Čo je lepšie: dovolenka alebo meditácia? Takúto odpoveď by ste zrejme nečakali!

Čo je lepšie - dovolenka alebo meditácia? Istý výskum prišiel s prekvapivou odpoveďou.
Zdroj: thinkstock.com
2016-11-25 11:30:00

Určite ste už čítali alebo sa aj sami presvedčili, že stíšenie sa a koncentrovanie sa do seba pôsobí upokojujúco, utrieďuje myšlienky, vytrhne nás z ustavičného kolobehu života a umožní relaxovať.

Nedávna štúdia z Icahn Institute v Mount Sinai prináša dôkazy o tom, že dovolenka, na rozdiel od pravidelnej meditácie, na naše zdravie a psychickú pohodu nemá dlhodobý pozitívny účinok. Jej efekt pôsobí len dočasne.

Táto štúdia sa realizovala na 91 dobrovoľníčkach bez závažných zdravotných problémov. Počas jedného týždňa venovali 12 hodín meditácii, 9 hodín jóge a seba-reflektujúcim cvičeniam.

Skupina bola rozdelená do troch menších skupín po 30 osôb:

1) skúsení „meditátori“

2) tí, ktorí nikdy nemeditovali 

3) skupina, ktorá jednoducho (a bez dlhej meditácie ) išla na dovolenku.

Týchto 30 „dovolenkáriek“ počúvalo prednášky na zlepšenie zdravia a venovali sa zábavným aj športovým aktivitám ako sa na dovolenku patrí.

Na konci sledovania všetky tri skupiny vykazovali značné zlepšenie v úrovni stresu a depresie. Ak by sme zastali v tomto bode, zdalo by sa, že dovolenka i meditácie sú rovnako prospešné pre zníženie stresu a zlepšenie nálady.

Čo je ale skutočne zaujímavé, sú až výsledky po 10 mesiacoch: „pravidelní meditátori“ stále vykazovali významné zlepšenie v sledovaných psychologických a emočných testoch, „nováčikovia v meditácii“ dokonca ešte viac. Avšak „dovolenkujúca skupina“ bola po 10 mesiacoch na rovnakej úrovni stresu a depresívnych stavov ako na začiatku.

Výskumníci sa teda domievajú, že dovolenka má síce prospešný, no len veľmi krátkodobý účinok na rozdiel od mentálnych cvičení, ktorých efekt pretrváva dlhodobo.

 

A aký je dlhodobý fyzický benefit meditácie?

Zo vzoriek krvi, ktoré boli odobraté skúmaným osobám pred a po štúdií, zistili, že všetky skupiny po sledovanom týždni zaznamenali napríklad aj zlepšenú funkciu imunity. Pravidelní „meditátori“ vykazovali ešte zaujímavejšie zmeny – ich proces starnutia bol pomalší a prirodzenejší.

Mentálne cvičenia (či už meditácia, relaxačné cvičenia, modlitba alebo terapia) prinášajú dlhotrvajúci pozitívny psychologický efekt – a to najmä u ľudí, ktorí s duchovnou prácou na sebe ešte len začali. Nie je teda čas začať? 

zdroj: health.harvard.edu, Mgr. Petra Gálisová

Čítajte tiež: Vyskúšali sme na vlastnej koži: Cibuľová kúra na boľavé mandle!

2016-11-25 11:30:00  |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia