Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kontrolujete jedlo, ktoré zjete? Možno trpíte touto chorobou!

Ak si až chorobne strážite to, čo zjete, môžete trpieť ortorexiou.
Ak si až chorobne strážite to, čo zjete, môžete trpieť ortorexiou. (Zdroj: thinkstock.com)

Ak sa kontrola vašej stravy stane jediným zmyslom vášho života, je na čase vyhľadať odbornú pomoc. Možno trpíte ortorexiou. Čoraz častejšie sa v súvislosti s poruchami príjmu potravy stretávame s termínom ortorexia. O čo vlastne ide?

Spoznávate sa v tom? 

Ortorexia je relatívne nový pojem, ktorý sa začal používať na označenie správania sa ľudí, ktorí až chorobne kontrolujú zloženie svojej stravy. Ortorexia sa javí ako porucha príjmu potravy, ktorá núti človeka postupne vylučovať rôzne potraviny z jedálneho lístka – najprv tie skutočne nezdravé, neskôr aj zdravé a ktorá môže prejsť napríklad až do klasickej anorexie.

Človek postihnutý ortorexiou si jedálny lístok zužuje ako dôsledok svojho strachu a neurózy. Poznám ľudí, ktorých strava už pozostáva doslova iba z niekoľkých druhov potravín – všetko ostatné v nich vyvoláva strach, ale sami si s tým nedokážu poradiť.

Mnoho ľudí má snahu stravovať sa zdravo. Aké sú prvé signály, že niečo nie je v poriadku?

Starajte sa o svoje zdravie! Kontrolujte svoju hmotnosť! Stravujte sa zdravo! Zaujímajte sa o to, ktoré potraviny sú dobré a ktoré zlé. Vyberajte si tie dobré a vyhýbajte sa tým zlým. Mali by sme zdravo jesť, aby sme zdravo žili. Ak však budete žiť preto, aby ste jedli, bude z toho ortorexia, anorexia alebo obezita a všetky ich dôsledky.

Možno povedať, že existuje riziková skupina ľudí, ktorá je náchylná na toto ochorenie?

Väčšie riziko vzniku ortorexie majú ľudia so sklonom k submisivite a závislostiam, ľudia, ktorí sa potrebujú podriadiť autorite, ľudia s nedostatočným sebavedomím, ktorých ľahko ovplyvňuje okolie a ľudia s rôznymi skrytými alebo prejavenými neurózami.

Má ortorexia dopad na fyzické zdravie?

Samozrejme, ale to závisí od intenzity poruchy. „Ľahký“ ortorektik môže žiť veľmi zdravo a vyvážene po celý život a byť zdrojom energie a inšpirácie pre svoje okolie.

Ako prebieha liečba?

Odporúčam začať kvalitnou psychoterapiou – býva veľmi úspešná.

Čítajte tiež: Výživa po víťazstve nad rakovinou: Čo by malo byť základom jedálnička?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9