MUDr. Vladislav Abaffy bol online: Bolesti hlavy sú sprievodným znakom viacerých intolerancií!

Zdroj: red
2019-10-02 10:00:00

Potravinová intolerancia je problém, ktorý sa týka čoraz širšej skupiny Slovákov. Pýtaliste sa na všetko o potravinovej intolerancii lekára MUDr. Vladislava Abaffyho, ktorý bol online v stredu 2. októbra 2019 od 10:00-11:00 v magazíne Vysetrenie.sk.

Mnohí o nej nevedia

Aj keď nejde o priame ohrozenie života, dokáže poriadne skomplikovať život. Nie vždy dokáže človek sám rozoznať potravinovú intoleranciu, keďže na rozdiel od alergie na potraviny, pri intolerancii reakcie či príznaky môžu prísť aj s niekoľkodňovým oneskorením.

Nejakým typom potravinovej intolerancie trpí až 60% populácie. Mnoho ľudí pritom prežije celý život bez toho, aby sa o nej dozvedeli. Rozoznať, že človeku nejaká potravina škodí, pritom nie je až také zložité.

V prvom rade sa treba pozrieť, či tráviaci trakt pracuje správne. Práve poruchy trávenia majú za následok vznik intolerancií. Človek musí sledovať svoje trávenie a mal by si všímať, ktoré potraviny mu nerobia dobre. Medzi najčastejšie príznaky intolerancie na niektorú z potravín patria tráviace ťažkosti, hnačky, zápcha, bolesti brucha, kŕče, bolesti hlavy, migréna, silné akné, ekzémy, ale aj dýchacie ťažkosti či nadváha.

Kontrola jedálnička

Pri podozrení na potravinovú intoleranciu je najlepšie navštíviť lekára a nechať si ju diagnostikovať. Ľudia s potravinovou intoleranciou si musia prísne strážiť jedálniček. Nájsť vhodné potraviny je často pomerne náročné. Špecializované výrobky je dostať napr. v maloobchodnej sieti KRAJ, ktorý rozbehol projekt Život bez obmedzení. V rámci projektu odborníci vysvetľujú všetko, čo sa týka potravinových intolerancií.

O lekárovi

Čo všetko sa za potravinovou intoleranciou skrýva, kto je ňou ohrozený, ako prebieha diagnostika a následná liečba? To vám ozrejmil MUDr. Vladislav Abaffy – Odborný garant projektu Život bez obmedzení. Na vaše otázky odpovedal v stredu 2. októbra 2019 od 10:00-11:00 v magazíne Vysetrenie.sk.

MUDr. Vladislav Abaffy je atestovaný lekár internej medicíny s dlhoročnou ambulantnou praxou a absolventom Lekárskej fakulty UK v Bratislave. V prístupe k pacientom sa usiluje aplikovať princípy celostnej medicíny podľa poznatkov a skúseností IFM (The Institute for Functional Medicine, Cleveland, Ohio).


Online rozhovor

2019-10-02 10:09:41 - otázka od: Soňa Dobrý deň,chcela by som poradiť ako sa stravovať,mám potvrdené: histam.intoleranciu,laktózovú intoleranciu,alergiu na psenič.múku,ražnú,mimo ovsennej.Mám potvrdenú dg.SIBO,vysoké množstvo žalúd.kyseliny,reflux,alergiu peľ.celosezónnu,roztoče,pes a mačka...Niekedy už neviem ako sa stravovať.Som na kukur.pečive,bezlak.vyrobkoch a dávam pozor na potraviny s vysokým obsahom histamínu. Ďakujem za radu.S pozdravom a prianím pekného dňa Soňa Včelíková. Zorientovať sa v intoleranciách nie je jednoduché. Práve preto som rád, že potraviny Kraj prišli s projektom Život bez obmedzeni, v ktorom ma oslovili ako odborného garanta. Na ich stránkach nájdete odpovede na všetky otázky týkajúce sa intolerancií a stravovania. Ak by ste potrebovali širšiu konzultáciu, mám tam aj online poradňu, kde mi môžete napísať.

2019-10-02 10:16:08 - otázka od: Filumena Dobrý deň, mám intoleranciu na laktózu už 50 rokov. Dlho som o takej chorobe ani netušila, keď som zistil, že mi mlieko a výrobky nerobia dobre, vyhýbala som sa im, ale aj tak som často mala problémy, keďže sa laktóza vyskytuje vo veľa hotových výrobkoch. Intoleranciu som si vlastne diagnostikovala sama, keď to už bolo neúnosné. Teraz sa vyhýbam aj hotovým výrobkom, kupujem len bezlaktózové výrobky, ktoré však určitú desatinu percenta obsahujú. Raz začas, keď začínam mať problémy, urobím si očistu čriev pomocou ľanového semena. Vydedukovala som, že nespracovaná laktóza sa usádza na stenách čriev a keď jej je viac, začína škodiť. Je môj predpoklad správny ? Dobrý deň, je to otázka enzýmu laktázy, ktorá sa tvorí v tenkom čreve. Pri dlhšom vyhýbaní sa laktóze, sa dokáže vytvoriť enzým laktáza v bunkách tenkého čreva - aj keď malé množstvo. Toto stačí na spracovanie malého množstva laktózy, ktorá sa skrýva v potravinách. Očistná kúra z času na čas je v poriadku, ale laktóza sa v črevách neusádza.

2019-10-02 10:18:54 - otázka od: Juraj Nosko Sme z Bratislavy, manželka trpí nepravidelnými, nárazovými hnačkami. Gastroentrologické vyšetrenie a sono brucha sú negatívne. Otázka : Je potrebná diagnostika na potravinovú intoleranciu, kde sú ambulancie a aké sú podmienky tohto vyšetrenia. Vopred ďakujem za odpoveď. Juraj Nosko Dobrý deň, pravdepodobne sa jedná o nejaký typ intolerancie a vyšetrenie je určite potrebné. Tieto testy na intolerancie vykonávajú alergologické alebo interné ambulancie. Viac informácii a aj kontakt na pracovisko, ktoré sa tým zaoberá nájdete na web stránke projektu Život bez obmedzení.

2019-10-02 10:21:34 - otázka od: Emilia Mikova Dobrý den. Dcére (40 r) zistili celiakiu march 3c.Musí jesť len kašovitú stravu? A čo konkrétne sa myslí pod kašovitou stravou? Dá sa dietou znížiť march 3c v jej veku? Ďakujem. Diagnostikovaná celiakia je ochorenie, ktoré je potrebné riešiť diétou, vynechaním lepku. Nemusí jesť iba kašovitú stravu, hlavne, aby strava bola bez lepku. Ide o autoimunitné ochorenie, ktoré sa zatiaľ nedá liečiť.

2019-10-02 10:23:02 - otázka od: Bea Poprosim o info, vypustila som potraviny z bielej muky a vsetky kysnute veci, kt. ma nafukovali, miesto toho jem iba celozrnny razny chlieb, takisto mliecne privarky a strukoviny. Ak toto nemam v jedalnicku, nechyba to organizmu, prip. cim si mam doplnat tieto potraviny? Nie, nechýba. Náhradu obilovín máte v ražnej múke.

2019-10-02 10:27:23 - otázka od: elka viete mi odporucit kde si mozem dat spravit testy na intolernaciu na potraviny?dam na to peniaze, ale nech je to kvalitne..dakujem Testy sa robia v alergologických ambulanciách, ako aj v niektorých interných ambulanciách. Pokojne sa obráťte aj na bratislavskú ambulanciu, v ktorej pôsobím ja.

2019-10-02 10:30:09 - otázka od: Katarina Tanková Dobry den.Pisem za svojho dospeleho syna,ktory ma od 1.roka zivota histologicky potvrdenu celiakiu.V postpubertalnom obdobi doslo k nedodrzaniu diety.Po 10 rokoch doslo k zhorseniu,v zmysle roznych alergii,nie potravinovych.Velmi zle su kozne prejavy.Tvoria sa mu zapalove loziska,niekedy az hnisave a niekedy az 5 odrazu.Nastartoval sa zly imunitny system? Uz sme opet na diete.Dakujem. Porušením diéty došlo k zhoršeniu stavu sliznice tenkého čreva, a tým aj k prejavom kožných reakcií. Ak po opätovnom nasadení diéty sa stav neupraví, bude vhodné doplniť vyšetrenia na intolerancie, prípadne bakteriálne osídlenie tenkého čreva.

