Poznáte vlčí bôb? Alergici by si mali dať pozor!
Zdroj: thinkstock.com
Lupina, respektíve jej semená môžu konkurovať sóji. Zomleté semená sa môžu využívať na múku, no napriek tomu môže vyvolať alergickú reakciu. Čo to spôsobuje?
Ako lupina vyzerá?
Lupina (alebo vlčí bôb) – do žlta sfarbená strukovina používaná v mediteránnej strave, Austrálii či na Novom Zélande, sa čím ďalej tým viac zjavuje aj na pultoch s bezlepkovými potravinami.
- Prečo hrozí reakcia?
Dovolíme si vás však upozorniť na túto dôležitú skutočnosť: pre mnohých z nás je lupina úplne nová potravina a mnoho konzumentov nevie, že obsahuje taký istý/podobný proteín, ktorý vyvoláva alergickú reakciu na arašidy a sójové bôby.
- Je vhodná pre alergikov?
Takže pre osoby alergické na arašidy a sóju je lupina nevhodná a veľmi riziková potravina.
Čítajte tiež: Nič nevylieči virózu a chrípku tak rýchlo, ako toto: Čo robiť, keď na vás niečo lezie!