Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Strukoviny by nemali chýbať na vašom tanieri: Týchto 7 druhov patrí medzi najzdravšie

(Zdroj: GettyImages)

Fazuľa je jednou z najzdravších potravín na svete. Ak ju nekonzumujete, robíte veľkú chybu. Svoje telo oberáte o dôležité živiny. Ktoré druhy sú najzdravšie?

Zlepšujú zdravie srdca, znižujú chronický zápal, chránia telo pred chorobami a navyše sa z nich chudne. Ich hlavným prínosom pre zdravie je vysoký obsah vlákniny, bielkovín, dôležitých vitamínov a antioxidantov, uvádza sa to na eatthis.com. Sú potravinou, ktorá stojí za dlhovekosťou. Nechýbajú v jedálničku ľudí, ktorí sa dožívajú 100 a viac rokov. Napríklad obyvatelia Nicoye v Kostarike jedia čiernu fazuľu denne, ľudia žijúci v Okinawe v Japonsku si pravidelne doprajú sójové bôby a tí, čo bývajú v Icarie v Grécku zas milujú bielu fazuľu a cícer. Ktoré bôby by teda nemali chýbať na vašom tanieri?

1. Čierna fazuľa

Čierne fazule sú jedny z najzdravších na svete. Sú naplnené vlákninou a bielkovinami, vitamínmi skupiny B, železom a horčíkom. Ich konzumácia pomáha zvládať inzulínové reakcie a upravuje riziko kardiovaskulárnych ochorení u dospelých s metabolickým syndrómom, najmä kvôli vysokému obsahu vlákniny a antioxidantov.

2. Cícer

Cícer má vysoký obsah bielkovín a vlákniny, vďaka čomu je mimoriadne sýtym pokrmom. Ak ho zaradíte do jedálnička, podporíte zdravie čriev aj snahu zhodiť nadbytočné kilá. Výskum ukázal, že ľudia, ktorí ho pravidelne konzumujú majú vyšší príjem vitamínov E, A a C, ako aj folátu, horčíka, železa a zdravých tukov. Pomáha pri regulácii hmotnosti a hladiny cukru v krvi, znižujú riziko srdcových chorôb.

3. Biela fazuľa

Biela fazuľa, tiež nazývaná Cannelleni je bohatá na draslík,vďaka ktorému bude hladina vášho krvného tlaku pod kontrolou. Tento minerál predchádza vzniku obličkových kameňov a zlepšuje zdravie kostí. Je mimoriadne prospešný pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky 2. typu, astmy a osteoporózy.

4. Vlčí bôb

O zdravotných výhodách vlčieho bôbu sa nehovorí tak často ako je to u čiernej fazuli, ale to neznamená,  že neprekypuje nutričnými výhodami. Síce neobsahuje až také významné množstvo vlákniny ako vyššie spomenuté strukoviny, kompenzuje to obsahom bielkovín. Nájdeme v ňom aj zdravé nenasýtené tuky a antioxidačné rastlinné zlúčeniny. Sú naplnené karotenoidami, ktoré bojujú s voľnými radikálmi a predchádzajú poškodeniu oxidačným stresom. Jeho konzumácia má pozitívny vplyv na hladinu krvného tlaku, sýtosť a chudnutie.

5. Pinto fazuľa

Je naplnená vlákninou aj bielkovinami, má vysoký obsah prospešných živín, ako je železo a selén. Zastavuje bolesti hlavy, únavu, bojuje so srdcovými problémami. Chráni telo pred ochorením štítnej žľazy a poklesom kognitívnych funkcií a dokonca aj určitými druhmi rakoviny.

6. Sójové bôby

Sójové bôby poskytujú bielkoviny, vlákninu, zdravé tuky, aj cenné živiny, ako je vápnik, draslík, železo a selén. Považujú za kompletný proteín. Znamená to, že obsahujú všetkých deväť esenciálnych kyselín, ktoré vaše telo neprodukuje, takže ich musíte prijímať potravou. Ich konzumácia sa spája so znižovaním rizika chronických ochorení, ako je ischemická choroba srdca, rakovina prsníka a prostaty.

7. Fazuľa Navy

Navy fazuľa je typ bielej strukoviny, ktorú možno budete chcieť pridať do svojej stravy, najmä ak vám chýba vláknina, bielkoviny a vitamíny skupiny B. Nájdeme v nich folát aj tiamín. Tento vitamín je potrebný pre rast a funkciu buniek, ako aj fungovanie energetického metabolizmu. Folát je zas kľúčovým vitamínom pre kognitívne funkcie, ako aj prevenciu kardiovaskulárnych chorôb.

Viac o téme: FazulaStrukovinyCicerSojove boby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9