2019-10-02 10:32:40 - otázka od: Zuzana Dobry den, pan doktor, rada by som sa opytala, ci je mozne diagnostikovat potravinovu intoleranciu aj u plne kojeneho 3,5 mesacneho babatka. Navstivili sme pediatricku, lebo syncek mal hlien aj krv v stolici. Infekcia sa nepreukazala. Doktorka nas informovala, ze problem moze byt lepok, vajicka alebo mlieko. Ale na ziadne vysetrenie nas neposlala. Len tieto zlozky mam vylucit v strave. Skutocne doslo k zlepseniu, ale ked nevieme, v com je problem, velmi ma to obmedzuje v stravovani a znizuje to tvorbu materskeho mlieka. Nie je mozne zistit, ktora zlozka je skutocne problematicka, aby som vylucila mensiu cast potravin? Dakujem krasne za radu! Odporučil by som rešpektovať diétne odporučenie detskej lekárky, pokiaľ sa stav upravil, vyšetrenie intolerancií je možné spraviť aj neskôr, po ukončení dojčenia.

2019-10-02 10:34:41 - otázka od: Lucia Dobry den pan doktor. Je mozne v pripade striktneho dodrziavania elimiminacie netolerovanej potraviny tuto intoleranciu uplne odstranit? Alebo je to dozivotna vec. Ide mi o to, ci clovek dokaze akoby preprogramovat crevo v pripade, ze by dlhsiu dobu vynechal pre neho nevhodne potraviny. Dakujem za odpoved Lucia Intolerancia sa lieči diétou, ktorá je väčšinou dlhodobá, niekedy aj trvalá. Je to porucha imunitného systému, ktorý nie je možné jednoducho preprogramovať.

2019-10-02 10:36:42 - otázka od: Helena Prosím vás. Mám zistili mi potravinovú intoleranciu. Je to normálne keď takmer každú noc, alebo ráno sa zobudzam so silnými bolesťami hlavy? Ďakujem. Neuvádzate, akú intoleranciu Vám presne zistili, ale bolesti hlavy sú sprievodným znakom viacerých intolerancií. Ak dodržiavate odporúčanú diétu a bolesti neustúpili, poraďte sa s lekárom, ktorý intoleranciu diagnostikoval.

2019-10-02 10:39:19 - otázka od: Lubica Z. Dobrý deň, odporúčate pri intolerancii na bielkovinu kravského mlieka,napr. po dvojročnom dodržiavaní bezmliečnej stravy, postupne začať pridávať mliečne potraviny do jedálnička, alebo radšej pokračovať v diéte? Tento prípad sa týka mojej dcéry (vek 12 rokov). Ďakujem V tomto veku by som ešte neodporúčal znova zaraďovať výrobky z kravského mlieka do jedálnička. Vhodné by to bolo vyskúšať v dospelosti, kedy je už ukončený hormonálny vývoj organizmu.

2019-10-02 10:43:03 - otázka od: Eva Dobry den pan Doktor, chcela by som Vas poprosit o radu. Syn 3,5 rocny ma od 2 rokov alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka, vajce, psenicu, ryzu, mandle. Alergie sa mu postupne nabalovali. Prejavilo sa mu to exemom na tvari a hnackami Uziva liek Nalcrom 3x denne pred jedlom, pribiotika, vitamin D a makovy olej koli doplneniu vapnika. Je na prisnej diete. Chcela by som sa opytat ci sa mu da nejakym sposobom pomoct, aby sa mu tie alergie zmiernili alebo uplne vymizli. Mohli by ste mi poradit co by som mu mohla este davat ako doplnok k jeho dietam aby mu mu nechybali vitaminy atd. Dakujem velmi pekne. Eva Postupujete určite správne, aj s dopĺňaním potrebných látok. V tomto veku ešte nie je nutné pridávať ďalšie doplnky. Možno v prípade ochorenia detský multivitamín a vitamín C.

2019-10-02 10:47:01 - otázka od: Miro Mám intolerenciu hlavne na ovocie a myslím že na Arašidy. Chcem sa spýtať na nejaký liek ktorý potlačí prejavy tej intolerancie po zjedení , pretože tie potraviny určite nikdy jesť neptrestanem napriek prejavom. / Bolesti brucha, krče, žihlavka. Ďakujem za odpoveď. M. Neuvádzate presne, na aké ovocie máte reakciu - sladké alebo kyslé. Pokiaľ by to bolo na sladké ovocie, príčinou môže byť intolerancia na niektorý z cukrov. Určite odporúčam odbornú diagnostiku, ktorá Vám zodpovie všetky Vaše otázky. Prejavy netreba podceňovať, keďže sa môžu stupňovať.

2019-10-02 10:47:40 - otázka od: jozef bertok dobry den je mozne vyliecit SIBO?a ked tak ako?liecbu antibiotikami poznam a nezabera,dakujem SIBO je možné liečiť a potláčať príznaky dietou, samotné antibiotika sa používajú len na začiatku liečby na pomoc organizmu zvládnuť premnožené baktérie, ale sú aj postupy kde sa antibiotiká ani nepoužívajú. SIBO neznamená len premnožené baktérie ale aj následky ich premnoženia, veľmi často syndrom zvýšenej črevnej priepustnosti. Dnes je už možné aj vyšetrenie premnožených baktérií a na základe tohto vyšetrenia liečebný zásah.

2019-10-02 10:49:10 - otázka od: Alena Dobrý deň, prosím Vás o informáciu, aký lekár diagnostikuje potravinovú intoleranciu? Mám ekzém a je veľmi ťažké zistiť vhodné potraviny, pretože na koži sa to zrejme prejavuje oneskorene. Ďakujem Máte pravdu, kožné reakcies väčším časovým odstupom sú aj prejavom intolerancie. Odporúčam diagnostiku u alergológa.

2019-10-02 10:55:10 - otázka od: Ingrid Trnavská Dobrý deň,som matka 11 ročného chlapca,športovca, ktorý má tri roky potvrdenú HIT,jeho prejavy sú bolesť hlavy,ktorá väčšinou vyústi do zvracania,problémy nastanú niekedy vyložene po jedle,ale aj pri vyššej fyzickej záťaži,zaujímalo by ma či znížená hladina enzýmu DAO môže zastaviť proces trávenia a či fyzická záťaž zníži vylučovanie enzýmu DAO?/ Aký vplyv má záťaž na DAO/. Bola by som vďačná za radu ,ako zvýšiť hladinu aj aktivitu enzýmu ./prírodné prostriedky/ Ďakujem Trnavská DAO nepôsobí v procese trávenia, ale jeho úlohou je rozkladať histamín. Zníženie DAO vedie k vyššej hladine histamínu, čo spôsobuje Vami uvádzané ťažkosti. Odporúčam prísnu diétu s vylúčením potravín obsahujúcich alebo tvoriacich histamín. DAO nie je jediným enzýmom, ktorý rozkladá histamín v organizme a jeho hladina, resp. tvorba je riadená geneticky. Zatiaľ nepoznáme žiadne prostriedky na zvýšenie jeho množstva či aktivity.

2019-10-02 10:57:37 - otázka od: Patrik Dobry den mam intoleranciu na ovocie , banan, jablko , slivka. Prejavuje sa opuchom hrtana a jazyka a problemom dychania. Ovocie som uplne vylucil tak ostatne intolerancie som nezistoval. Na alergiologickom vysetreni je alergia potvrdena. Okrem toho zistena alergia na vsetky travy. Zaver vysetrenia je ze pri tak rozsiahlej alergii nie je mozna cielena liecba . Dostal som bezne volnopredajne lieky a fukacku. Mam skusat jest ovocie ci sa intolerancia nestrati , da sa intolerancia omedzit alebo liecit Vo Vašom prípade nejde o intoleranciu ale typickú alergiu, na ktorú určite užívajte predpísanú liečbu.

2019-10-02 11:00:56 - otázka od: Anna Dobry den . Mam otazku na pana doktora ci pri laktozovej intolerancii mozu byt prejavy tocenia hlavy . Intilerancia bola potvrdena popri tom aj prelicenie na premnozene bakterie v creve su obdobia kludove a potom sa zovu zacnu objavovat nafukovanie castejsie stoice a tocenie hlavy . Otazka ci tocenie hlavy moze mat suvis s pomenovanymi problemami Dakujem Prejavy točenia hlavy môžu súvisieť s laktozovou intoleranciou pokiaľ sa nedodržiava bezlaktózová dieta. V tomto prípade ale môže isť skôr následok syndromu bakteriálneho prerastania, teda pozit SIBO, pri ktorom sa ťažšie dodržuje dieta a jej porušenie môže viesť k Vami uvádzaným problémom.

2019-10-02 11:01:23 - otázka od: Zuzana Lieskovská Dobrý deň p. doktor, mám problém s trávením mliečnych výrobkov. Prejavuje sa mi to plynatosťou a preháňaním, ale môže sa to prejaviť aj ekzémom na tvári? Kupujem si bezlaktózové potraviny, ktoré mi tráviace ťažkosti zmierňujú. Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň. Lieskovská Mliečne výrobky obsahujú laktózu, ktorá je najčastejším dôvodom ich neznášanlivosti, vo Vašom prípade ale môže ísť aj o intoleranciu na mliečnu bielkovinu, nakoľko ako píšete bezlaktózové potraviny len zmierňujú ťažkosti. Ak by bola príčinou len neznášanlivosť laktózy, po jej vylúčení z potravy by ťažkosti mali úplne prestať.

2019-10-02 11:01:40 - otázka od: Milos Dobrý deň, máte nejaké nové informácie o vývoji lieku na celiakiou s potenciatorom VX-770, alebo inej ceste ako riešiť celiakiu? Ďakujem. Miloš VX-770 alebo Ivacaftor bol vyvinutý a registrovaný pre liečbu cystickej fibrozy, pri hlbšom skúmaní biochemických procesov sa zistilo že pri cystickej fibroze ide o podobnú reakciu imunity ako u celiakie, teraz je tento liek v skúšaní, na výsledky musíme ešte počkať.

2019-10-02 11:01:55 - otázka od: irena Som celiatička a chcem sa opytat je glutaman sodny lepok? Nie glutaman sodný nie je lepok, aj ked sa v niektorých prípadoch môže z neho získavať zložitým chemickým procesom.

2019-10-02 11:02:12 - otázka od: Martin Juraško Dobry den, moje obe deti (3a5) maju intoleranciu na bielkovinu kravskeho mlieka. Existuje nejaka liecba alebo jedina moznost je iba vysadenie kravskeho mlieka? Liecba totiz nasadena nie je ziadna. U syna doslo po cca roku od urcenia diagnozy a nasadenia diety ku zhorseniu vysledkov. U dcery bola iba teraz diagnostikovana. Dakujem Pokiaľ bola diagnostikovaná intolerancia na bielkovinu kravského mlieka jedinou liečbou je vylúčiť kravské mlieko a výrobky z neho z jedálnička. Ak došlo aj pri diete k zhoršeniu stavu treba s odborníkom na výživu prejsť dietu či sa v nej nenachádzajú tieto bielkoviny, a pátrať aj po inej možnej intolerancii na potraviny, ktorá to môže spôsobovať.

2019-10-02 11:02:47 - otázka od: Andrea Dobrý deň. Mám 29 rokov a pred pol rokom mi zistili alergiu na kravskú bielkovinu a intoleranciu na laktózu. Je možnosť sa toho niekedy v budúcnosti zbaviť? Počula som že skôr nie ale chcem vedieť či sú prípady kedy to časom, rokmi vymizlo. Napríklad je možnosť že tehotenstvo to môže ovplyvniť a zmení sa to? a ešte si dovolím podotázku: ako je možné že celý život môžem mliečne a zrazu mám alergiu na kravskú bielkovinu? Ako sa to môže stať? Intolerancii na laktózu rozumiem ale tá alergia ma hnevá že ako sa k nej človek dopracuje. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Alergia a intolerancia sú rozdielne veci, intolerancia laktozy je trvalá nakoľko znamená nižšiu tvorbu enzýmu laktázy v črevných bunkách, ktorá je zodpovedná za štiepenie cukru mliečneho cukru – laktózy. Alergia na bielkovinu kravského mlieka vzniká krátko po konzumácii mlieka resp výrobkov z neho. Počas tehotenstva skôr reagujú intolerancie zmiernením svojich príznakov, niekedy až ich neprítomnosťou počas tehotenstva, ale následne sa zvyknú vrátiť. Alergie takto ale nereagujú, tie ostávajú aj počas tehotenstva. Žial príčinu vzniku alergie na potravinu, ktorá predtým nerobila problémy, zatiaľ nepoznáme.

2019-10-02 11:03:21 - otázka od: Dana C. Dobrý deň, rada by som sa opýtala, prečo sú pacienti s histamin. intolerancou stále zaznavaní. Liek pre nás, Daosin si musíme hradiť v plnej výške a nie je zrovna lacný. Príspevok na dietu - stravu nedostávame a ani na ZTP nemáme nárok - ako majú napríklad pacienti s bezlepkovou dietou. Pritom ak má niekto histam. intoleranciu má taktiež veľmi veľké obmedzenia čo sa týka stravy a tých potravín, ktoré mu nerobia problémy je veľmi málo. Napríklad ked niekam cestujem tak som radšej hladná a som iba na vode, pretože nikdy neviem ako moje telo zareaguje a či mi tabletky zaberú. Poradíte nám je nejaká spoločnosť, ktorá združuje takýchto pacientov a ma potenciál pre nás aj niečo vybojovať. Vopred dakujem za odpoved Histaminová intolerancia zatiaľ nie je uznaná ako diagnóza a nemá štatistické číslo, nie je ju možné vykazovať a bežne sa vykazuje pod inými diagnózami. V niektorých krajinách existujú združenia takto postihnutých pacientov, sú krajiny v ktorých sú už bežné reštaurácie ktoré podávajú aj stravu pre pacientov s histamínovou intoleranciou, resp. aj inými intoleranciami.

2019-10-02 11:07:04 - otázka od: Alexandra Biehler Dobry den, vzdy po mliecnych vyrobkoch, hocijakych, aj bezlaktozovych, ma o par hodin (10-12) zacne boliet brucho, akoby posledna cast creva a nemozem vobec na wcko na velku potrebu. A ked, tüak vzdy s velkymi problemami. Riesim to vylucenim vsetkych mliecnych, napriek tomu, ze ich mam rada. Alergiu mi nezistili ziadnu. Stretli ste sa s niecim podobnym, prosim Vas? Dakujem Určite by som odporúčal diagnostiku, o akú intoleranciu ide. Rovnako odporúčam aj vyšetrenie u gastroenterológa, hlavne kolonoskopiu, nakoľko problém môže byť aj v samotnom hrubom čreve, napríklad divertikuly.

2019-10-02 11:09:04 - otázka od: Lenka Dobrý deň, mám zistenú histaminovú intoleranciu a intoleranciu na mlieko. Tvoria sa mi cesty na vaječníkov, chcem sa opýtať či to môžem mať nejakú spojitosť, že sa mi tvoria tieto cysty kvôli intoleranciam. Ďakujem Zatiaľ nie je dokázaná súvislosť medzi tvorbou cýst a potravinovou intoleranciou, aj keď to môže byť jedným z vedľajších príznakov, popri ďalších príznakoch, ako napríklad bolesti hlavy, ekzémy, ktoré sú častejšie.

2019-10-02 11:10:19 - otázka od: Martina Dobrý deň pán doktor. Mám diagnostikovanú intoleranciu na laktózu. Znižuje toto ochorenie imunitný systém aj pri dodržiavaní diéty? ďakujem za odpoveď. Intolerancia laktózy znamená, že netvoríte enzým laktázu. Je to dané skôr geneticky a nemá to žiadny súvis s imunitným systémom.

2019-10-02 11:11:44 - otázka od: Mária Jaduščáková Dobrý deň, mám prosím otázku " Ako súvisí Hašimotova choroba so stravovaním a ako sa dá účinne liečiť" ďakujem Hašimotova choroba je autoimúnne ochorenie štítnej žľazy, ktorého liečba patrí do rúk endokrinológa. V tomto prípade so stravovaním nesúvisí.

