Poznáte vlčí bôb? Alergici by si mali dať pozor!

Lupina alebo vlčí bôb sa môže zdať ako bezlepková, no nie je tomu tak.
Zdroj: thinkstock.com
2016-10-07 12:00:00

Lupina, respektíve jej semená môžu konkurovať sóji. Zomleté semená sa môžu využívať na múku, no napriek tomu môže vyvolať alergickú reakciu. Čo to spôsobuje?

Ako lupina vyzerá? 

Lupina (alebo vlčí bôb) – do žlta sfarbená strukovina používaná v mediteránnej strave, Austrálii či na Novom Zélande, sa čím ďalej tým viac zjavuje aj na pultoch s bezlepkovými potravinami.

  • Prečo hrozí reakcia? 

Dovolíme si vás však upozorniť na túto dôležitú skutočnosť: pre mnohých z nás je lupina úplne nová potravina a mnoho konzumentov nevie, že obsahuje taký istý/podobný proteín, ktorý vyvoláva alergickú reakciu na arašidy a sójové bôby.

  • Je vhodná pre alergikov? 

Takže pre osoby alergické na arašidy a sóju je lupina nevhodná a veľmi riziková potravina.

Čítajte tiež: Nič nevylieči virózu a chrípku tak rýchlo, ako toto: Čo robiť, keď na vás niečo lezie!

2016-10-07 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia