Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

ČÍSLO, ktoré robí koronavírus horším ako ostatné choroby: Toľkoto dní prežije

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Odolnejší ako sa predpokladalo! Nový koronavírus môže podľa vedcov prežiť na povrchoch oveľa dlhšie ako iné baktérie. Tento vírus môže ostať na kľučkách od dverí a na zábradliach až deväť dní.

Odolnejší ako ostatné vírusy

Na druhej strane, britský doktor a profesor Chris Whitty hovorí o 72 hodinách ako o období, počas ktorého sú ľudia najviac v ohrození, ak sa dostanú do kontaktu s vírusom. V porovnaní s koronavírusom, vírusy chrípky môžu prežiť na tvrdých povrchoch a infikovať osobu 24 až 48 hodín. Doba, počas ktorej prežijú vírusy chrípky a prechladnutia mimo tela však môže byť ešte kratšia, len pár hodín. 

Čítajte tiež: Najväčší nepriatelia pečene ukazujú svoju silu: Tieto NÁVYKY potichu zabíjajú orgán

Nemecký vedec a profesor Gunter Kampf, ktorý uskutočnil nový výskum tvrdí, že koronavírus Covid-19 by mohol byť omnoho odolnejší ako bežné vírusy. Až deväť dní prežije na plastoch a päť dní na skle, kove a drevených povrchoch, ako sa uvádza na eurekalert.org.

V prvej analýze tohto druhu zhromaždil vedecký tím údaje z 22 predchádzajúcich štúdií o koronavírusoch a ich inaktivácii pre budúcu učebnicu. Zamerala sa na koronavírusy SARS a MERS a zistila, že môžu pretrvávať a zostať infekčnými pri izbovej teplote až deväť dní, pričom priemer je štyri až päť dní.

Profesor Kampf z Ústavu hygieny a environmentálneho lekárstva Fakultnej nemocnice Greifswald uviedol: „Nízka teplota a vysoká vlhkosť vzduchu naďalej zvyšujú ich životnosť.“

Výsledky boli uverejnené v časopise Journal of Hospital Infection.

Najúčinnejšie dezinfekčné prostriedky

Testy ukázali, že najúčinnejšie sú dezinfekčné prostriedky a bielidlá obsahujúce etanol, peroxid vodíka alebo chlórnan sodný. Pri použití vo vhodných koncentráciách ničia patogénne častice. Podľa Kampfa to postačuje na významné zníženie rizika infekcie. 

Vedecký tím analyzoval rôzne koronavírusy a výsledky u všetkých boli podobné. 

 „Analýza 22 štúdií ukazuje, že ľudské koronavírusy, ako je koronavírus závažného akútneho respiračného syndrómu (SARS), respiračný syndróm Stredného východu (MERS) alebo endemické ľudské koronavírusy (HCoV) môžu pretrvávať na neživých povrchoch, ako sú kov, sklo alebo plast až 9 dní,“ povedal Kampf a pokračuje: „Možno ich však inaktivovať povrchovými dezinfekčnými postupmi pomocou 62-71% etanolu, 0,5% peroxidu vodíka alebo 0,1% chlórnanu sodného do jednej minúty.“

ČÍSLO, ktoré robí koronavírus
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Iné dezinfekčné prostriedky obsahujúce benzalkóniumchlorid alebo chlorhexidín diglukonát sú menej účinné.

Prof Kampf uviedol: „Keďže nie sú k dispozícii žiadne špecifické terapie pre nový koronavírus, na zastavenie pokračujúceho prepuknutia choroby a kontrolu tohto nového infekčného vlákna bude rozhodujúce včasné zadržanie a prevencia ďalšieho šírenia.“

Prežije až 72 hodín

Britský lekár Chris Whitty povedal, že kvapky infekcie koronavírusu Covid-19 môžu zostať na zábradliach autobusov a vlakov až tri dni.

Lekár to vysvetlil nasledovne: „Ihneď po tom, ako sa tak stane, vznikne určité riziko prenosu, riziko a zvýši a potom časom vírus zoslabne. Pravdepodobne sa tak stane za 48 hodín až 72 hodín po tom, čo sa dostane na tvrdý povrch. Vírusy na mäkkých povrchoch vydržia kratšiu dobu.“

Umývať a umývať!

Odborník upozorňuje, že keď sa dotknete povrchu s vírusom, neznamená to, že sa hneď nakazíte. Ak sa však po tom dotknete svojej tváre a neumyjete si medzitým ruky, je viac než isté, že sa nakazíte. 

„Ak budete v autobuse a budete sa držať tyčiek, je to v poriadku. Uvedomte si však, že to robíte rukami. Nedotýkajte sa potom tváre, umyte si ruky a potom robte, čo chcete,“ dodal Whitty. 

Najlepším spôsobom, ako sa chrániť, je pravidelné a dôkladné umývanie rúk mydlom a vodou. Malo by to trvať ideálne 20 sekúnd, počas ktorého sa zbavíte väčšiny baktérií a vírusov. Nedotýkajte sa očí, nosa alebo úst špinavými rukami a vyvarujte sa kontaktu s chorými ľuďmi. Dôležité je aj čistenie a dezinfekcia predmetov a povrchov, ktorých sa dotýkate. 

Viac o téme: VírusOchoreniePrevenciaNákazaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9