Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Toto je 11 najzdravších byliniek a korenín na svete: Máte ich doma a viete ich správne použiť?

(Zdroj: GettyImages)

Bylinky a koreniny nie sú len dochucovadlá, ktoré z nevýrazných jedál robia pokrmy delikátne. Sú to tiež nutričné zdroje, ktoré ponúkajú celý rad zdravotných výhod. Mnohé z nich pôsobia ako liek. Ktoré to sú?

Oplatí sa ich mať doma. Posilňujú imunitu, podporujú trávenie, znižujú zápal a zlepšujú zdravia srdca. Takáto sila sa ukrýva v obyčajných bylinkách a koreninách. „Navyše, ak ich budete pravidelne pridávať do jedla, znížite príjem sodíka v strave bez obetovania dobrej chuti,“ konštatovala dietologička Annette Snyderová. Ktoré druhy sú tie najzdravšie a aké benefity ich konzumácia prináša?

1. Kurkuma

Toto staroveké korenie sa používa už po stáročia vďaka svojim liečivým vlastnostiam. Hlavnou aktívnou zlúčeninou je kurkumín. Znižuje zápal a spája sa aj s nižším rizikom rakoviny, srdcových chorôb, cukrovky 2. typu a neurologických degeneratívnych stavov. Pridávajte ju do jedál vždy s  čiernym korením alebo zdrojom zdravého tuku, aby ste zvýšili jeho vstrebávanie.

2. Kajenské korenie

Možno ste už počuli, že korenené jedlá podporujú metabolizmus a chudne sa z nich. Kapsaicín je hlavnou aktívnou zložkou tohto dochucovadla. Dodáva jedlu šmrnc, potláča chuť do jedla, zlepšuje črevný mikrobióm.  Ak chcete pripraviť hviezdnu marinádu, skúste zmiešať cesnak, citrónovú šťavu, med, sójovú omáčku, olivový olej s trochou kajenského korenia.

3. Bazalka posvätná

Na rozdiel od bežnej bazalky, ktorá je sladká, je bazalka posvätná pikantná. Je známym dochucovadlom najmä ázijských pokrmov. „Pôsobí ako adaptogén, pomáha telu prispôsobiť sa stresu a podporuje rovnováhu tela a mysle,“ poznamenala odborníčka na zdravú výživu Tami Bestová. Štúdia z roku 2022 zverejnená vo Frontiers in Nutrition odhalila, že užívanie extraktu z nej počas dvoch mesiacov pomohlo účastníkom znížiť úroveň stresu a zlepšila sa kvalita ich spánku.

4. Zázvor

Používa sa na upokojenie žalúdka, ale zázvor môžete nastrúhať aj do smoothies, polievok či hlavných jedál. „Obsahuje širokú škálu účinných zlúčenín, ako je gingerol, ktorý stimuluje vyprázdňovanie žalúdka a podporuje normálny pohyb stolice cez črevá," vymenovala jeho účinky Snyderová. Štúdia z roku 2019 v Foods zistila, že antioxidačné a protizápalové vlastnosti zázvoru chránia pred oxidačným stresom.

5. Škorica

Škorica má protizápalové a antioxidačné účinky a tiež kontroluje hladinu cukru v krvi. „Pomáha pečeni metabolizovať glukózu a znižuje potrebu používania syntetického inzulínu u jedincov s cukrovkou 2. typu," uviedla Bestová. Ukazuje sa, že má aj pozitívny vplyv na určité neurologické degeneratívne stavy, ako je Alzheimerova choroba, tým, že kontroluje vysoké hladiny glukózy v krvi v mozgu.

6. Oregano

Oregano podporuje imunitný systém. Zistilo sa tiež, že hlavné zložky oreganového oleja karvakrol a tymol pomáhajú predchádzať tomu, aby sa určité vírusy uchytili v bunkách tela. Čerstvé je voňavejšie ako jeho sušený náprotivok a je výborným doplnkom do šalátov, marinád, grilovaných jedál a slaného pečiva.

7. Čierne korenie

Čierne korenie pomáha telu lepšie absorbovať niektoré antioxidanty, ako je kurkumín v kurkume. Aktívna zlúčenina piperín, ktorá sa v ňom nachádza, pomáha pri liečbe neurologických porúch súvisiacich s vekom a starnutím mozgu. Pravdepodobne ho bežne používate na dochutenie polievok či hlavných chodov, ale aj tieto recepty stoja za vyskúšanie. Posypte ním ovocné šaláty, či domáce pečivo.

8. Rozmarín

Vetvičky rozmarínu dodajú jedlám dokonalú chuť. Je naplnený rastlinnými chemikáliami, ako sú  antioxidanty. Polyfenoly znižujú zápal tým, že spomaľujú cytokíny, ktoré kontrolujú zápalovú reakciu tela.

9. Mäta

Nič vás nepovzbudí tak ako vôňa mäty piepornej. Mätový olej zmierňuje príznaky syndrómu dráždivého čreva, ak sa užíva dlhší čas. Zlúčenina mentol, ktorá sa v ňom nachádza, uvoľňuje svaly v tráviacom trakte. Ak bojujete s nadúvaním a plynatosťou, zvážte, či popíjanie mätového čaju nezaradíte do svojej denne rutiny.

10. Šalvia

Konzumácia šalvie sa spája so zlepšením pamäte, najmä s okamžitým vybavovaním slov. Z výskumu zverejnenom v časopise Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics  vyplynulo, že extrakt zo šalvie zlepšuje funkciu mozgu u ľudí s miernou až stredne závažnou Alzheimerovou chorobou.

11. Cesnak

Nedovoľte, aby vám výrazný zápach cesnaku zabránil nasýtiť sa touto silnou rastlinnou potravou. Má totiž antivírusové vlastnosti, ktoré podporujú imunitu. Keď je rozdrvený, uvoľňuje sírovú zlúčeninu alicín.

Viac o téme: CesnakSalviaBylinyKoreninyKurkumaSkoricaMataOreganoRozmarinZazvorKajanske korenieBazalka posvatnaCierne korenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9