2019-10-02 11:14:14 - otázka od: Eva Dobrý deň pán doktor, V prvom rade ďakujem za Vašu diagnostiku.Vedeli by ste mi poradiť,mám zistenú intoleranciu na kazeín a sóju a zároveň nesmiem jesť strukoviny vo veľkom množstve.Ako zabezpečiť potrebný príjem bielkovín v strave v prípade,že som vegetarián? Ďakujem za odpoveď a prajem veľa pracovných úspechov. Bielkoviny sa získavajú z mäsa, mäsových výrobkov, mliečnych výrobkov, vajec, v menšej miere z obilovín. Vo Vašom prípade je možné bielkoviny doplniť konzumáciou vajec, resp. doplnkov, ktoré používajú pri výžive športovci.

2019-10-02 11:18:00 - otázka od: Dana Dobry den, mala som pozitivny metanvodikovy test SIBO. Doporucili mi antibiotika na 14 dni a nasledne probiotika a pocas uzivania ATB dodrziavat fodmap dietu. Je potrebne uzit antibiotika alebo postaci fodmap dieta a probiotika? Mam obavy aby sa po douzivani ATB nezhorsil stav. Okrem toho mi zistili intolerancie - laktoza, sacharoza, hriby. Liečba ATB sa používa v prípade, že premnoženie črevných baktérií je výrazné. Fodmap diétu je vhodné dodržiavať nielen počas, ale aj po liečbe. Probiotiká v kombinácií s diétou a ďalšie doplnky, ako sú zinok, vitamín A, omega 3 mastné kyseliny, vláknina a berberín upravia črevnú flóru a s odstupom 2-3 mesiace je možné zaraďovať do stravy aj vylúčené poraviny v menšom množstve.

2019-10-02 11:19:56 - otázka od: Zuzana Dobry den, priatel ma intoleranciu na laktozu, cize kupujeme vsetko bezlaktozove. Vsetko je v poriadku s tymito bezlaktozovymi vyrobkami, ale ak z bezlaktozovej smotany spravim omacku k masu, ta ho prezenie aj napriek tomu, ze je bezlaktozova. Bezlaktózové výrobky obsahujú isté množstvo laktózy, zhruba 1/10 pôvodného množstva. Je možné, že v smotane je koncentrovanejšie množstvo laktózy, ktorá vyvolá tieto príznaky. Odporúčam ju nepoužívať.

2019-10-02 11:20:37 - otázka od: Oľga Dobrý deň, mám diagnostikovanú migrénu neurológom, doporučil ma na histamínové testy, vraj aj histamín môže spúšťačom. Ďakujem a prajem pekný deň Oľga Áno, neurológ má pravdu, určite treba vyšetriť minimálne intoleranciu na histamín.

2019-10-02 11:23:49 - otázka od: Alica Dobrý deň, väčšinu života trpím vážnym akné. Roky sa snažím nájsť jeho príčinu. Vyšetrenia mi nepotvrdili potravinovú intoleranciu. Môžem teda stravu ako pôvodcu akné vylúčiť, alebo potraviny môžu spôsobovať moje kožné problémy napriek tomu, že ich tolerujem? Ďakujem pekne. Akné môže byť pôvodu infekčného alebo zo stravy. Pokiaľ sa nepotvrdila intolerancia a nemáte žiadne problémy s trávením, môže sa jednať o infekčný pôvod akné. Ak máte problém s trávením, odporúčam vyšetrenie u gastroenterológa.

2019-10-02 11:25:36 - otázka od: Jánko Dobrý deň, moja otázka znie.: Probiotiká a potravinová intolerancia??? Je vhodné probiotiká dlhodobo užívať?? Potravinová intolerancia znamená zníženú tvorbu enzýmov na štiepenie jednotlivých zložiek potravy. Probiotiká sa viac používajú pri poruche črevného mikrobiómu, čo nie je prípad intolerancie.

2019-10-02 11:27:41 - otázka od: Eva Dobrý deň pán doktor, dovoľujem si Vás požiadať o informáciu, ako sa zisťuje histamínová intolerancia. Počula som a aj čítala, že je to veľmi ťažké zistiť. Je to pravda? A ku ktorému lekárovi treba zájsť? Veľmi pekne Vám ďakujem. Je pravda, že histamínová intolerancia sa ťažko zisťuje, pretože zatiaľ nie sú spracované dostatočne diagnostické kritériá. Vyšetriť sa môžete dať aj v našej ambulancii alebo u alergológa.

