Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Je hydina zdravá? Odpovede na otázky, ktoré ste sa báli opýtať!

Je hydina zdravá, alebo by sme sa mali báť?
Je hydina zdravá, alebo by sme sa mali báť? (Zdroj: thinkstock.com)

Nekonzumujete nič iné okrem hydiny, no po rôznych kauzách ste si ani vy neni istí, ako to s hydinou vlastne je? Možno vám pomôžu odpovede na najčastejšie otázky, ktoré vám pri konzumácii kuraťa napadnú.

  • Prečo sa považuje hydina za zdravé mäso?

Neviem  Myslím si totižto, že sa dá o nej povedať iba toľko, že je to mäso zdravšie ako bravčové a hovädzie. Kvôli tomu, že obsahuje menej kalórií, tuku a cholesterolu. Ale na druhej strane obsahuje častokrát viac hormonálnych a antibiotických zvyškov - reziduí.
 

  • Je pravda, že biele hydinové mäso je zdravšie ako červené? Prečo?

Možno preto, že „červené“ (tmavé) hydinové mäso obsahuje viac živočíšneho železa, o ktorom vieme, že podporuje vznik voľných radikálov, starnutie, aterosklerózu, infarkt, mozgovú porážku, cukrovku, kataraktu a rakovinu.. Ale to sú pomerne čerstvé informácie.
 

  • Existuje nejaká skupina ľudí, povedzme s nejakou diagnózou, ktorá by sa mala hydinové mäsu vyhýbať?

Áno. Napríklad ľudia trpiaci hemochromatózou – nadmerným hromadením železa, ktoré môže postupne likvidovať pečeň a iné životne dôležité orgány.

A tiež ľudia, ktorí majú preukázateľnú alergiu na hydinové mäso a tie reziduá chemikálií v ňom.
Hydina je – zvlášť pri nesprávnom zaobchádzaní pri preprave, predaji a uskladnení – tiež pomerne častou príčinou salmonelózy, ktorá môže prebiehať závažne najmä u malých detí a starších, zoslabnutých ľudí.

  • Je nejaký rozdiel vo výživovej hodnote aj medzi jednotlivými druhmi hydiny?

Rozdiel v obsahu energie, tuku, cholesterolu a nebezpečných chemikálií ovplyvňuje predovšetkým spôsob chovu: doma chované a divo žijúce druhy hydiny asi obsahujú menej hormónov a antibiotík, ale oveľa viac tuku a cholesterolu, najmä tie domáce vykrmované (po našom „štopané“ ) kačky a husi.

Brojlerové kurence síce nie sú také tučné, ale tých hormonálnych a antibiotických reziduí zase obsahujú dosť. Myslím si však, že nadbytočného tuku a cholesterolu sa telo zbaví ľahšie ako cudzorodých chemikálií. Teda, ak sa to telo poriadne hýbe 
 

  • Aký spôsob tepelnej úpravy hydiny je podľa vás najzdravší?

Vo vašom mäse v kuchyni už dávno neostalo veľa z vitamínu C a väčšiny vitamínov B, pretože tieto látky tiež „neprežijú“ smrť zvieraťa, jeho spracovanie, transport a predaj. Takže zo zdravotného hľadiska ide predovšetkým o ochranu pred baktériami.

Odporúča sa tepelná úprava, ktorá v hydinovom mäse spoľahlivo zlikviduje všetky tie salmonely a iných neželaných „podnájomníkov“. To znamená: dostatočne vysoká teplota a dostatočne dlhý čas.

Mikrovlnka na to nestačí a vyprážanie je zase z hľadiska zdravia úplná katastrofa: zbytočne zvyšuje obsah energie, tuku a cholesterolu. Ostáva dôkladné varenie, dusenie, pečenie a grilovanie.

Čítajte tiež: Mýty o otrave jedlom: Čomu skutočne veriť a čo je len vymyslená povera?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9