Nečakané, aj toto vás okráda o spánok: Spoznajte tajného nepriateľa!

Ak ste sa dobre nevyspali, zrejme za to môžu poháriky alkoholu pred spaním.
Zdroj: thinkstock.com
2017-01-13 12:30:00

Mnoho ľudí si myslí, že pohárik či jedno pivo pred spaním im pomôže dobre spať. Hoci sedatívne účinky alkoholu môžu navodiť ospalosť, na kvalitu spánku vplývajú aj iné faktory.

Niekoľko hodín po večernom poháriku sa zvyšuje hladina adrenalínu v tele – a to je stresový hormón, ktorý zvyšuje tepovú frekvenciu srdca a vo všeobecnosti pôsobí stimulačne, čo môže byť dôvodom nočného prebúdzania sa (aj bez toho, aby o tom človek vedel). V skutočnosti sa môže alkohol podieľať až na 10 % prípadov chronickej nespavosti a zhoršenej kvalite spánku.

Alkohol tiež uvoľňuje svaly hrdla a mäkkého podnebia a to vyvoláva alebo zhoršuje poruchy spánkového dýchania a prispieva k spánkovému apnoe (zástava dýchania). Navyše, alkohol zvyšuje potrebu močenia počas noci = ďalší faktor, ktorý narúša spánok.

Sedatívny účinok alkoholu nás okráda o energiu pre ďalší deň. Pitie vína, piva alebo tvrdého alkoholu počas dňa spôsobuje ospalosť a letargiu. Ak ste nespali dobre predchádzajúcu noc, už aj jeden pohárik vám môže navodiť ospalosť, najmä ak pijete v čase svojej najnižšej dennej energie – napríklad popoludní alebo neskoro večer.

Ako bojovať proti únave prirodzene?

Najlepší nápoj, ktorý vie naštartovať našu energiu je obyčajná voda. Jeden z prvých signálov nedostatku tekutín  je pocit únavy a slabosti. Približne 50 % až 60 % telesnej hmotnosti tvorí voda a vodu neustále strácame prostredníctvom moču, potu a dýchania. Táto voda musí nevyhnutne byť doplnená. Pitie dostatočného množstva tekutín v nápojoch a vodnatých jedlách (ako ovocie, zelenina a polievky) vám pomôže zachovať si energiu.

Čítajte tiež: Nevinný zvyk, ktorý robíme pri príprave čaju: Ruky preč od medu, inak sa stane toto!

2017-01-13 12:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia