Postrach všetkých žien v strednom veku: Ako prežiť menopauzu bez potenia a návalov tepla?

Trápia vás počas menopauzy návaly tepla? Pozrite sa, ako s nimi bojovať!
Zdroj: thinkstock.com
2016-05-13 12:00:00

Každú zdravú ženu toto obdobie čaká a ani jedna z toho nemá mať prečo radosť. Okrem toho, že po menopauze už nie je možnosť rodiť deti a stále viac a viac sa pripomína aj staroba, tak toto obdobie ženu ešte aj „víta “ nepríjemnými príznakmi.

Objavujú sa návaly tepla, zvýšené potenie, poruchy spánku či sklony k depresivite. To všetko sa deje v dôsledku výrazného poklesu hladiny estrogénov v krvi.

 Ak sa nachádzate práve v tejto fáze života a rozhodli ste sa, že hormonálnej substitúcii sa radšej vyhnete, máme pre vás tipov a rád.

Ako zvládnuť návaly tepla a zvýšené potenie?

Návaly tepla často spúšťajú určité faktory. Môže to byť horúci nápoj, stres  (veľmi často stačia stresujúce myšlienky alebo pocity), alkohol alebo len horúce počasieSnažte sa vypozorovať, čo je práve ten váš spúšťač a ak je to možné, vyhýbajte sa mu.

Obliekajte sa rozumne: namiesto hrubých vrstiev oblečenia použite viac tenších vrstiev, ktoré si v prípade potreby môžete ľahko vyzliecť.

Dobrý nápad: na Vianoce alebo na narodeniny si zaželajte od vašich detí špeciálne termoprádlo, ktoré umožňuje pokožke dýchať, prepúšťa pot a navyše má antibakteriálnu úpravu, takže nezapácha. Tieto vlastnosti spĺňa napríklad termoprádlo z merino vlny.

Ako na problémy so spánkom a sklon k depresivite?

Pravidelný režim a zdravý životný štýl sú tou najlepšou prevenciou týchto ťažkostí:

  • pravidelný pohyb až do mierneho spotenia každý deň, prípadne aj večerná prechádzka pred spaním môžu kvalitnému spánku a čiernym myšlienkam iba pomôcť
  • upravte svoju hmotnosť (ak treba) – výskumy totiž ukazujú, že ženy s normálnou hmotnosťou majú omnoho menej menopauzálnych ťažkostí ako ženy s nadváhou alebo obézne
  •  nezabúdajte preto na ľahkú a pestrú stravu prevažne rastlinného pôvodu
    • minimalizujte príjem jednoduchých cukrov, bielej múky a nasýtených tukov
    • večeru si dajte len ľahkú a to najneskôr tri hodiny pred spaním
    • a nikdy-nikdy nevynechávajte kvalitné raňajky, ktoré by mali obsahovať celozrnné potraviny, ovocie, a nízkotučné bielkoviny 
  • aktívny a uspokojivý sexuálny život zlepšuje náladu, imunitu a má analgetický účinok (= ak vás naozaj bolí hlava, milovaniu sa nevyhýbajte )
  • ženy, ktoré majú často sex, vyzerajú vraj priemerne o 12 rokov mladšie
  • vaginálnu suchosť môžete riešiť používaním lubrikačných gélov s obsahom kyseliny mliečnej alebo probiotických baktérií

Čo ešte môžete pre seba urobiť?

  • dodržiavajte pitný režim počas celého dňa, ale minimalizujte príjem alkoholu
  • nefajčite: ženy sú omnoho náchylnejšie na následky fajčenia a často sú komplikácie fajčenia u žien omnoho vážnejšie ako u mužov
    • fajčenie zabíja oocyty vo vaječníkoch a to spôsobuje včašší nástup menopazuy a zvyčajne aj ťažší priebeh
  • potrebujete aj dostatok vitamínu D
  • v letných mesiacoch vám ho zabezpečí pravidelný pobyt na slnku
  • v zimných mesiacoch môžete užívať vitamín D vo forme výživového doplnku (denne 400 – 1200 IU = 10 – 30 mikrogramov)

Pomôžu fytoestrogény?

Nápad zaoberať sa vôbec touto myšlienkou vznikol v roku 1992, kedy si vedci všimli, že japonské ženy, ktoré denne konzumujú sóju, majú návaly tepla v menopauze veľmi zriedkavo. Výsledky mnohých štúdií, ktoré potom sledovali vplyv sóje a fytoestrogénov na výskyt návalov tepla, tieto pozorovania potvrdili. V tejto súvislosti vznikli otázniky okolo vplyvu sóje na prognózu existujúceho karcinómu prsníka.

Najnovšie štúdie však jednoznačne dokázali, že niet dôvodov na obavy: pravidelná konzumácia sóje preukazateľne zlepšuje prognózu (znižuje recidívu aj úmrtnosť na rakovinu prsníka) a to bez ohľadu na to, či ide o estrogén-senzitívny nádor alebo nie. (A čo je ešte zaujímavejšie: bez ohľadu na užívanie tamoxifénu, čo je vlastne anti-estrogén.)

Účinok iných rastlinných preparátov ako je napríklad ďatelina lúčna sa v štúdiách nedokázal, napriek tomu si tieto preparáty mnohé ženy veľmi pochvaľujú.

A aby to nepôsobilo všetko tak vážne, treba spomenúť aj to, že mnohé ženy po zvládnutí menopauzálnych ťažkostí tvrdia, že je to vlastne fajn obdobie. Akási nová etapa života. Máte na seba viac času, môžete sa venovať vnúčatám úplne inak ako ste sa mohli venovať vlastným deťom. Sexuálny život si môžete vychutnávať bez toho, aby ste sa museli báť nežiadúceho otehotnenia a ak na také niečo už nemáte chuť, môžete sa zapísať na Univerzitu tretieho veku. 

A my vám úprimne držíme palce, aby ste si to dokázali všetko užiť!

Čítajte tiež: Keď sa sebavedomie drobí na kúsky a pocit beznádeje stúpa vysoko nad hlavu: Zastavte to!

2016-05-13 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia