Čierna štatistika vakcinácie: Slováci sa každý rok sťažujú na nežiaduce účinky očkovania

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-20 18:00:00

Český Štátny ústav pre kontrolu liečiv (SÚKL) eviduje v posledných rokoch stovky, prípadne viac ako tisíc prípadov podozrení na nežiaduce účinky očkovaní ročne. Posledné súhrnné informácie pochádzajú z roku 2015. Zisťovali sme, ako je na tom Slovensko.

Očkovania detí proti niektorým chorobám sú v Česku povinné. Rastie však aj počet rodičov, ktorí deti očkovať nenechávajú napriek tomu, že závažné nežiaduce účinky nie sú preukázané. Vďaka vakcínam podľa odhadov hygienikov nezomrie ročne 500 detí a ďalších 150 000 neochorie. Podľa českého ministerstva zdravotníctva je na vytvorenie takzvanej kolektívnej imunity potrebné, aby bolo zaočkovaných 95 percent populácie.

Čítajte viac: Matka podľahla nebezpečnému trendu, veria mu aj Slovenky: Lekár vyšiel s pravdou von

Najmenej tolerované vakcíny

Najčastejšie hlásenia o nežiaducich účinkoch sa podľa SÚKL týkajú spoločnej vakcíny proti záškrtu, čiernemu kašľu a tetanu alebo detskej obrne alebo takzvanej hexavakcíne, v ktorej sú látky proti detskej obrne, tetanu, záškrtu, čiernemu kašľu, žltačke typu B a ochoreniu spôsobenom pôvodcom Haemophilus influenzae b. „Absolútnu väčšinu hlásení nežiaducich účinkov vakcín tvoria očakávané reakcie,“ informovala hovorkyňa SÚKL Lucie Přinesdomová. Tie sú uvedené v písomnej informácii ku každej vakcíne.

Nežiaduce účinky

Lekári aplikujú asi 400 000 dávok hexavakcín ročne, vakcín proti osýpkam 200 000 dávok. Medzi najčastejšie hlásené reakcie patrí zvýšená teplota a horúčka, začervenanie alebo opuch miesta vpichu, u hexavakcíny bolesť brucha, zápcha, vracanie, podráždenie, nádcha, kašeľ, angína alebo nepokojný spánok a nespavosť. Zo závažnejších reakcií je to ekzém alebo narušenie psychomotorického vývoja vrátane vývoja reči. „Reakciu v podobe narušenia psychomotorického vývoja SÚKL aj Európska lieková agentúra monitoruje,“ uviedla vedúca oddelenia farmakovigiliancie SÚKL Eva Jirsová.

V prípade vakcíny proti čiernemu kašľu, záškrtu, tetanu alebo detskej obrne ľudia hlásia tiež pľuzgieriky alebo zápal pod kožou, pri vakcíne proti osýpkam, rubeole a mumpsu vyrážky alebo zlyhanie vakcíny proti mumpsu.

Podľa predsedu Spoločnosti pacientov poškodených očkovaním Václava Hrabáka nastávajú väčšie komplikácie práve po kombinácii multivakcín s ďalším voliteľným očkovaním. Podľa dát SÚKL bolo napríklad v roku 2015 hlásených 318 nežiaducich účinkov hexavakcíny, 91 z nich sa vyskytlo pri kombinácii s očkovaním proti pneumokokom.

Rodičia riskujú nielen pokutu

Názory na prospešnosť očkovanie sa líšia, niektorí ľudia ich považujú za nebezpečné. Rodičom, ktorí deti očkovať odmietnu, hrozí pokuta až 10 000 českých korún. Neočkované deti tiež neprijímajú škôlky a školy v prírode. Situáciou sa zaoberali aj súdy, niekoľko káuz čaká aj na rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu.

Podľa primárky infekčnej kliniky Nemocnice Na Bulovce Hany Roháčovej je očkovanie jedným z najväčších výdobytkov civilizácie. „Vyjadrenie pseudoodborníkov, že nemusíme očkovať, pretože tie choroby v Česku nemáme, sú úplne iluzórne,“ povedala na tlačovej konferencii k infekčným chorobám.

Na vakcíny sa ročne sťažujú desiatky Slovákov

Podľa našich zistení dostal slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) v uplynulom roku 2016 121 hlásení o podozreniach na nežiaduce účinky vakcín (údaj sa týka všetkých typov vakcín), z toho bolo 66 závažných. V roku 2015 sa na nežiaduce účinky očkovacej látky sťažovalo 107 osôb, z čoho závažných prípadov bolo 42.

„Hlásenia ŠÚKL v spolupráci s liekovými agentúrami ostatných krajín vyhodnocuje s cieľom potvrdiť, respektíve vyvrátiť, či nežiaduca reakcia bola vyvolaná liekom, alebo ju mohli spôsobiť iné faktory. Ak sa preukáže, že liek môže vyvolať nežiaduci účinok, štátny ústav prijme potrebné opatrenia (od doplnenia informácií o lieku, vydania upozornení pre zdravotníckych pracovníkov a pre pacientov, obmedzenia používania lieku, až po stiahnutie lieku z používania),“ uviedla hovorkyňa ŠÚKL Diana Madarászová.

 

Fotogaléria


Tagy:
očkovanie vakcína vakcinácia štatistika nežiaduce účinky

2017-07-20 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: ČTK, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia