Odvykanie od kávy: Toto vás čaká a neminie, ak jej raz a navždy dáte zbohom!

Čo nastane, ak sa vzdáme pitia kávy?
Zdroj: pixabay.com
2016-08-10 20:35:00

Už budem piť menej kávy...Nerobí mi dobre na žalúdok, potrebujem jej piť menej. Neviem zaspať, asi by som mal piť menej kávy. Poriadna káva je drahá, asi ju prestanem piť. Dôvodov, prečo prestať piť jeden z najobľúbenejších nápojov je veľa.

Ak už sa pre tento krok rozhodnete z akéhokoľvek dôvodu, telo si na dávky kofeínu už zvykli, takže ich teraz čaká „odvykanie“. Chcete vedieť, ktoré procesy v našom tele prebiehajú?

Je možné, že váha pôjde dole

Kávu nie každý berie iba ako tmavú tekutinu s vysokým obsahom kofeínu. Bez mlieka a cukru. Iný zase považuje za tú „správnu“ šálku kávy ochutené laté s kopou šľahačky. Keď sa tejto presladenej kávy vzdáte, je možné, že vám v peňaženke nejaké to euro ostane a navyše – je to mínus aj do počtu kalórií, ktoré do seba nedostanete.

Výskum na Duke university ukazuje, že denná konzumácia kofeínu či už v káve, čaji či inom nealkoholickom nápoji pomáha vzrásť hladine cukru v krvi takmer o 10%! Tým sa zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a predchádza tým aj obezite. To je zaujímavý dôvod, prečo sa káve vyvarovať, však?

Na druhej strane môžete pribrať

Vieme, že tieto dva argumenty si odporujú. To je pravda. Na druhej strane oba dôsledky – či už priberanie alebo chudnutie – má svoje príčiny.

Kofeín, nech už je obsiahnutý v čomkoľvek, má jednu zázračnú vlastnosť. Dokáže potlačiť chuť k jedlu. Preto môže po vynechaní ranného štartovača mať chuť na jedlo viac ako kedykoľvek. Vaše telo bude hľadať náhradu a to najmä vo forme cukrov. Zvýši sa tým denný kalorický príjem a kilogramy navyše nebudú až také nečakané.

Budete lepšie spať

To, že večer zle zaspávate a počas noci sa budíte, nemusí byť iba vina kofeínu ako takého. Vo väčšine prípadov, kedy cez deň vypijete veľa kávy či čaju, to tak jednoducho býva. Stimulantom sa kofeín nevolá len tak pre nič za nič.

Ak sa teda návyku na poriadnu kávu vzdáte, je možné, že kvalita vášho spánku sa zlepší. Istá štúdia v Journal of Clinical Sleep Medicine potvrdila, že ak sa kofeín dostane do nášho obehu 6 hodín pred spaním, je možné, že váš spánkový cyklus ovplyvní do významnej miery.

Možno vás bude bolieť hlava častejšie

Netreba sa ale báť, je to stav dočasný.

Kávu pijeme aj vtedy, ak sa bojíme bolesti hlavy. Tiež sa bojíte, že ak si ráno nedáte šálku kávy, vypomstí sa vám to v podobe ukrutnej bolesti hlavy? S tým ale počas „vysadení“ kofeínu musíte počítať.

Na "zodpovednosť" si bolesti hlavy berie adenozín, tlmiaci neurostrasmiter. Čím viac kávy vypijeme, tým viac receptorov adenozínu sa v mozgu tvorí. Je to najmä snaha organizmu vyrovnať sa kofeínu. Adenozín svojou funkciou rozširuje a uvoľňuje cievy. 

Ak však hladina kofeínu v mozgu poklesne, ničím nerušená činnosť tohto neurotrasmiteru stále vyvoláva rozširovanie ciev. Do mozgu sa teda dostáva stále veľa krvi a to je následok toho, že nám hlava jednoducho "treští". 

Aby ste predišli „absťáku“, skúste miesto okamžitého skoncovania s kofeínom začať postupne, aby si na to telo zvyklo. Postupne odčítavajte pol šálky kávy denne, nahraďte ju kávou bez kofeínu, tak telo aspoň nedostane taký šok.

Nachvíľu vám nebude najlepšie

Nie iba bolesť hlavy znamená, že budete mať akoby abstinenčné príznaky. Ak sa vzdáte kofeínu, pripravte sa na nasledovné príznaky:

  • Depresie
  • Úzkosti
  • Príznaky podobné chrípke
  • Nespavosť
  • Výkyvy nálad

Najlepšie na tom je, že to tak nebudete mať stále. Príznaky odznejú a všetko bude dobré. Podľa expertov táto fáza bude trvať maximálne dva dni, ostatné príznaky odznejú do týždňa či dvoch.

Budú vám chýbať antioxidanty

Káva je zdrojom antioxidantov. Niekoľko štúdií potvrdilo, že ak vypijeme tri šálky kávy denne, znížime riziko viacerých ochorení  - od Parkinsona až po chorobu ohrozujúcu kosti. Nanešťastie, ak sa kávy vzdáte, nemusí nutne prísť k tomu, že sa týchto antioxidantov vzdáte. Jednoducho nahradíte inými potravinami, ktoré podobné antioxidanty obsahuje – ovocie, zelenina, čaje bohaté na antioxidanty. 

Čítajte tiež: Katastrofa v podobe citrónovej vody: Takto sa vám môže vypomstiť!

2016-08-10 20:35:00  |  Text: Katka   |  Foto: Pixabay.com   |  Zdroj: red, rd.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia