stravy a stresu sme permanentne „prekyslení“, a že táto „prekyslenosť“ je príčinou všetkých ochorení, nádchou počnúc a rakovinou končiac. Môžete sa dočítať napríklad takéto veci: „Organizmus, aby prežil pri toľkej kyslej strave, si ukladá túto nadbytočnú kyselinu do tuku, a tým ju separuje od funkčného organizmu a zabraňuje zvýšeniu pH. Môžu sa vám z toho tvoriť hrčky v tukovom tkanive alebo nádory, no a potom, keď sa upraví pH, zmenšujú sa aj tieto kyselinové hrčky alebo nádory.“ Uf!

Človek, ktorý tomu uverí, sa správa asi takto: „Najprv som si merala pH slín a moču pomocou indikačných prúžkov a zistila som, ako je moje telo prekyslené. Tak som sa začala odkysľovať sódou bikarbónou, ale dozvedela som sa, že to leptá žalúdok. Potom som čítala knihu na odkyslenie od Kurta Tepperweina a tie produkty, ktoré sú v knihe spomenuté, sa dajú kúpiť cez internet. Je tam aj zmes na odkyslenie, ktorá sa pije. Skúsila som ten prípravok a postupne som videla (na pH prúžkoch), ako sa mi telo odkysľuje.“

Čo je teda pravda?

Dobre si pozrite túto tabuľku, ktorá ukazuje normálne hodnoty pH všetkých dôležitých telesných tekutín:

Telesná tekutina                  pH
krv                                  7,34 – 7,45
sliny                                 6,5 – 7,5
moč                                 5,5 – 7,0
vaginálna tekutina              3,8 – 4,5
spermatická tekutina          7,2 – 7,8
žlč                                    8,0 – 8,5
pankreatická šťava             7,5 – 8,5
žalúdková šťava                  1,0 – 1,5
črevná šťava                       7,5 – 8,0
mozgovomiechový mok        7,3 – 7,6

Už jeden pohľad na tie čísla stačí, aby múdry človek cítil úctu k svojej vlastnej chémii – telo pomocou zložitých mechanizmov udržiava zloženie jednotlivých prostredí. Je to všetko oveľa citlivejšie ako najdrahšie rolexky! A táto úcta by mala byť dostatočnou zábranou pred páchaním akýchkoľvek nezmyslov. Vzápätí si prirodzene položíte otázku „O ktorom pH je vlastne reč?“ A keď sa pozriete do tabuľky ešte raz, zistíte toto:

  • Obsah žalúdka je vždy kyslý – Keď sa vám grgne (pardon), alebo máte reflux, hovorí to možno o tom, že ste zjedli veľa zemiakového šalátu alebo vypili veľa vína, ale rozhodne to nič nehovorí o pH krvi.
    • Ak je reflux zásaditý, je to vážny signál: buď máte  v žalúdku žlč, alebo ste sa naozaj tou bikarbónou presypali!
    • Váš žalúdok zneutralizuje bežnú dávku 10 g bikarbóny (asi 2 čajové lyžičky) o pár minút tak hravo, že krv sa o tom ani nedozvie (našťastie) .
    • Aby bikarbóna naozaj pohla celým pH vašej krvi (nerobte to, verte mi!), museli by ste jej naraz prehltnúť až okolo 200 gramov a v tej chvíli páchate úkladnú samovraždu svojho pažeráka aj žalúdka.
  • Váš moč je kyslý takmer vždy – Je to prirodzené a bráni to infekcii .
    • Rozhodne to nedokazuje „prekyslenie“ tela .
    • Násilne udržiavaný zásaditý moč môže podporiť vznik infekcie alebo kameňov.
  • Sliny sú kyslé často – Závisí to od toho, čo ste práve jedli alebo pili, nie od toho, čo jete a pijete dlhodobo. „Prekyslený“ človek (pH krvi menej ako 7,0) sliny už nebude mať asi žiadne.

Z toho vyplýva, že výsledok merania pH týchto tekutín vám takmer vždy ukáže „prekyslenie“ – a presne o to predajcom „pH kúr“ ide. To po prvé. A teraz to dôležitejšie:

  • Krv je vždy mierne zásaditá – Vždy! Už malý posun pH krvi smerom hore alebo dolu naruší mnohé telesné funkcie. A to „prekyslenie krvi“ (menej ako 7,0), ktorým nás strašia, nie je zlučiteľné so životom! Ak by teda mali tie pH strašidlá pravdu, tak sme všetci po smrti (alebo prinajmenšom ležíme na JIS-ke).

Počujem zúrivé výkriky predavačov „alkalinizačných pomôcok“, počítal som s tým. Počujem však aj úľavu a padajúce kamene z mnohých sŕdc – nie, už sa nemusíte báť lživého strašiaka, že ste „prekyslení“.

Viac informácií o acidobázickej rovnováhe tela a k tomu tipy ako si chrániť všetky svoje pH nájdete v knihe Návod na prežitie pre ženu.

Fotogaléria

2017-04-04 19:00:00  |  Foto: Pixabay.com  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia