Ako vplývajú karotenoidy na naše zdravie?

Karotenoidy nájdete v strave ale aj v tobolkách. A práve im by ste sa mali vyvarovať.
Zdroj: thinkstock.com
2016-09-23 13:15:00

Existuje viac ako 600 rôznych karotenoidov, ktoré patria medzi izoprenoidy - fytochemikálie, ktoré si rastliny tvoria pre svoje účely (na ochranu, farebnú príťažlivosť a pod.).

Vzhľadom na najväčší podiel v strave človeka, je najlepšie preskúmaných týchto 6 karotenoidov:

  • alfakarotén
  • betakarotén
  • betakryptoxantín
  • luteín
  • zeaxantín
  • lykopén.

Alfakarotén, betakarotén a betakryptoxantín majú postavenie provitamínov A – oganizmus ich dokáže premeniť na biologicky účinný vitamín A (retinol).

Luteín, zeaxantín a lykopén majú podstatne slabšiu provitamínovú aktivitu, ale pre ľudský organizmus to nijako neznižuje ich biologickú dôležitosť. Sú totiž veľmi silnými antioxidantami.

Luteín a zeaxantín sa najviac koncentrujú v šošovke, kde bránia vzniku šedého zákalu (katarakty) a v bunkách retiny (sietnice oka), kde podporujú tvorbu pigmentu a zlepšujú zrakovú ostrosť a súčasne chránia membrány buniek pre oxidáciou. Tento kombinovaný účinok sa považuje za významný faktor prevencie makulárnej degenerácie, ktorá je z celosvetového hľadiska najčastejšou príčinou slepoty.

Najviac luteínu a zeaxantínu obsahuje: špenát, kel, ružičkový kel, brokolica, kukurica, zelený hrášok, špargľa a zimná oranžová tekvica.

Lykopén je jeden z najsilnejších antioxidantov, ktorý dokáže chrániť nielen bunkové membrány pred ničivým vplyvom voľných radikálov, ale aj „zlý“ LDL pred oxidáciou. LDL sa totižto stáva pre vás „zlým“ vtedy, keď ho zasiahnu voľné radikály a zoxiduje. Lykopén v koordinácií s vitamínom C a E bráni tejto chemickej degenerácií LDL častíc a preto sa považuje za silnú ochranu pred aterosklerózou, infarktom a mozgovou porážkou.

Okrem toho: lykopén z paradajok a ostatných potravín bohatých na lykopén, chráni mužov pred rakovinou prostaty.

Lykopén sa nachádza najmä v paradajkách, červenom melóne, červených a ružových grapefruitoch a farebných paprikách.

Betakarotén je aj vďaka farmaceutickému priemyslu najznámejší karotenoid. vzniká z neho dôležitý vitamín A a patrí k najsilnejším antioxidantom. Má však vlastnosť ohňa: „Dobrý sluha, zlý pán“. Nebudem vás tu zaťažovať zložitosťami biochémie a fyziológie betakaroténu, skúsim to stručne zjednodušiť:

  • betakarotén sa horiše vstrebáva zo surových potravín
  • betakarotén v prirodzenej forme (potraviny) obsahuje zmes rôznych izomérov (geometrických foriem rovnakej molekuly), pričom sa za najúčinnejší proti orxidácií považuje 9-cis izomér
  • betakarotén v syntetickej forme (tabletky) obsahuje takmer výlučne izoformu all-trans, ktoré má inú geometriu ako cis izoformy.

Na syntetické zlúčeniny zabudnite 

A teraz zápletka: napriek tomu, že množstvo výskumných prác preukázalo významný pozitívny účinok potravín bohatých na betakarotén a iné karotenoidy v prevencii rakoviny pľúc a prostaty, kardiovaskulárnych ochorení, katarakty, makulárnej degenerácie a pri podpore imunity, užívanie syntetických koncentrátov týchto látok (najmä betakaroténu) sa javí skôr ako rizikové.

Už niekoľko rokov sa napríklad vie, že ak fajčiar užíva syntetický betakarotén, jeho riziko rakoviny pľúc je ešte väčšie, ako keď by betakarotén neužíval. Boli publikované ďalšie „šokujuúce“ výsledky výskumu: muži, ktorí užívajú syntetický betakarotén, nielenže nie sú chránení pred rakovinou prostaty, majú dokonca väčšie riziko, že ak ich rakovina prostaty postihne, bude agresívnejšia ako keby betakarotén v tabletkách neužívali.

Tieto „nečakané“ zistenia majú takéto možné vysvetlenia:

  • syntetický betakarotén obsahuje len trans formu, ktorá sa očividne správa v organizme inak ako prirodzená zmes rôznych foriem betakaroténu
  • prirodzený betakarotén obsahuje aj 9-cis formu, ktorá má najvýznamnejší antioxidačný a protirakovinový účinok.
  • nadmerná koncentrácia syntetického betakaroténu v organizme sa môže paradoxne prejaviť ako PROOXIDANT, ktorý podporuje tvorbu voľných radikálov (podobne sa správa aj nadbytok vitamínu C pri súčasnej vysokej konzumácií živočíšneho železa a stresových podmienkach v organizme (napr. ochorení). Je len málo pravdepodobné, že si takéto nebezpečne vysoké koncentrácie betakaroténu spôsobíte prirodzenými potravinami. Tabletkami áno.

Z týchto dôvodov považujem za veľmi nevhodné užívať syntetický betakarotén v tabletkách. Pred letnou sezónou opaľovania je to o to nebezpečnejšie, že prooxidačný účinok megadávok betakaroténu sa môže kombinovať s oxidačným účinkom UV žiarenia.

Výsledkom nebude ochrana pred rakovinou kože, ale jej podstatne zvýšené riziko. Pred rakovinou kože vás budú aj v lete spoľahlivo chrániť potraviny bohaté na karotenoidy, ak ich budete užívať podľa nižšie uvedených odporúčaní a najmä pravidelne.

Rada AKV:

  • najviac prirodzených karotenoidov získate z potravín, ktoré sú mierne tepelne upravené dusením, varením v pare, blanšírovaním alebo krátkym varením v mikrovlnke – vstrebávanie karotenoidov sa po takejto tepelnej úprave zvyšuje niekoľkokrát
  • potraviny bohaté na karotenoidy konzumujte vždy aspoň s malým množstvom oleja alebo pomletých orechov a olejnatých semien
  • neužívajte ostrovidku a podobné lacné prípravky s obsahom pochybného množstva a kvality proklamovaných látok (luteín, zeaxantín, lykopén a pod.)
  • nedajte sa nahovoriť na merania koncentrácie karotenoidov v krvi cez kožu, ktoré následne „odhalia potrebu“ užívať drahé špeciálne preparáty predávané tou istou firmou, ktorá „revolučné“ merania realizuje.
  • neužívajte betakarotén v tabletkách!

Čítajte tiež: Pridajte kurkumu do citrónovej vody a pite každé ráno: Tieto zmeny vás zaskočia! 

Fotogaléria

2016-09-23 13:15:00  |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia