Šokujúca sila zeleného čaju: Pozrite sa, čo robí s vaším mozgom!

Zelený čaj má úžasnú silu, podporuje výkon mozgu.
Zdroj: thinkstock.com
2017-02-24 11:30:00

To, že zelený čaj je bohatý na antioxidanty a účinný v boji proti rakovine, je už dávno známe. Čínska štúdia uverejnená v septembrovom čísle časopisu Molecular Nutrition & Food Research však poukazuje aj na jeho schopnosť zlepšiť pamäť a priestorové vnímanie.


Vedci porovnávali dve skupiny myší, ktoré niekoľko dní trénovali cestu k plošine v labyrinte. Jedna skupina zvierat mala do krmiva pridanú aktívnu zložku zeleného čaju a tá druhá slúžila ako kontrolná skupina. Myši zo skupiny “zelený čaj” potrebovali menej času na nájdenie plošiny, ako ich kamarátky z kontrolnej skupiny. Zelený čaj obsahuje látku, ktorá zlepšuje schopnosť rozoznávať objekty a zlepšuje aj priestorovú pamäť.

Ako vyhlásil vedúci autor štúdie, táto hlavná zložka zeleného čaju – epigallokatechín gallát (EGCG), teda pôsobí priamo na tvorbu nervových buniek a ich spojení (synáps), čo dokázali pri pokusoch na myšiach a aj na testoch v skúmavkách.

Zelený čaj môže teda slúžiť aj ako zbraň proti strate pamäti a pri oslabení kognitívnych schopností – podporuje tvorbu nervových buniek a ich spojení.

Čítajte tiež: Zatlačte na tieto miesta na tele: Do 60 sekúnd sa dostavia výsledky, z ktorých stratíte reč!

2017-02-24 11:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia