Rady pre perfektnú dovolenku: Plánujte dôsledne, inak sa vám to môže vypomstiť!

Ako prežiť dovolenku bez problémov? Začať by ste mali už prípravou doma a zabezpečiť, aby bolo všetko pripravené.
Zdroj: thinkstock.com
2016-08-05 11:30:00

Dovolenky sú v plnom prúde. Ak sa ešte len chystáte, dodržiavať by ste mali tieto zásady. S nimi si uľahčíte život nie len vy, ale spríjemníte ho aj svojim spolucestujúcim.

Dovolenka znamená relax 

Neriešte do poslednej chvíle pred odchodom pracovné úlohy (svet sa nekončí dňom vášho odchodu na dovolenku) a rodina určite ocení, keď nebude telefonicky dostávať inštrukcie, čo vám treba zabaliť a kde sa to nájde.

Dopredu si zabezpečte všetky dôležité informácie, doklady a potreby (mapy, letenku, pas, základné lieky, cestovné poistenie, doklady pre psa alebo mačku – ak cestuje s vami a pod.).

Zoznam týchto dôležitých informácií, dokladov a potrieb si nerobte príliš dlhý a zložitý (stres sa nemusí začať už niekoľko týždňov pred odchodom a rodina nemusí odchádzať roztrieštená na osamelé osoby ponorené do vlastného sveta ).

Pred odchodom na cestu môžete polovicu vecí vybaliť (a je takmer jedno, ktorú ).

Dopredu sa dohodnite, akou cestou sa pôjde a kto bude „technický vedúci výpravy“, zodpovedný za informácie o ceste a prepravu osôb, zvierat a batožiny (mal by okrem češtiny ovládať ešte aspoň jeden svetový jazyk).

Na cestu si zoberte okrem iných dôležitých vecí dostatok vody (je dôležitejšia ako jedlo, aj keď väčšina slovenských rozprávok tvrdí opak).

Počas dlhej cesty urobte všetko pre to, aby ste nedostali trombózu (so zapálenými žilami sa zle chodí na pláž a väčšinu času strávite v izbe alebo rovno v nemocnici, aby vás zachránili pred embóliou), takže cvičte v lietadle aj v autobuse a ak idete autom, robte si zastávky najmenej každé dve hodiny, aby ste sa trochu prešli (prechádzkou sa nemyslí presun z auta ku stolu v motoreste).

Každé sklamanie sa dá prežiť ľahšie, ak sa viete rýchlo orientovať na pozitívne podnety.

Každý problém sa dá riešiť aj bez toho, aby o ňom hneď vedel celý autobus, lietadlo, hotel, prípadne slovenské veľvyslanectvo v príslušnej krajine.

Odpočívajte už počas cesty – všetkým okolo vás bude lepšie, ak sa celá dovolenka nezvrhne už od začiatku na naháňanie sa do hotela, predbiehanie sa na recepcii, beh na raňajky, boj o lehátko a slnečník či absolvovanie všetkých ponúkaných výletov a atrakcií.

Nemusíte všetko stihnúť – poseďte si radšej v malej kaviarničke niekde na námestí alebo nábreží a vychutnávajte si vône, farby, zvuky a obrazy sveta okolo vás (deti robia to isté, a preto všetko prežívajú silnejšie a pamätajú si lepšie).

Nerobte veci, ktoré ponižujú vašu dôstojnosť.

Dôstojnosť nepotrebuje škrob: robte veci, ktoré sú veselé, robte veci, pri ktorých sa smejete a rozosmejete druhých.

Doprajte si dostatok spánku a primerane aktívneho života.

Dovolenka nemusí byť trojbojom: Kto zje viac, Kto sa rýchlejšie opije a Kto vydrží dlhšie hore.

Čítajte tiež: Toto nasaďte do záhrady: Záhadne znejúca rastlina v sebe skrýva zázračnú silu prírody!

2016-08-05 11:30:00  |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia