Ušný MAZ v úlohe lekára: Výlučok tela prezradí viac, než si myslíte!

Zdroj: gettyimages.com
2020-07-25 15:00:00

Hoci ide o odpudivú predstavu, o svojom tele sa môžete veľa dozvedieť z jeho vedľajších produktov. Medzi ne patrí ušný maz, ktorý sa oplatí sledovať! Okrem ochrannej funkcie ucha má aj svoju výpovednú hodnotu.

Hoci sa to mnohým nepozdáva, ušný maz je súčasťou zdravého tela. Chráni uši pred prachom, cudzími časticami a podráždením. Je zložený z mastných kyselín, skvalénu, pomocných látok a alkoholu. Ako sa píše na brightside.me, má lepkavú konzistenciu, vďaka čomu zachytáva všetky nečistoty, ktoré v uchu nemajú čo robiť. Nie je preto potrebné ho z ucha odstraňovať. 

Čítajte tiež: PIVO môže skomplikovať počatie dieťaťa: Reakcia v tele, z ktorej muži nebudú nadšení

Niekedy sa však stane, že je ho priveľa a začne vytŕčať z ucha von. V takom prípade je vhodné ho zotrieť vatovou tyčinkou, no len veľmi jemne, po vonkajšom obvode. Dávajte pozor, aby ste ňou nevošli príliš hlboko, mohli by ste si ublížiť.

A ako má vyzerať zdravý ušný maz? Mal by byť lepkavý, vláčny a mierne žltý. Čo však o stave vašich uší môže prezradiť iná farba?

1. Šedá farba

Hoci je sivastá farba mazu dosť nezvyčajná, nemusíte mať obavy. Pravdepodobne ide o prach, ktorý sa podarilo zachytiť. Pokiaľ vás ale v uchu aj svrbí, mali by ste vyhľadať orl lekára. Môže vás trápiť ekzém.

2. Maz so stopami krvi

Ak si pri čistení uší všimnete stopy krvi, môže to znamenať, že máte perforovaný bubienok. Je pravdepodobné, že vaše uši napadla infekcia a ohrozuje vás zápal a zhoršeniu sluchu. Ak na vatovej tyčinke zbadáte krv opakovane, navštívte lekára.

3. Hnedá farba

Hoci hnedá farba mazu môže na prvý pohľad vyzerať desivo, aj v tomto prípade sa nemusíte obávať. Pravdepodobne ste pod stresom. Pokúste sa upokojiť, viac oddychuje a spite.

4. Čierny maz

Aj čierny maz môže byť znakom, že ste v strese. Ak okrem zmeny zafarbenia pozorujete aj nepríjemné svrbenie, mali by ste navštíviť lekára. Môže vás potrápiť plesňová infekcia.

5. Biela farba

Biela farba ušného mazu môže znamenať, že vo vašom tele je nedostatok vitamínov a mikroelementov, najmä železa a medi. Tento stav upravíte, ak do svojho jedálnička pridáte strukoviny, orechy, či ovsené vločky. Prípadne začnite užívať doplnky stravy obohatené o tieto prvky.

6. Maz, ktorý zapácha

Ak z ušného mazu vychádza nepríjemný zápach, môže to signalizovať infekciu, alebo zápal stredného ucha. Keď cítite nepríjemnú arómu a ucho vás aj bolí, urýchlene vyhľadajte ORL lekára. Okrem zapáchajúceho mazu môžete pociťovať problémy s udržaním rovnováhy, zvonenie a zaľahnutie v ušiach, alebo môžete horšie počuť.

7. Tekutý ušný maz

Keď sa konzistencia ušného mazu nedávno zmenila a je tekutejšia, môže to znamenať, že vaše uši začínajú bojovať so zápalom. Bolesť uší vie byť veľmi nepríjemná, preto zbytočne nečakajte a navštívte odborníka, ktorý stanoví správnu diagnózu.

8. Suchý ušný maz

V prípade, že ste si všimli, že maz je zrazu suchý, je pravdepodobné, že ide o dermatitídu, alebo iné kožné ochorenie, ktoré vysušuje pokožku. Aj v tomto prípade by ste mali zvážiť návštevu lekára. Urobte tak vždy, keď pocítite akúkoľvek zmenu, ktorá sa vám nepozdáva. Uši sú citlivý orgán a problém s nimi netreba zanedbávať.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia uši diagnóza ušný maz

2020-07-25 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia