Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vegetariáni majú lepší spánok: Hoax alebo pravda?

(Zdroj: GettyImages)

Nové štúdie ukazujú, že vegetariánska strava by mohla byť kľúčom k lepšiemu spánku. Prečo je tomu tak a čo to znamená pre vaše zdravie?

Kvalitný spánok je pre nás rovnako dôležitý ako vyvážená strava. A zdá sa, že tieto dve oblasti sú úzko prepojené – najmä keď ide o vegetariánstvo, píše sa na www.verywellhealth.com. Nedávna štúdia z Taiwanu prináša zaujímavé zistenia o tom, ako môže vegetariánska strava ovplyvniť kvalitu spánku a znižovať výskyt nespavosti.

Nespavosť a jej dopady

Alarmujúce štatistiky odhaľujú, že až 35 % populácie trpí touto závažnou formou poruchy spánku. Nespavosť nielenže negatívne vplýva na dennej fungovanie, ale môže viesť aj k zhoršeniu zdravotného stavu. Môže ovplyvniť emocionálnu stabilitu, znížiť produktivitu a zhoršiť kvalitu života. Nedostatočný spánok tiež zvyšuje riziko obezity, srdcových ochorení a diabetes. Navyše, dlhodobá nespavosť môže viesť k depresiám a zvýšenému stresu.

Vplyv vegetariánskej stravy na spánok

Pozoruhodné je, že vegetariáni podľa výskumu môžu mať menej problémov so spánkom vďaka strave, ktorá je bohatá na vitamíny a minerály esenciálne pre zdravý spánok. Jedná sa napríklad o vitamín B6, ktorý je dôležitý pre produkciu serotonínu, hormónu, ktorý vplýva na spánok a náladu.

Rastlinná strava obsahuje aj látky, ako je melatonín a tryptofán, ktoré sú prirodzenými induktormi spánku. Okrem toho sú vegetariánske potraviny obvykle bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú redukovať oxidačný stres a podporujú kvalitný spánok.

Rady pre lepší spánok

Rád pre kvalitnejší spánok je nespočetne veľa. Avšak všetci odborníci na spánok sa zhodujú, že stratégia na lepší spánok zahŕňa najmä pravidelné cvičenie, ktoré môže podporiť hlbší a pokojnejší spánok. Obmedzenie príjmu stimulantov, ako je kofeín, najmä v popoludňajších a večerných hodinách, môže tiež prispieť k lepšiemu spánku. Relaxačné techniky, ako sú meditácia alebo joga. môžu pomôcť upokojiť myseľ pred spaním. Vďaka týmto malým ale užitočným radám sa môže zásadne zlepšiť kvalita vášho spánku a tým aj kvalita celého vášho života.

 
Aký je verdikt? 

Ak ste milovníkom mäsa, nemusíte sa báť! Vedecké štúdie síce jasne preukázali priaznivý vplyv rastlinnej stravy na spánok, nie je nutné však kvôli tomu prestať jesť mäso. Stačí, ak do svojho jedálnička zaradíte dostatok rastlinnej stravy, ktorá vám môže pomôcť pri problémoch so spánkom. 

Zároveň je treba si uveodmiť, že nie len strava je príčina vášho zlého spánku. Preto je dôležité pristupovať k stravovaniu a spánku komplexne, s ohľadom na celkový životný štýl a individuálne potreby.

 

Viac o téme: SpanokKvalitny spanokVegetarianVegetarianstvo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9