Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Touto masážou spomalíte starnutie: Urobiť si ju viete aj sami doma

Zobraziť galériu (12)
(Zdroj: Resort Svatá Kateřina)

Ajurvédske masáže harmonizujú telo, dušu a myseľ. Majú liečivý a detoxikačný charakter. Liečebný systém ajurvédy, ktorý ovplyvnil medicínu východných a západných krajín, je známy už viac ako 5 tisíc rokov a jeho cieľom je nájsť harmóniu a rovnováhu. Hlavným benefitom je spomalenie procesu starnutia, zlepšuje sa cirkulácia krvi, stimulujú sa vnútorné orgány.

Pri väčšine masáží sa používa veľké množstvo nahriateho prírodného oleja. Najvhodnejší je sezamový, kokosový, horčicový, mandľový, prípadne olivový. Zapracovaním teplého oleja do kože sa telo dokáže zbaviť škodlivých látok. Zároveň obsahuje látky prospešné koži, vlasom i nechtom.
Masáž nie je vhodná, keď je človek chorý, tesne po jedle, v tehotenstve, pri opuchoch, kožných ochoreniach, pred masážou sa treba vyhnúť aj alkoholu.

Na čo je dobrá ajurvédska masáž?

- Detoxikácia
Pri masáži sa zrýchľuje krvný a lymfatický obeh, čím sa zlepšuje detoxikačná funkcia organizmu. Taktiež sa posilňuje srdce a pľúca, stav ciev, funkcia mozgu. Vylučovanie enzýmov zároveň podporuje trávenie a pohyb čriev.

Touto masážou spomalíte starnutie:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Resort Svatá Kateřina)

- Spomalenie starnutia
Masáž spevňuje pokožku, podporuje jej pružnosť, vyhladzuje vrásky. Stimuluje vnútorné orgány, pôsobí na dobrú funkciu tráviacich orgánov, zraku aj sluchu. Upravuje spánok, ktorý je dôležitý pre regeneráciu tela. Odstraňuje stuhnutosť a bolesť chrbtice, kĺbov a svalov, udržuje ich pružnými a funkčnými. Pravidelnými masážami možno udržať dobrú funkciu motorických orgánov a pohyblivosť do vysokého veku.

- Odstránenie únavy
Ak sa v tele hromadia toxíny, človek sa cíti byť unavený, apatický, ťažkopádny. Tým, že sa masážou urýchľuje krvný a lymfatický obeh, urýchľuje sa aj vyplavovanie toxínov z tela.

- Upokojenie
Masáž pôsobí pozitívne na nervový systém, uvoľňuje sa psychika. Zlepšuje sa aj koncentrácia a pamäť.

- Zlepšenie spánku
Upokojením nervovej sústavy, zlepšením trávenia a vylučovania toxínov sa navodzuje kvalitný, hlboký spánok. Pravidelná masáž dokáže odbúrať problémy so zaspávaním a prerušovaným, ľahkým spánkom.

Touto masážou spomalíte starnutie:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Resort Svatá Kateřina)

Ajurvédska masáž je relaxačnou a regeneračnou metódou, ktorá v tele navodzuje rovnováhu. Práve masáže sú podľa ajurvédy jedným z kľúčových faktorov, ktoré priaznivo vplývajú na dlhovekosť a regeneráciu, udržujú silu a energiu a pomáhajú predchádzať starnutiu. Masér privádza telo do rovnováhy pomocou marma tlakových bodov, čo sa využíva aj v akupunktúre. Po masáži si treba dopriať pokoj, odpočinok a dostatočné množstvo vody.

Ajurvéda u vás doma

Abhyanga je ajurvédska olejová automasáž, ktorú si môžete urobiť aj sami v pohodlí domova. Stačí sa postaviť alebo si sadnúť do miestnosti, kde vás nič neruší a kde neprúdi studený vzduch. Na masáž použite teplý olej a začnite masírovať najprv hlavu a postupne celé telo. Posledné masírujete nohy. Dĺžka masáže by mala byť 5-20 minút a po nej nasleduje teplá sprcha. Najlepšie je masírovať sa každý deň, ale postačí aj 3x týždenne. Masáž by mala prebiehať nalačno alebo 3 hodiny po väčšom jedle. Ďalšími ajurvédskymi liečebnými metódami okrem masáží sú akupunktúra, detoxikácia, joga a meditácia. Pozrite si návod, ako sa správne masírovať, vo videu.

Touto masážou spomalíte starnutie: Urobiť si ju viete aj sami doma (Zdroj: SK)

Nechajte sa hýčkať v Čechách v jedinečnej Svatej Kateřine

Ak túžite zažiť účinky starovekej ajurvédy na vlastnej koži, netreba cestovať na Srí Lanku, do Indie či niekam ďaleko. Stačí navštíviť rezort Svatá Kateřina neďaleko historického mesta Telč, ktoré sa pýši najčistejším vzduchom a najzdravším miestom v celej Českej republike. V rezorte pracuje až 14 ajurvédskych terapeutov z Indie a Srí Lanky, dvaja ajurvédski lekári a skvelú stravu pripravuje ajurvédsky šéfkuchár. Vybrať si môžete z množstva programov založených na ajurvéde, vrátane masáží, jogy, detoxikačných kúr, meditácie a odborných konzultácií.

Ajurvéda privádza telo do dokonalej harmónie a rovnováhy zdravia. Po vyčistení tela a zlepšení metabolizmu dochádza k zlepšeniu výživy tkanív. A to zvnútra – pokiaľ telo nie je zanesené toxínmi, celkovo trávenie a vstrebávanie živín funguje lepšie. Ale aj zvonka – použitý olej pri masáži sa vstrebáva do pokožky, následne do krvného obehu, svalov, kostí, kĺbov, a tým externe vyživuje celé telo a všetky tkanivá. Preto sa pri ajurvédskych masážach používajú výlučne prírodné za studena lisované oleje bez pridaných chemických látok. Všetkými týmito účinkami dochádza k celkovému omladeniu tela a lepšej funkcii tkanív a vnútorných orgánov, posilneniu imunitného systému.

 

Viac o téme: Relax HarmoniaAjurvedaAjurvedska masazSpomalenie starnutia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9