Chudnutie s jablčným octom: Veľký mýtus spájaný so štíhlou líniou?!

Je jablkový ocot skvelý na chudnutie?
Zdroj: thinkstock.com
2017-03-03 11:30:00

Týmto sa dnes už žiadny seriózny výskum nezaoberá aj preto, že používanie octu na ľuďoch nedovolí asi žiadna etická komisia, ktorá musí rozhodnúť, či predložený výskum nespôsobí skúmaným ľuďom poškodenie. Nemám ani presné vysvetlenie, prečo mýtus o jablkovom octe a chudnutí vznikol a prečo u nás pretrváva dodnes.


Niektorí autori tvrdia, že potláča chuť do jedla a že stačí pár kvapiek na celý deň. Iní zase hovoria o tom, že blokuje trávenie a metabolizmus mastných kyselín, čím bráni ich ukladaniu do tukového tkaniva, a preto ho treba piť. Možno by na človeka rovnako pôsobil aj čistiace prostriedky, lenže tie napriek intenzívnej televíznej reklame nie sú zatiaľ také populárne, ako ocot. (Určite neužívajte tieto čistiace prostriedky na chudnutie, pretože na základe veľmi spoľahlivých historických zdrojov vieme, že ich tak neužívali ani Babylončania)


Spánok spúšťa vážnu chorobu: Zo zdravého návyku nebezpečný škodca!


Aby sme si rozumeli: nie som proti octu v kuchyni a mám doma balzamový ocot, lebo napríklad rukola je bez neho nanič. Je tiež známe, že ocot napríklad v zemiakovom šaláte zníži glykemický index zemiakov. Lenže na to stačí niekoľko kvapiek. Podľa experimentov na zvieratách by však človek na chudnutie potreboval konzumovať najmenej 40 mililitrov (= 3 polievkové lyžice) octu denne. Taká dávka však vyvolala na zvieratách tieto vedľajšie účinky: zväčšenie pečene a sleziny, patologické zmeny v štruktúre pečene, žalúdka a dvanástnika, ku ktorým najčastejšie patrí nález „nafúknutých“ pečeňových buniek, vredového poškodenia sliznice žalúdka a tenkého čreva alebo vyhladenie črevnej štruktúry. (J. Egypt. Public Health Assoc. 2001;76(1-2):17-36.)

Radšej teda nechoďte k štíhlemu pásu touto kyslou skratkou. To vám odkazuje aj jeden známy francúzsky právnik, ktorému zomrela na dôsledky pitia octu snúbenica.

Mega (trestný) BLUD

Zabudnite na strach zo zdravotných rizík. Je dokázané, že človek môže bez akýchkoľvek problémov denne konzumovať až 6 polievkových lyžíc jablkového octu.

Čítajte tiež:  Prečo muži najviac priberajú na bruchu a ženy na stehnách? Záhada vyriešená!

2017-03-03 11:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia