Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Problém so spánkom? Skúste toto a konečne sa vyspíte

(Zdroj: GettyImages)

Či už máte problémy so zaspávaním alebo sa sa často v noci prebúdzate, vedzte, že v tom nie ste sami. Poruchami spánku trpí približne 40 percent ľudí. Našťastie existujú nápoje, vďaka ktorým budete spať ako bábätko.

Podľa odborníkov viac ako polovica dospelých nespáva odporúčaných minimálne sedem hodín, píše sa na eatthis.com. Samozrejme, to sa spája so zdravotnými problémami. Ľudí trápi únava, mrzutosť a čo je horšie, aj prírastok hmotnosti, cukrovka, vysoký krvný tlak, srdcové choroby, mŕtvica a depresia. Zasiahnutý je aj imunitný systém, výkonnosť a schopnosť sústrediť sa. Aj keď existuje veľa tipov na lepší nočný odpočinok, ako je odloženie telefónu dve hodiny pred spánkom, relaxovanie, čítanie knihy, môžete tiež využiť silu z darov prírody. Sú tu totiž nápoje, ktoré podporujú kvalitný nočný spánok.

Ktoré to sú?

1. Šťava z čerešní

„Čerešne obsahujú melatonín, ktorý reguluje naše prirodzené spánkové vzorce," konštatovala odborníčka na spánok Leah Reitmayerová. Malá štúdia na dospelých s nespavosťou zistila, že pitie jednej šálky čerešňovej šťavy dvakrát denne predĺžilo čas spánku o 84 minút. Jej popíjanie  zvýšilo tiež hladinu tryptofánu, aminokyseliny, ktorá spolupracuje s melatonínom na podpore spánku.

2. Harmančekový čaj

Tento bylinný čaj je prirodzene bez kofeínu a má relaxačné vlastnosti. Takže jeho popíjanie pred spánkom vám pomôže vypnúť myseľ a vy sa ľahšie poberiete do ríše snov. Harmanček je tiež tráviaci relaxant, ktorý zmierniť žalúdočné problémy, ako je plynatosť, nadúvanie alebo poruchy trávenia, čo sú bežné poruchy spánku.

3. Mandľové mlieko

Mandľové mlieko je vynikajúci nápoj navodzujúci spánok. Je to vďaka obsahu serotonínu.

„Jeho hladiny v našom centrálnom nervovom systéme sú vysoko závislé od tryptofánu, aminokyseliny prirodzene prítomnej v kravskom aj mandľovom mlieku," uviedla dietologička Cheryl Mussattová. Mandle ho obsahujú dostatok, no nájdeme v nich aj iné živiny na podporu spánku, ako je melatonín a horčík.

4. Zelený čaj bez kofeínu

Zdravotné prínosy zeleného čaju sa prejavujú v dobrom nočnom spánku, pokiaľ ho pijete bez kofeínu. „Má nielen vysoký obsah antioxidantov, ktoré chránia bunky, ale ukázalo sa, že l-theanín, ktorý sa v ňom nachádza tiež znižuje stres a úzkosť, podporuje pokojnejší spánok, najmä pokiaľ ide o rýchlosť zaspávania,“ konštatovala odborníčka na spánok Alyssa Simpsonová.

5. Mlieko

Ako sa ukázalo, na odporúčaní vypiť pohár teplého mlieka pred spaním, aby sa skvalitnil spánok, je niečo pravdy. „Vápnik, ktorý sa v ňom nachádza, je síce skvelý pre naše kosti a zdravie srdca, ale zohráva dôležitú úlohu aj pri produkcii melatonínu,“ poznamenal registrovaná dietologička Karman Meyerová. Jeden pohár obsahuje aj horčík a draslík, ktoré zmierňujú svalové kŕče, čo je častá príčina porúch spánku, najmä u starších dospelých.

6. Ashwagandha čaj

Pitie šálky čaju Ashwagandha alebo pridanie jej extraktu do večerného nápoja zlepšuje spánok z dlhodobého hľadiska. Táto bylina sa už roky používa na zmiernenie stresu, skracuje tiež čas potrebný na zaspávanie, človek vďaka nej spí pokojnejšie a dlhšie.

7. Kefír

Tento jogurtový nápoj má množstvo vlastností podporujúcich spánok, od aminokyselín vrátane tryptofánu až po miliardy baktérií, ktoré pomáhajú udržať zdravý črevný mikrobióm. Súvisí to so skutočnosťou, že špecifické črevné baktérie produkujú serotonín, ktorý podporuje zdravý spánok.

8. Zlaté mlieko

Ak chcete do svojho nočného pohára teplého mlieka pridať ešte viac výhod, skúste pridať trochu kurkumy, zázvoru a medu. S výhodami tryptofánu, horčíka a draslíka, ktoré sa v mliečnom nápoji nachádzajú, získate aj tráviace upokojujúce vlastnosti zázvoru a kurkumínu, ktoré sú protizápalové.

Ako sa dobre vyspať?

- Na večeru si doprajte ľahké jedlo.

- Nepite alkohol, ani nefajčite.

- Prestaňte pozerať televízor a do mobilu aspoň dve hodiny pred uložením sa do postele.

- V posteli si chvíľu čítajte.

- Doprajte si teplý kúpeľ.

- Meditujte.

- Dôkladne izbu vyvetrajte.

- Miestnosť v ktorej spíte, zatemnite.

- Udržujte v nej teplotu maximálne 22 stupňov.

 

Viac o téme: SpanokProblemy so spankomZaspavanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9