Majú papierové vreckovky od hygieny ďaleko? Takto dopadli v spotrebiteľskom TESTE!

Zdroj: gettyimages.com
2020-01-08 12:30:00

Kým v použitej papierovej vreckovke sa to mikroorganizmami hemží, ako je to v prípade nerozbalenej? Možno ju považovať za hygienickú? Spotrebiteľská organizácia dTest otestovala 16 značiek vreckoviek a odhalila, že niektoré z nich obsahujú mikróby už od výroby!

Nezávislý test spotrebiteľskej organizácie dTest ukázal, že neplatí priama úmera medzi počtom vrstiev a kvalitou, ani medzi kvalitou a cenou vreckoviek. Navyše, test potvrdil kvalitu výrobkov predávaných u nás a v zahraničí!

Čítajte tiež: Veľký mýtus o starnutí: V týchto rokoch prichádza k najvýraznejším zmenám nášho tela!

Predmet výskumu

Test preskúmal troj- a štvorvrstvové varianty v baleniach vreckoviek. V supermarketoch a drogériách nakúpil 16 veľkých papierových vreckoviek po 10 až 30 kusov v baleniach. 

„Veľmi nás zaujímalo, ako sa odlišujú rovnaké výrobky predávané v rôznych európskych krajinách. V akreditovanom laboratóriu sme preto otestovali české vreckovky spolu so vzorkami od zahraničných spotrebiteľských organizácií,“ ozrejmila Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. 

Skúmala sa pevnosť, savosť, prítomnosť mikroorganizmov a výskyt nežiaducich chemických látok vo vreckovkách. Taktiež výskumníci sledovali informácie uvádzané na obaloch výrobkov. 

Baktérie na vreckovkách

Papierové vreckovky možno považovať za prvú pomoc, keď sa niečo stane. Vyliala sa vám tekutina? Máte špinavé ruky? Poranili ste sa? Na toto všetko mnohí použijú papierové vreckovky. Medzi najväčšie riziko patria aeróbne mezofilné a sporogénne baktérie, ktoré potrebujú na prežitie kyslík a stredné teploty. Mikróby sa do výrobných strojov dostanú pravdepodobne už s prvotnou surovinou a vytvárajú na rôznych povrchoch biofilm, kde prežívajú. Voda cirukujúca v stroji mikróby roznáša ďalej!

Prečo nebaliť potraviny do vreckoviek? 

Mnohí zvyknú robiť jednu veľkú chybu. Balia do papierových vreckoviek potraviny.

Hoci vreckovka nie je primárne určená na kontakt s potravinami, očakávame od nej, že bude hygienická. Nemala by preto obsahovať sporogénne baktérie, aké sme našli vo výrobkoch dm  Soft & Sicher Recycling, Harmony Extra Soft Premium a Kaufland/K-Classic Supersoft Handkerchiefs,“ upozorňuje Hana Koffmanová a pokračuje: „Vreckovky Kauf­land/K-Classic Supersoft Handkerchiefs navyše obsahovali najviac mezofilných baktérií.“

V priebehu výroby a spracovania sa do vreckoviek môžu dostať aj chemické látky ako formaldehyd alebo antimikrobiálne látky. Spotrebiteľský test dTest zistil, že našťastie žiadna z vreckoviek nemala problém s tým, že by sa z nich tieto zlúčeniny uvoľňovali do okolitého prostredia pri ich používaní. 

Ako je to v porovnaní so zahraničím? 

Predmetom testov bola i kvalita papierových vreckoviek rovnakých značiek obchodných reťazcov z rôznych krajín. Ide o prípad vreckoviek Lidl/Floralys zo slovinského, rakúskeho, švédskeho a českého obchodního reťazca. Najlepšie boli z Rakúska a najhoršie z Česka, pričom rozdiel v celkovom hodnotení bol 20 percent. Bohužiaľ, český výrobok stratil percentuálne body vo všetkých hodnotiacich parametroch: zlyhal v pevnosti, savosti a mikrobiológii, pritom je je drahý (15 kč/10 balíčkov) ako ten v Rakúsku (v prepočte 48 kč/30 balíčkov).

Horšou kvalitu v porovnaní s tými v zahraničí trpia aj české papierové vreckovky značky Billa/Clever. Balenie z Česka ukrýva trojvrstvové vreckovky, zatiaľ čo rakúška verzia je až štvorvrstvová. Billa/Clever vreckovky (14,90 Kč/10 balíčkov) získali o deväť percentuálnych bodov menej než Billa/Clever Taschentücher samtweich (v prepočte 48 Kč/30 balíčkov). Neboli také pevné a pohoreli v mikrobiologických skúškach!

Fotogaléria


Tagy:
baktérie zdravie hygiena papierové vreckovky mikroorganizmy

2020-01-08 12:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia