Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

6 farieb stolice odhalí, čo okom nevidíte: Ak zbadáte čiernu, bežte k lekárovi!

(Zdroj: GettyImages)

Črevné problémy či virózy sú veľmi bežné, často nie sú nebezpečné a viete si s nimi poradiť sami. Niekedy však stolica môže upozorniť na niečo, čo sa deje vo vašom tele a vy o tom nemusíte mať ani šajnu. Čo znamená farba stolice a kedy by ste sa mali s obavami obrátiť na odborníka?

Odborníčka na zdravie čriev Michelle Geraghty-Corns upozorňuje, že pred tým, než odídete z toalety, by ste mali aspoň jedným okom pozrieť na to, čo vyšlo z vašich čriev. Pre portál Express objasnila 6 farieb, ktoré môže mať stolica, a čo každá farba znamená.

Zelená

Zelená stolica môže pochádzať zo zelených alebo modrých potravín, ako sú brokolica alebo čučoriedky, povedala Michelle, no dodala: "Môže to byť príznak bakteriálnej infekcie, pri ktorej sa môžete cítiť zle a mať hnačku. Zelenú stolicu môžu spôsobiť aj lieky, ako sú antibiotiká, antikoncepcia a doplnky železa."

Žltá

Žlté potraviny, ako napríklad kurkuma, môžu spôsobiť, že vaša stolica bude žltá. "Žltá stolica môže byť tiež príznakom celiakie alebo Crohnovej choroby," objasnila.

Čierna

"Čierna stolica môže byť spôsobená železom, konzumáciou tmavej zelenej zeleniny alebo doplnkami s aktívnym uhlím. Môže to byť aj príznak rakoviny čriev, čo naznačuje zaschnutú alebo starú krv z hornej časti čreva. Ak sa u vás vyskytnú tmavé výkaly, je dôležité navštíviť lekára," upozornila.

Červená

Červená stolica často znamená, že v stolici je krv, čo môže byť spôsobené nadmernou silou pri pohybe stolice alebo hemoroidmi. "Krv v stolici môže znamenať aj rakovinu čriev, najmä ak je spojená s horúčkou, nadmernou slabosťou alebo vracaním," povedala Michelle.

Biela

Biela stolica je často spôsobená liekmi, napríklad tabletami proti hnačke, ktoré ich zmenia na bledšie. Povedala: "Môže byť tiež znakom nedostatku žlče v stolici. Ak ste nezmenili lieky, mali by ste navštíviť lekára, pretože to môže byť príznakom ochorenia pečene."

Strieborná

"Strieborné výkaly vznikajú pri kombinácii čiernej dechtovitej stolice a sivej stolice obsahujúcej tuk, čo je spôsobené poruchou vstrebávania. Ak sa u vás objavia strieborné výkaly, poraďte sa o tom so svojím lekárom, aby sa vylúčili akékoľvek závažné zdravotné ťažkosti,” objasnila.

 

Viac o téme: StolicaFarba stoliceRakovina criev
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9