Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tuk, ktorý dokáže spáliť niekoľko stoviek kalórií za deň: Chráňte si ho!

Spaľuje tuk a glukózu najviac zo všetkých našich tkanív: 50 g hnedého tuku dokáže spáliť za deň až okolo 500 kalórií = 25 kilogramov tuku za rok!
Spaľuje tuk a glukózu najviac zo všetkých našich tkanív: 50 g hnedého tuku dokáže spáliť za deň až okolo 500 kalórií = 25 kilogramov tuku za rok! (Zdroj: thinkstock.com)

Nie, nepomýlil som sa, aj dospelý človek má hnedý tuk! Do roku 2008 sme stále opakovali, že dospelý človek má len tzv. biely tuk a že tzv. hnedý tuk majú iba novorodenci a niektoré malé zvieratká.

Odvtedy vieme, že aj dospelý človek má toto zvláštne tkanivo – a stal sa z toho najnovší hit výskumu obezity. Prečo? Pretože spaľuje tuk a glukózu najviac zo všetkých našich tkanív: 50 g hnedého tuku dokáže spáliť za deň až okolo 500 kalórií = 25 kilogramov tuku za rok! To stojí za to, aby sme sa o ňom dozvedeli viac a chránili si ho, hm? Toto sú zatiaľ známe fakty o hnedom tuku:

  • hnedý tuk, o ktorom teraz hovorím, nie je čokoláda, ba ani z nej nevzniká 
  • hnedý tuk je hnedý, pretože na rozdiel od tuku bieleho obsahuje veľa mitochondrií,mitochondrie sú mikroskopické „zariadenia“ buniek, ktoré používajú tuk a glukózu na výrobu energie a tepla pre život celého organizmu
  • hnedý tuk máme pod kožou najmä v oblasti krku a hornej časti hrudníka a chrbta (možno preto sa tam niektorí ľudia toľko potia), ale nachádza sa kade-tade po tele aj vo viscerálnom tuku a svaloch, dospelý človek má zvyčajne 20 až 60 g hnedého tuku – to teda nie je veľa, však?
  • štíhli ľudia majú hnedého tuku viac ako ľudia ťažkí a ženy majú hnedého tuku viac ako muži (dámy, túto výhodu máte do menopauzy, potom si už treba dávať veľký pozor aj na pás, nielen na boky – moja kniha „Návod na prežitie pre ženu“ podrobne vysvetľuje všetky riziká spojené s menopauzou a naučí vás, ako sa na to pripraviť a ako to zvládnuť)
  • beta-blokátory (lieky na zníženie tlaku krvi) znižujú aktivitu hnedého tuku a to vytvára ďalší bludný kruh: obezita podporuje vznik hypertenzie a hypercholesterolémie, lieky proti hypertenzii znižujú aktivitu hnedého tuku = spomalený metabolizmus, lieky na zníženie cholesterolu (statíny) spôsobujú atrofiu svalov = spomalený metabolizmus, spomalený metabolizmus = obezita sa stupňuje = tlak krvi a hladina cholesterolu sa zvyšujú = dávky liekov musia byť vyššie = nežiaduce účinky na metabolizmus sa stupňujú atď.
  • hnedý tuk nevzniká z bieleho tuku, bunkové charakteristiky hnedého tuku sa podobajú skôr svalovým bunkám, pravidelným cvičením a fyzickou aktivitou sa môžu niektoré bunky bieleho tuku zmeniť na tzv. béžový tuk – spaľuje viac ako biely tuk, ale menej ako hnedý
  • vekom sa nám hnedý tuk z tela stráca (= mení sa na biely tuk) – ale deje sa to najmä preto, že si ho ničíme sami, bum!

Nezabíjajte si hnedý tuk!

Hnedý tuk je ešte stále novinka a veľký hit výskumu. Informácie sú preto čerstvé a hromadia sa rýchlo: v máji 2014 napríklad zverejnil tím dr. Kennetha Walsha z Bostonskej univerzity zistenia svojho výskumu, ktorý bol v experimente na laboratórnych myšiach zameraný na životnosť buniek hnedého tuku: strava s veľkým obsahom tuku a cukru dokázala zo zdravých myší za 8 týždňov urobiť „obéznych cukrovkárov“, navyše, hnedý tuk týchto myší prestal fungovať!

Ako môžete chrániť a aktivovať svoj hnedý tuk?

Vedci z akademickej aj komerčnej sféry sa vrhli na hľadanie zázračného prostriedku, ktorý by podporoval tvorbu alebo aspoň aktivitu hnedého tuku, a je jasné, že bude len otázkou času, kedy sa na trhu niečo objaví. Či to však bude účinné a bezpečné súčasne, to ukáže až (dlhý) čas. Zatiaľ môžete svoj hnedý tuk chrániť a podporovať týmito prirodzenými prostriedkami:

  • nezabíjajte ho zlou stravou, aj nadmerný príjem bielkovín, ktorý vidíme u našich klientov tak často, môže znižovať aktivitu hnedého tuku
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9