2019-10-02 11:28:31 - otázka od: Lenka Dobry den priatel ma laktozovu intoleranciu, zistenu pred dvoma rokmi. Cakame babatko, je to dedicne? Dakujem Laktózová intolerancia sa zvykne dediť, šanca je 50 na 50.

2019-10-02 11:29:30 - otázka od: Andrea Dobry den pan doktor,chcela by som sa informovat ako sa k Vam da objednat do Bratislavskej ambulancie. Dakujem za informaciu. Kontakt si prosím nájdite na web stránke projektu Život bez obmedzení.

2019-10-02 11:31:34 - otázka od: Alena Magušinova Dobry den mam problem s prijimanim sacharozy glujkozy, chcela by som sa spytat kto robi taketo vysetrenie alergologicka tvrdi ze na slovensku nikto Zníženie enzýmov tráviacich cukry, ako je to zrejme aj vo Vašom prípade, robí gastroenterológ odberom vzorky tkaniva z tenkého čreva a stanovením enzýmov tráviacich cukry.

2019-10-02 11:34:16 - otázka od: Roman Dobrý deň, mám divertikulózu (a už zopár divertikulitíd). Môže potravinová intolerancia negatívne ovplyvňovať môj stav a vyvolať divertikulitídu? Potravinová intolerancia nemá súvis s divertikulitídou, ale skôr zloženie stravy a obsah vlákniny v strave. Pokiaľ máte diagnostikovanú niektorú z intolerancií, tá to obmedzuje konzumáciou niektorých potravín, ale priamy súvis s Vašim ochorením nemá.

2019-10-02 11:37:13 - otázka od: Oľga Dobrý deň, pán doktor chcem sa opýtať. Keď mám diagnostikovanú celiakiu,HIT, veľa žalúdočnej kyseliny, reflux a herniu žalúdka, môže s tým súvisieť bolesť žalúdka a ešte zvlášť v jesennom a jarnom období? V auguste sa tieto bolesti začali dosť silno ozývať, teraz sa častejšie pridruží aj bolesť hlavy. Ďakujem za odpoveď a Váš názor. Oľga Bolesť žalúdka môže súvisieť s nadprodukciou žalúdočnej kyseliny aj s herniou. Intolerancie na bolesti žalúdka vplyv nemajú, ale môžu sa podieľať na bolestiach hlavy. Jesenné a jarné obdobie je typické pre zhoršovanie žalúdočných ťažkostí, napr. vredovej choroby žalúdka.

2019-10-02 11:42:35 - otázka od: PETER DOBRY DEN CHCEL BY SOM SA OPYTAT V DNESNEJ PRECHEMIZOVANEJ DOBE CORAZ VIAC LUDI MA PROBLEMY SO STRAVOU.AKO TO BOLO V MINULOSTI .A CI BY NEBOLO VHODNE MOZNO SA VYHYBAT HLAVNE JEDLAM A ROZNYM TRVACNYM POTRAVINAM.VED OBYCAJNY CROOASSANT BALENY V OBALE VYDRZI CERSTVY NIEKOLKO DNI A PRI POZRENI NA ZLOZENIE ASI VIEME PRECO.PRITOM SA TO DA UROBIT BEZ CHEMIE KONZERVANTOV A FARBIV.ZAKLADNY NAPOJ MLIEKO A TELO HO NEPRIJIMA.NEMOZE TO BYT INTOLERANCIA NE NIECO CO V TOM MLIEKU V MINULOSTI NEBOLO???DAKUJEM Vaša otázka je zaujímavá, smeroval by som ju skôr na pediatrov, ktorí majú bohaté skúsenosti s nárastom alergií a intolerancií u malých detí. Či to súvisí s chemizáciou našich potravín zatiaľ s určitosťou povedať nevieme, ale predpoklad tam je.


Tagy:
rozhovor online rozhovor potravinová intolerancia

2019-10-02 10:00:00  |  Foto: red  |  Autor: © Zoznam/Janka  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia