Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Chcete znížiť cholesterol a mať zdravšie srdce? Bežte do obchodu po tento nápoj

(Zdroj: GettyImages)

Populárny nápoj, ktorý obsahuje širokú škálu vitamínov a minerálov. Je obzvlášť bohatý na lykopén, silný antioxidant s úžasnými zdravotnými výhodami. Prečo by ste aj vy mali začať s popíjaním paradajkovej šťavy?

Upravuje hladinu cholesterolu, má močopudné účinky, pôsobí protizápalovo, upravuje trávenie. Paradajková šťava v sebe skutočne ukrýva čarovnú moc. Navyše sa z nej aj chudne. Má totiž nízky obsah kalórií, aktivuje metabolizmus a pomáha spaľovať tuk, píše sa na steptohelath.com. Ak ju začnete piť pravidelne, najmä v skorých ranných hodinách, dodá vám energiu na celý deň. Čo by ste o nej ešte mali vedieť?

Približne 250 ml paradajkovej šťavy obsahuje 4 kalórie, 2 gramy bielkovín a rovnaké množstvo  vlákniny. Nájdeme v nej vitamín A, B1, B2, B3, B5, B6,  K a tiež fosfor, horčík a železo. Jeden pohár dokonca takmer pokryje dennú potrebu vitamínu C.

Výhody paradajkovej šťavy

Preplnená antioxidantmi

Paradajková šťava je koncentrovaným zdrojom silných antioxidantu lykopén. Ide o karotenoidový uhľovodík, ktorý má množstvo zdravotných výhod. Chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi, čím znižuje oxidačné procesy v bunkách.

Zbraň proti zápche

Zápcha nie je niečo, čo treba brať na ľahkú váhu. V skutočnosti, ak sa nelieči, môže sa stať chronickou a viesť k vážnym zdravotným následkom. Veľmi jednoduchým spôsobom, ako s ňou bojovať, je dodržiavať diétu, ktorá podporuje črevný tranzit. Pitie paradajkovej šťavy na raňajky je skvelý spôsob, ako s ňou bojovať. Paradajky sú totiž bohaté na vlákninu a pôsobia ako mierne preháňadlo.

Kardiovaskulárne výhody

Paradajka je skvelým spojencom zdravia srdca. Obsahuje totiž silné antioxidanty, ktoré znižujú rizikové faktory srdcových ochorení, ako sú vysoký krvný tlak, cholesterol či hromadenie plakov v tepnách. Štúdia s 584 účastníkmi odhalila, že tí, ktorí dodržiavali diétu bohatú na paradajky, mali výrazne nižšie riziko kardiovaskulárnych chorôb.

Posilňuje imunitný systém

Paradajková šťava posilňuje imunitný systém, bráni vzniku infekcií, predchádza chrípke a prechladnutiu. Je to najmä vďaka obsahu vitamínov C, A, B, D a K.

Kontraindikácie paradajkovej šťavy

Pred tým, ako si každé ráno dáte pohár paradajkovej šťavy, by ste o nej mali vedieť aj tieto informácie:

Ak trpíte bolesťami v ústach, mali by ste sa vyhnúť pitiu šťavy. Mnoho ľudí, ktorí podstupujú chemoterapiu, trpia zápalom slizníc a vznikom vredov. Kyslé potraviny, ako sú práve aj paradajky, môžu zhoršiť bolesť. Aj ľudia s poruchami trávenia by sa mali vyhnúť ich konzumácii, najmä ak ich trápi reflux pažeráka, pálenie záhy, žalúdočné vredy alebo sú po operácii tráviaceho traktu. Pre obsah draslíka je paradajka tiež kontraindikovaná u tých, ktorí by mali obmedziť konzumáciu tohto minerálu. Ide napríklad o pacientov s ochoreniami obličiek, srdca, s nedostatkom inzulínu alebo metabolickou acidózou.

Paradajkovú šťavu si môžete kúpiť vo forme 100 percentného džúsu alebo si ju pripraviť v pohodlí domova. Čo budete potrebovať?

- 1 kg paradajok

- 2 lyžičky trstinového cukru

- 2 lyžičky kyseliny citrónovej

- 2 lyžičky morskej soli

Paradajky nakrájajte na drobno, vložte do hrnca a pridajte zvyšné ingrediencie. Varte, kým nebudú rozvarené, sem-tam premiešajte. Potom zmes rozmixujte. Ak bude príliš hustá, zrieďte ju vodou a môžete popíjať.

Viac o téme: ChudnutieCholesterolParadajkyBielkovinyParadajkova stavaParadajkovy dzus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9