Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Účinný liek proti ebole sa stále hľadá: Svitá nová nádej!

Vírus Ebola je veľmi agresívny a berie si ľudské životy!
Vírus Ebola je veľmi agresívny a berie si ľudské životy! (Zdroj: thinkstock.com)

Už niekoľko mesiacov nedá vírus Ebola spávať ľuďom na celom svete, ktorí sa jej boja! Najnovšie má svoju obeť v malijskom hlavnom meste Bamako, kde sa stala v poradí druhou obeťou vírusu ebola v krajine zdravotná sestra. Kedy sa už konečne nájdu protilátky?

Malijská sestrička sa nakazila od pacienta z Guiney, ktorého liečili v tom istom zdravotnom zariadení. Pacient odvtedy už zomrel, uviedla rozhlasová stanica France Internationale.

Belgicko hľadá protilátky

Niektoré krajiny sa usilujú o to, aby už počet obetí eboly nenarastal. Medzi najaktívnejšie krajiny EÚ pri hľadaní liečby proti smrtiacemu vírusu patrí Belgicko. Inštitút tropickej medicíny z Antverp ako súčasť širšieho európskeho konzorcia a flámsky Červený kríž pracujú na vytvorení séra, ktoré by malo poskytnúť nádej pre pacientov postihnutých ebolou.

Ako pripomenula belgická rozhlasová a televízna stanica RTBF Európska únia dotuje tento výskum sumou vo výške 2,9 milióna eur. Princípom tohto výskumu je identifikovať potrebné protilátky priamo u pacientov, ktorí sa zotavili z tejto hemoragickej horúčky. Riaditeľ flámskeho Červeného kríža Philippe Vandekerckhove spresnil, že zo získaných protilátok by malo vzniknúť nové sérum, ktoré by sa vyskúšalo na infikovaných pacientoch.

"Je to podobný princíp ako očkovanie. Ibaže pri očkovaní, môžete sami vytvoriť ochranné protilátky, zatiaľ čo pôjde o protilátky, ktoré vytvoril iný človek," upozornil Vandekerckhove.

Zdôraznil pritom, že vakcína je preventívnym opatrením, zatiaľ čo sérum je liek.

To, že tento postup už bol potvrdený v prípade iných infekcií, ešte neznamená, že bude fungovať aj pri ebole. Takže možno hovoriť skôr o klinickej štúdii, ktorá bude "dosť obmedzená". Podľa šéfa flámskeho Červeného kríža by sa touto metódou dalo liečiť okolo 200 až 300 pacientov.

Inštitút tropickej medicíny z Antverp už vyslal odborníkov do Guiney, hlavne preto, aby vybrali darcov pre hľadanie protilátok a aby pripravili pôdu ostatným výskumníkom. Profesor Emmanuel Bottiaux z antverpského inštitútu uviedol, že odborníci budú v teréne čeliť rôznym "logistickým" a bezpečnostným obmedzeniam". Najmä pri odbere krvi, inštalovaní krvných bánk. Okrem toho personál vyslaný z Európy chce mať istotu, že mu nehrozí vystavenie sa prenosu infekcie a narážať môže aj na neochotu zo strany pacientov darovať krv a iné vzorky za účelom výskumu.

Výskum by sa mal začať najneskôr do šiestich týždňov, ešte do konca tohto roka.

Účinný protichrípkový preparát?

Japonská spoločnosť Fujifilm predpokladá, že jej protichrípkový preparát Avigan by sa mohol stať účinným liekom na liečbu ochorenia spôsobeného vírusom ebola. Informovala o tom agentúra Reuters.

Výkonný riaditeľ a prezident spoločnosti Šigetaka Komori na dnešnej tlačovej konferencii v Tokiu uviedol, že stav štyroch ľudí nakazených ebolou, ktorým podali liek Avigan, sa zlepšil. "Myslíme si, že liek by sa mohol stať veľmi účinným pri liečbe tejto choroby," dodal.

Avigan, známy aj ako Favipiravir, bol vyvinutý ešte v roku 1998. Jeho výnimočnosť spočíva v tom, že účinne útočí na polymerázu - jeden z fermentov, ktorý vírusy využívajú na svoje množenie. V súčasnosti je Avigan certifikovaný ako liek proti chrípke.        

Spoločnosť Fujifilm bola jedným z najväčších výrobcov foto- a kinofilmov. Z tohto biznisu sa však stiahla a začala sa venovať podnikaniu v iných oblastiach, vrátane farmaceutického priemyslu. V roku 2008 kúpila spoločnosť Toyama Chemical, ktorej protichrípkový preparát Avigan bol teraz úspešne použitý pri liečbe eboly.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie vírusu Ebola podľahlo v najviac postihnutých krajinách západnej Afriky - Sierre Leone, Guinei a Libérii - už najmenej 4950 ľudí a ďalších 13.241 sa ním nakazilo. V boji s epidémiou lekári nasadzujú rôzne preparáty, vrátane tých, ktoré neprešli celými klinickými skúškami.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9